Kommentar

Glem kødfri dage i kantinerne, men tilbyd et plantebaseret alternativ hver dag

Tvang er ikke vejen frem. I stedet bør regeringen indføre et plantebaseret alternativ til alle frokoster på offentlige institutioner. Så man ad frivillighedens vej kan opnå næsten det samme, som regeringen ønskede med deres forslag om to kødfrie dage om ugen, skriver generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening Rune-Christoffer Dragsdahl i dette debatindlæg
Debat
5. november 2020

Regeringen ville i sidste uge indføre to vegetariske dage om ugen i de statslige kantiner, men har nu efter en del kritik droppet forslaget og gjort ordningen frivillig.

Det er helt nødvendigt, at vegetarisk mad normaliseres, hvis vi skal nå klimamålet og brødføde verden bæredygtigt. Vi skal reducere forbruget af rødt kød med 90 procent, og forbruget af øvrige animalske fødevarer skal cirka halveres ifølge forskerne fra Oxford og Harvard bag EAT-Lancet Kommissionen. I Dansk Vegetarisk Forening synes vi derfor naturligvis, at det var et sympatisk initiativ fra regeringens side.

Men vi sagde allerede i sidste uge, at det ville være bedst at starte med at indføre en fast plantebaseret valgmulighed.

Derved opnår man, ad frivillighedens vej, nogenlunde det samme som med regeringens nu sløjfede forslag. På Randers Regionshospital er cirka 25 procent af de måltider, som spises, vegetariske, og vi hører fra Bispebjerg Hospital, at tallet hos dem er 28 procent. Det svarer til cirka to dage om ugen. Altså næsten samme effekt som regeringens forslag, men opnået ved at give folk muligheden for selv at vælge det grønne fra dag til dag.

Grønt potentiale

En vigtig gevinst er, at borgerne gennem en plantebaseret valgmulighed inspireres til at prøve det grønne, og samtidig tager man hensyn til både veganere, vegetarer, jøder, muslimer, buddhister, hinduer og mælke- og æggeallergikere. Når det så efter lidt tid er blevet mere normalt for alle, kan man tage næste skridt og lade udgangspunktet være plantebaseret, suppleret med en ret med animalske fødevarer som et muligt tilvalg til dem, der aktivt ønsker dette.

Så længe det er, som det er nu – hvor man de facto presser borgerne til at spise kød en række af ugens dage, selv om mange ville have valgt et rent plantebaseret måltid, hvis de kunne – bliver der ved med at være et tabt potentiale for frivillig CO2-reduktion.

I øvrigt er de politikere, som har været imod regeringens initiativ, inkonsistente i deres argumentation, når de bruger argumenter om frihed og tvang og i barnlig trodsreaktion siger, at de vil spise mere kød fremover.

For hvis man ikke bryder sig om, at der indføres faste kødfrie dage for alle, så meget desto mere burde man for længst have støttet vores forslag om et fast plantebaseret alternativ i alle de offentlige køkkener.

Rune-Christoffer Dragsdahl er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her