Plastemballage skal ikke udfases, men ses som en klimamæssig fordel
Marius Aagard foreslår i Information den 23. november, at danske butikskæder skal droppe plastemballagen for at gøre en forskel i klimakampen.
Selvfølgelig skal vi ikke overemballere, og genbrugsløsninger skal også spille en større rolle, men Marius Aagaard glemmer at forholde sig til de mange klimamæssige fordele, som plastemballage fører med sig.
Først og fremmest er plastemballage med til at passe godt på maden, så den holder længere. For eksempel kan 1,5 gram plast rundt om en agurk øge dens holdbarhed til 14 dage.
Hvis et salathoved er pakket ind i en tynd folie kort efter høsten, er holdbarheden fem til syv dage, men uden emballage ville salathovedet blive slattent og uappetitligt efter et døgn.
Og så er emballagen med til at mindske mængden af madspild, der ifølge FN’s Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO er verdens tredjestørste CO2-synder.
Derudover mener professor ved DTU Thomas Fruergaard Astrup, at: »emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk«.
Desuden er plast i forhold til alternative materialer – som for eksempel metal og glas – langt lettere. Glas og metal vil være tungere at transportere, og det er skidt for vores CO2-udledning.
Marius Aagard har dog en pointe i, at der skal gøres noget ved emballageforbruget for at høste yderligere klimagevinster.
Derfor har plastindustrien – sammen med både emballageproducenter, detailhandlen, kommunerne og Danmarks Naturfredningsforening – udviklet en designguide, så langt mere emballage bliver fremstillet med henblik på genbrug og genanvendelse.
Også forbrugernes sorteringsmuligheder bliver hele tiden forbedret, så det går den rigtige vej.
Det vil dog ikke være en fordel for klimaet, hvis Marius Aagaards forslag om emballagefri butikker bliver realiseret.
Christina Busk er Miljøpolitisk chef i Plastindustrien
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »