Klumme

Georg Metz: Journalister kan ikke forholde sig værdifrit til Trumps løgne

CNN lever op til det journalistiske ideal af oplysningspligt og moral
Donald Trump har løjet groft og flere gange. 22.000 løgne i alt.

Donald Trump har løjet groft og flere gange. 22.000 løgne i alt.

Olivier Douliery

Debat
6. november 2020

I den journalistiske virkelighedsopfattelse forsøger udøveren at udrede sandheden. Ifølge kontrakten forventes journalisten at overholde reglerne for redelig kildekritik.

Gribes journalisten i sjusk eller falskhed, brydes tilliden, hvilket rammer det journalistiske miljø i konstateringen: journalister er fulde af løgn.

Det krænker majoriteten af flittige (som regel) hæderlige fagfolk, der har viet arbejdslivet til sandsigerens utaknemmelige gerning.

For at understrege funktionens saglighed og neutrale kompetence opfandt man i sin tid i organiseringen af statslig radiospredning, hvad der siden er kaldt public service. Et begreb til beskrivelse af den offentligt støttede nyhedsformidling, der understreger kravet om neutral fairness. Journalisten forventes herefter uforbeholdent at formidle stoffet uden skelen til egne sympatier. Så vidt så godt. Alt taget i betragtning gik det udmærket, idealet blev fælles for også private medier, de seriøse af dem. Målet var sandheden, metoden kildekritik. Folk, der havde noget i klemme, kunne derfor godt blive stødt på manchetterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Vest-Hansen

Erhard Jakobsen - længe fortrængt i underbevidsthedens mørke - pludselig toner han frem: Frisuren, sanddrueligheden, ophidselsen, demagogien.... Som en anden Johannes Døber varslede han mesterens komme.

Lisbeth Glud, Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Egon Stich og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar