Kommentar

Jeppe Kofods kamp for ytringsfrihed er hyklerisk, så længe den kun drejer sig om Tyrkiet

Udenrigsminister Jeppe Kofod fordømmer Erdogan i ytringsfrihedens navn, men ignorerer samtidig krænkelser af både ytringsfrihed og menneskerettigheder i Palæstina og Kashmir. Den dobbeltmoral er til at tage og føle på, skriver programmør Muhmen Parvaze og lærer Kirsten Mikkelsen i dette debatindlæg
Debat
23. november 2020

Debatten om ytringsfriheden har igen været oppe at vende i de europæiske medier, efter det franske satiremagasin Charlie Hebdo igen publicerede Muhammed-tegninger samt satiretegninger af den tyrkiske præsident Recep Erdogan. Det medførte et anstrengt forhold mellem Tyrkiet og Frankrig samt en række andre vestlige lande inklusive Danmark.

De fleste går ind for ytringsfriheden, men en stadigt større del af befolkningen glemmer det medfølgende ansvar. Hver gang man skal udtale sig om et følsomt emne, må man spørge sig selv en ekstra gang, om man gør det på en respektfuld måde. Som danske statsborgere kender vi og er stolte af vores ytringsfrihed – men vi insisterer på at bruge den ansvarligt og fornuftigt.

Det samme burde være tilfældet mellem franske Macron og tyrkiske Erdogan. For ligesom Frankrig har ret til tegningerne, har Tyrkiet ret til at mene og sige, hvad de vil. Men den danske udenrigsminister er kommet Frankrig til undsætning og fordømmer på det skarpeste Erdogans udtalelser og fastslår, at Danmark altid vil kæmpe for ytringsfrihed og imod terror. Europæiske sanktioner er endda på tale

Men med disse udtalelser lyder Jeppe Kofod dog noget dobbeltmoralsk. For det virker efterhånden, som om Danmark kun går ind for ytringsfrihed og engagerer sig i kampen mod terror, når det lige passer os.

Hvis der nogen, der ved, hvad det vil sige at blive frataget ytringsfrihed, må det være folk i Kashmir og Palæstina. I årtier har de levet under hinduistisk og israelsk undertrykkelse og fået deres basale menneskerettigheder krænket af henholdsvis Indien og Israel.

Hver eneste gang, palæstinensere eller kashmiri taler om demokrati og frihed, bliver de mødt med handlinger, der er rystende for en vestlig demokrat. Disse handlinger fordømmer Kofod dog ikke. I stedet roser han de to lande og udvider Danmarks samarbejde med dem. Dobbeltmoralen er tydelig.

Udenrigsministeren er tydeligvis ikke ved at indføre danske sanktioner mod hverken Israel eller Indien, uanset hvilke uhyrligheder de står bag. Men når Tyrkiet udnytter retten til at udtale sig om krænkelser og foretage sanktioner, så rasles der med sablerne. Det er simpelthen uvederhæftigt.

Muhmen Parvaze og Kirsten Mikkelsen er hhv. programmør og lærer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her