Kronik

Regeringen gennemtvinger en massakre på dansk pelsindustri

Hvis regeringens ordre om at aflive alle danske mink virkelig kun handlede om folkesundhed, ville man have lagt en plan for at sikre fremtidens danske pelsavl. I stedet har man taget en forhastet beslutning uden lovhjemmel og uden at inddrage topforskere, skriver Pernille Lous i dette debatindlæg
»I stedet for at lave en fremtidsplan for pelsindustrien har man ingenting sagt i månedsvis, styret slaget enerådigt og afliver nu hele balladen i folkesundhedens navn, førend internationale forskere og WHO kan nå at reagere,« skriver Pernille Lous i denne kronik.

»I stedet for at lave en fremtidsplan for pelsindustrien har man ingenting sagt i månedsvis, styret slaget enerådigt og afliver nu hele balladen i folkesundhedens navn, førend internationale forskere og WHO kan nå at reagere,« skriver Pernille Lous i denne kronik.

Mads Claus Rasmussen

Debat
11. november 2020

Det kan godt være, at minkmassakren handler lidt om folkesundhed, men med sin strategi har regeringen lusket aflivningen af et kontroversielt erhverv ind i sagen.

På trods af flere måneder med minkballade har man ikke lagt en plan for at sikre fremtidens pelsindustri og de dyrebare danske avlsdyr på noget tidspunkt. Fagfolk har vidst i lang tid, at corona hos mink var en risiko. I juni kom de første meldinger om corona hos mink. Det er snart fem måneder siden.

Mette Gade, dyrlæge med speciale i minkbesætninger, meldte ud, at man burde beholde de dyr, som har dannet antistoffer. Det sagde hun i midten af oktober, men det har man ikke valgt at følge. Hvorfor skulle regeringen også̊ lytte til dyrlæger med speciale i minkbesætninger til at sikre vores minkavl? Nej da.

Regeringens strategi lader næsten til at sprede mere smitte, end den forhindrer. Isolation af minkavlerne har aldrig været på tale. I stedet lader det til, at myndighedspersoner i nogle tilfælde selv har slæbt corona med ind på gårdene.

Aflivningen har været langt mere kaotisk og med højere risiko for smittespredning, end hvis avlerne selv pelsede før tid. Jeg har svært ved at se, hvordan det begrænser smittespredningen, at der kommer folk fra både politiet, forsvaret, hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og udlandet ind på gårdene. For slet ikke at nævne de millioner af døde mink, som ligger og rådner over det hele, fordi kapaciteten på forbrændingsanlæggene ikke er stor nok. Massegrave, der truer grundvandet, døde mink spredt ud over motorvejene og i boligområder. Til frit spil for fugle og vilde dyr, så de kan hakke lidt i minkene og sprede lidt virus ud til vores bedsteforældres fuglehus.

Fødevarestyrelsen siger, at døde mink ikke smitter, derfor er bjerge af døde mink, der ligger på åbent land, fint. Politiet beder os om ikke at røre ved døde mink på motorvejen, fordi de kan smitte. Fødevarestyrelsen skriver på hjemmesiden, at pelsen fra smittede besætninger ikke må̊ bruges, da der kan sidde coronasmitte i. Man kan desinficere døde mink, så̊ de ikke smitter, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet – så̊ hvorfor kan man ikke desinficere og bruge pelsen? Hvem lyver?

Kan mutere i andre lande

Regeringen meldte ud ved pressemødet 4. november, at aflivningen af erhvervet skete »med et tungt hjerte«, men at det hele bliver gjort i folkesundhedens navn. Og det er dæleme smart gjort. For der er naturligvis ingen, som kan stille sig op og sige, at folkesundheden ikke kommer først. Selvfølgelig gør den det. Det står klart for enhver, at med den udmelding kan ingen politikere, forskere, dyrlæger eller folk i pelsdyrbranchen være bekendt at sige myndighederne imod. Smart taktik.

Men Mette Frederiksen kan ikke få kontrol med hele verden ved at aflive alt, der trækker vejret.

Der findes minkbesætninger over hele verden, så hvis den danske aflivningsmetode skulle virke, så skulle alle minkbesætninger i hele verden aflives. Ellers muterer corona jo bare i et andet land. Minkfarme i Polen går blot i karantæne. I Finland har myndighederne haft fokus på risikoen for smitte allerede fra foråret og beskyttet erhvervet med påbud om mundbind og karantæne af midlertidig arbejdskraft.

Havde regeringen i øvrigt forventet en tryllevaccine, som dækker alle typer af corona fra dag et? At hver gang corona muterer på en ny måde, så̊ pløkker vi bare med boltpistolen? Svenskerne må godt nok ryste på hovedet af os lige nu. Det er et maraton uden mål. Vi har lige foræret en milliardindustri til Kina.

Flere tusind danskere vil stå uden job og med døde dyr og store gældsummer foran sig. Det bliver ikke bedre med alle dyrevelfærdsorganisationerne, som gnider sig i hænderne. De er nutidens gullaschbaroner, der spinder guld på en tragisk situation og glemmer menneskene bag. Det er okay at være imod pels, men det skal gøres på en anstændig måde. Magtmisbrug bliver desværre hurtigt okay, når folk er enige i den politiske agenda bag.

Erhvervsministeren Simon Kollerup præsenterede endda planer på pressemødet den 4. november for, hvordan minkavlerne kan lægge deres landbrug om. Ret upassende efter min mening. Tror regeringen selv, at minkavlerne sidder og overvejer, om de skal have grise eller får lige nu?

Efter kun en halv time var minksituationen i Danmark erstattet af breaking news fra valget i USA. Meget belejligt at pressemødet blev afholdt dagen efter valget i USA. Jo mindre mediedækning, jo bedre. Køligt.

Ingen inddragelse af eksperter

Situationen lugter desværre værre end de ton døde mink, som hober sig op i øjeblikket. Regeringen har ikke inddraget hele Folketinget. Undersøgelserne af cluster 5-mutationen er ikke fuldendte, WHO mener, at yderligere studier er nødvendige, og at det er for tidligt at konkludere, at mutationen overhovedet udgør en risiko for vaccinen. Forskere fra hele verden ryster på hovedet.

Statens Serum Institut er blevet kritiseret for ikke at dele dataene, inden beslutningen om aflivningen var taget, og vores dygtige professorer og andre specialister fra hospitaler og universiteter er ikke blevet inddraget. Som tidligere forskningsassistent vil jeg gerne slå fast, at man til hver en tid kan dele rå data. Så det er i sandhed meget underligt, at man ikke har søgt en second opinion.

Den franske professor Francois Balloux kalder frygten for, at minkene skulle spolere en fremtidig vaccine, »idiotisk«. Det kom frem i Berlingske i februar, at Socialdemokratiet tidligere har presset forskere, som var uenige i deres politik. Hvad foregår der nu?

Nu misbruges prøver fra en petriskål til at trumfe en agenda igennem med panik i befolkningen som våben. Ja, faktisk global panik. For verdenspressen røg selvfølgelig hurtigt med på vognen. Lige indtil folk fandt ud af, at mutationen ikke var mere farlig end de 7.000-8.000 andre, der er blevet fundet.

Mette Frederiksen siger endda, at beslutningen om at aflive minkene »ikke kan forhandles«. Jo, Mette Frederiksen, i et demokrati er sagerne netop til forhandling. Men det er selvfølgelig nemt for hende at sige, når demokratiet er i forfald.

Nå ja, så̊ var der også̊ lige den svipser, at regeringen slet ikke have lovgivningen med sig, da de beordrede aflivningen af raske mink. Ups.

Respektløst over for minkfamilierne

Hvis aflivningen var i folkesundhedens navn, så̊ havde tusindvis af mink ikke ligget frit og rådnet på jorden, foran private hjem eller på motorvejen. Professorer, virologer og speciallæger var blevet inddraget. Myndighederne havde lavet skrappe krav om coronatest af Fødevarestyrelsens medarbejdere og udenlandske arbejdere, inden de besøgte gårdene, for flere måneder siden. De havde gjort alt for at isolere gårdene totalt. Avlerne havde selv aflivet deres mink i isolation, hvis det var blevet nødvendigt.

Regeringens handlemåde er respektløs over for minkfamilierne. De er ikke blevet behandlet som mennesker, men som pest.

I stedet for at lave en fremtidsplan for pelsindustrien har man ingenting sagt i månedsvis, styret slaget enerådigt og afliver nu hele balladen i folkesundhedens navn, førend internationale forskere og WHO kan nå at reagere.

Hvis regeringen ikke engang vil isolere nogle avlsdyr for at sikre fremtidens danske pelsindustri, så er det oplagt at konkludere, at der ligger en politisk agenda bag. Det kan ikke passe, at man truer den globale folkesundhed ved at isolere et par tusind gode mink på en øde ø. Sanne Gram-Nielsen, centerleder på DTU Sundhedsteknologi, har meldt ud, at det fagligt set er muligt at redde nogle avlsmink, som man kan starte bestanden op fra igen efter coronakrisen.

Man kan kun håbe, at oppositionen vil insistere på at redde et helt erhverv fra aflivning.

Pernille Lous er softwareingeniør.

 

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg bryder mig ikke om minkavl. Men dette spørgsmål bør ikke blandes ind i bekæmpelsen af corona og slet ikke på en så klodset og ugennemtænkt måde. Er de tabte mink en følge af at de implicerede i foretagendet er kommet helt ud af balance?

Arne Lund, Jesper Frimann Ljungberg og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Heller ikke jeg bryder mig om minkavl, eller det animalske landbrug i det hele taget - bortset fra mælkeproduktion. Men det er ingen tvivl om, at regeringen har kvajet sig noget så læsteligt, ikke tænkt sig om. Panikhandlinger fører aldrig til noget fornuftigt, og sagen risikerer at styrker de blå partier ufortjent, for de har jo intet alternativ til noget som helst i forb. m. Coronakrisen.
Hvis minkproduktionen ophører her i landet - er det nu så slemt? Hvorfor skal DK producere mink til den kinesiske overklasses kvinder? Lad dem selv klare det.
Folk himler op om hvor store exportindtægterne er, men det er en myte. For minkexporten på ca. 5 mia kr. udgør ca. 0.4 pct. af den samlede danske export på ca. 1.200 mia kr. (2017-tak fra Danmarks Statistik).
Der er vist ikke mange i regeringen der pt. er i stand til at tænke klart - nu handler det om feberredninger. Men når krudtrøgen har lagt sig, så skal der ses på hvordan man nedlægge de mest miljøbelastende dele af landbruget og andre erhvervsgrene, omstiller dem til en miljømæssig forsvarlig produktion, omskoler folk og omstiller fx slagterier mv. så de matcher med den nødvendige afvikling af det meste af det animalske landbrug om omlægning til vegetabilier.
Måske kan vi lære noget af Holland, der jo besluttede sig for at nedlægge deres minkavl i løbet af nogle år - det var før coronaen satte ind. Så havde folk tid til at forberede sig, og finde ud af hvad de så ville lave i fremtiden.
Nå, men vi er jo her til lands ikke ret gode til at lære af andres erfaringer. Janteloven lver fortsat.
.

Sören Tolsgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En ensidig kronik, der udelukker mange vigtige facts om minkavl. Her er et par stykker:
Den polske minkbranche har tætte forbindelser til den danske pelsbranche. Det polske parlament har med stort flertal vedtaget forbud mod pelsavl. Der skal ske en udfasning af minkfarme på bare et år, altså i efteråret 2021. Kilde Maskinbladet d. 19.9.20.
Følgende europæiske lande har allerede indført forbud mod pelsdyravl: England, Østrig, Norge, Luxenburg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Tyskland, Slovenien og Herzegovinia.
Under overskriften “ Milliarderne fosser ud af den danske minkbranche”skriver Jyllandsposten for et år siden:”Produktionen styrtdykker, priserne falder og økonomien styrtbløder og der er udsigt til, at endnu flere minkavlere bliver tvunget til at lukke de kommende måneder.”
Læs selv videre om pelsbranchens økonomi i Jyllandspostens tillæg Finans fra d. 8.9.2019.
Forudroligende at Information har en så ensidig og mangelfuld dækning af minkbranchen i Danmark.

Nille Torsen, Lillian Larsen, Sören Tolsgaard, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

I Jyllandsposten i forgårs brugte eksperter ordet "mutationsfabrikker" om minkfarme. Hvis ikke man ken kan nedlægge mutationsfabrikker under en epidemi, så er det lovgivningen, der er noget i vejen med. Så er den ikke up-to-date med hensyn til pandemier. Og ja, da regeringen sagde, at "alle mink skal slås ihjel", så var de for hurtigt ude. Men det er stadig rigtigt. Det er stadig helt korrekt. For minkene SKAL slås ihjel, og det kommer de også til.

Nille Torsen, Henning Haugaard, Sören Tolsgaard, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Palle Yndal-Olsen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

PS. Sjovt at debattøren benytter ordet "massakre" ... Minkbranchen selv står jo for en årlig massakre på millioner af dyr, der skal pelses

Nille Torsen, Arne Lund, Mette Johansson, P.G. Olsen, Henning Haugaard, Rikke Nielsen, Sören Tolsgaard, Per Langholz, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

PS. Sjovt at debattøren benytter ordet "massakre" ... Minkbranchen selv står jo for en årlig massakre på millioner af dyr, der skal pelses

Ejerne af minkfarmene kan øjensynligt ikke finde ud af at smittebeskytte deres mink mod Covid-19 virus, hvorfor de bliver ansvarlige for en gigantisk opformering af denne virus.
Dermed dødsdømmer de deres farme, vil jeg mene.

Nille Torsen, Rikke Nielsen, Sören Tolsgaard, Anne-Marie Krogsbøll og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er en skandale, at man i den grad har sjusket med indsatsen på minkområdet, men det har bare intet at gøre med, om det er det rette at gøre at slå alle minkene ned. Det er manglende respekt for verdens befolkning, og proportionalitetsforstyrrelse, at man sætter et erhvervs behov over folkesundheden på verdensplan. Debatskribenten bedes fremlægge troværdige planer for, hvordan man kan drive minkavl, uden at disse kæmpepetriskåle kommer til at fungere som permanente smittereservoirer, som i al fremtid vil forhindre, at vi kan slække på nogen som helst restriktioner. I samme øjeblik vi slækker bare en smule, vil epidemien via smitte fra farmene lynhurtigt blusse op igen. Det med 100 % garanti, og det er der ikke nogen løsning på.

Virus fiser ud fra disse farme hvert sekund - bare i går blev 8 nye farme smittede. Branchen har haft hele efteråret til at finde en løsning på det problem - i stedet accelererer det bare. Jeg har ondt af farmerne, men jeg er samtidig vred over, at branchen ikke selv har formået at bremse den smitte. Jeg læste for en uges tid siden om en undersøgelse på KBH. UNI, hvor det viste sig, at over 60 % af minkfarmerne ikke anvendte de anbefalede værnemidler på farmene (link desværre lost). I så fald er man selv ude om det, og man skal lade være med at bilde befolkningen ind, at man gør alt, hvad man kan. Men selv HVIS man gjorde det, vil det aldrig lykkes at holde smitten inde i kæmpe åbne bure med adgang for både fugl og fæ. Aint' gonna happen! Luk det skidt!

Lillian Larsen, Rikke Nielsen, Sören Tolsgaard, Anina Weber og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man må ikke være skadefro, men hvem er det, der går i minkpels? Det er fx rige mennesker i diktaturer. Alene det burde have afholdt os fra at avle mink.

Anne-Marie Krogsbøll og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Det er hårdt at sige det, men hvis minkfarmene ikke bliver lukket af myndighederne nu, så vil bankerne gøre det om få år. Minkavl i Danmark er simpelthen een stor underskudsforretning. Den nuværende nedlukning er menneskeligt tragisk, men minkavlerne får dog mulighed for at komme videre rent økonomisk med erstatning og støtte til omstilling. Hvis det er bankerne der skal lukke erhvervet så får avlerne ikke engang penge til den konvolut som nøglerne skal afleveres i.

Hvis det sidste bliver tilfældet, kunne man være flabet at spørge om hvor meget sympati minkavlerne så ville få fra de blå politikere som i øjeblikket er ved at miste besindelsen. Svaret er: lige så lidt som der kan ligge på frimærket på konvolutten.
.

Rudi Lind Nielsen, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Det er en grotesk og surrealistisk situation derude lige nu; Regeringen har trådt i nælderne så gevaldigt at man kun kan krumme tæer i flovhed på deres vegne. Men man skal huske at skille skæg fra snot (som det så yndefuldt hedder): At Regeringen har kvajet sig på et niveau, der kommer til at koste hoveder betyder ikke, at beslutningen omkring aflivning af dyrene i mutationsfabrikkerne ikke giver mening i den situation hele verden står i lige nu.

Jeg synes kronikøren udstiller en stor kynisme hvad angår betydningen af folkesundheden.

Nille Torsen, Anne-Marie Krogsbøll og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Orker ikke at skrive det hele igen, men Politiken har en yderst interessant gennemgang af, hvordan vi borgere er blevet groft vildledt omkring farerne ved minkfarmene lige siden juni:
https://www.information.dk/node/719676#comment-1469456

Og så hører jeg netop nu Jens Lundgren interviewes på TV2News - han lyder til at være kommet sig lidt over sin "hjerneblødning" i går, hvor han ikke kunne se det store problem i clustrene - nu er han pludseligt kommet i tanker om, at farmene nok ikke i det hele taget er så hensigtsmæssige ift. epidemien - men så får han en ny "hjerneblødning", hvor han kalder minkfarmene en "distraktion" ift., at det er os mennesker, som skal finde ud af at opføre os smittehensigtsmæssigt.

Undskyld, Lundgren, men i mine øjne vil det altså indbære, at vi afliver alle mink, da det er yderst smitteuhensigtsmæssigt at have kæmpe smittereservoirer med millioner af tætstuvede særdeles let smittelige mink stuvet sammen.

Alle, der har mulighed for det: Læs Politikens gennemgang af styrelsernes dobbeltspil - det er rystende læsning! "Omfattende komplot" er ord, der begynder at dukke op i horisonten.

Personligt er jeg ikke tilhænger af minkavl, på grund af dyreetiske årsager. Samtidig vurderer jeg det er en unødvendig produktion, som gør det muligt for rige mennesker, især i Kina, at tilfredsstille deres forfængelighed og flashe deres rigdom ved at gå i minkpels.

Omvendt har kronikøren nogle meget relevante argumenter. Regeringen har håndteret den her situation helt usædvanligt klodset og amatøragtigt.

Det er et kæmpe problem, at regeringen har opført sig så egenrådigt. Uanset om man kan lide minkavl eller ej, så er det godt at se det i helikopter perspektiv:

Den sundhedsfaglige evidens er stærkt tvivlsom, da en række eksperter fra ind og udland -incl. EU og WHO vurderer risikoen for smitte fra mink som værende lav.

Hvis man nedlægger et helt erhverv, så skal det ske på et ordentligt grundlag, hvor man har sikret sig at den videnskabelig evidens er i orden.Det har regeringen ikke gjort.

Mink produktionen vil bare blive skaleret op andre steder i verden: Især Kina og Rusland, hvor der næppe er lige så meget styr på sikkerheden. Så nedlægningen af dansk minkavl gør hverken fra eller til i forhold til truslen fra fremtidige mutationer CoVID-19 på globalt plan.

Som kronikøren påpeger:
"Der findes minkbesætninger over hele verden, så hvis den danske aflivningsmetode skulle virke, så skulle alle minkbesætninger i hele verden aflives. Ellers muterer corona jo bare i et andet land."

Dansk mink produktion, havde en andel af verdensmarkedet på 60 %, dvs. 15-17 mio mink.
Gør det så noget godt for dyrevelfærden for mink - globalt set - at Danmark smadrer sin minkproduktion? Nej, det forværrer dyrevelfærden for mink - globalt set.
Hvorfor?
Fordi Danmark har nogle højere krav til dyrevelfærd end Rusland og Kina, der står på spring for at overtage den produktion, som nu forsvinder fra Danmark.
Dvs. at de 15-17 mio mink, som hidtil har levet under danske krav til dyrevelfærd i fremtiden vil være 15-17 mio andre mink, som nu lever under Kinesiske eller Russiske standarder for dyrevelfærd (eller mangel på samme).

Mange tusinde mennesker i Danmark bliver nu arbejdsløse, og Danmark går glip af eksportindtægter på 5-13 mia. kroner årligt.
Der kommer muligvis en række af selvmord blandt danske minkavlere.
Der er tale om reel ekspropriation, og derfor skal erstatningen til minkavlerne også afspejle dette.

Den måde aflivningen hastes igennem virker også komplet uigennemtænkt:
@Pernille Lous
"Aflivningen har været langt mere kaotisk og med højere risiko for smittespredning, end hvis avlerne selv pelsede før tid. Jeg har svært ved at se, hvordan det begrænser smittespredningen, at der kommer folk fra både politiet, forsvaret, hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og udlandet ind på gårdene. For slet ikke at nævne de millioner af døde mink, som ligger og rådner over det hele, fordi kapaciteten på forbrændingsanlæggene ikke er stor nok. Massegrave, der truer grundvandet, døde mink spredt ud over motorvejene og i boligområder. Til frit spil for fugle og vilde dyr, så de kan hakke lidt i minkene og sprede lidt virus ud til vores bedsteforældres fuglehus."

Hvis beslutningen om at lukke dansk minkavl er den rigtige, kunne man have undgået ovenstående ved at give avlerne mere tid til selv at foretage aflivningerne. Hastværk er lastværk!

Alt i alt virker det kaotisk og uigennemtænkt, at regeringen håndterer det på den her måde. Regeringens beslutning er desuden ulovlig, da lovgivningen ikke var på plads og regeringen derfor ikke havde lovhjemmel til at beordre mink på raske minkfarme aflivet. Den videnskabelige evidens er desuden tvivlsom.

Uanset om man er for eller imod minkavl - har regeringen opført sig ualmindeligt amatøragtigt.
Det siger jeg, selvom jeg personligt er imod minkavl og går ind for en venstreorienteret politik.

Rudi Lind Nielsen

Minkkonspirationsteori:
En gylden mulighed for at slippe for en udskammet branche. Mon ikke det nordjydske minkdrab er en aftale mellem banker og stat. Minkavlerne er gældsat til over begge ører, bankerne er långivere. Staten garanterer bankernes udestående, avlerne får en lille slat tilbage. Pengemændene er glade og befolkningen betaler gildet.

Apropos videnskabelig evidens for hvorvidt mink avl er en trussel for folkesundheden, så trækker Kåre Mølbak nu i land, flere danske forskere kan ikke se problemet, EU og WHO vurderer risikoen for folkesundheden pga. mink avl som værende lav, og nu har også USA's førende epidemi forsker Anthoni Fauci vurderet at truslen mod folkesundheden pga. minkavl er lav:
https://www.information.dk/telegram/2020/11/fauci-minkmutation-ser-true-...

Anne-Marie Krogsbøll

Nej, han trækker ikke i land, han forklarer, hvad han mente. Der er mange, der lige nu har travlt med bevidst at misforstå ham. Cluster5 var "proof of concept", der viser, at disse smittereservoirer kan risikere at fostre nye, farlige mutationer.Det gælder stadig, selv om lige cluster5 ikke er kanten af afgrunden. Cluster5 viser bare, at den næste mutation KAN blive kanten af afgrunden. Og HVIS det sker - og det er bare et spørgsmål om tid, hvis farmene får lov at blive ligende - så KAN Danmark - worst case scenario - komme til at blive noget, der kan sammenlignes med et nyt Wuhan.

Der er stærke økonomiske og politiske interesser, der lige nu har meget travlt med at stikke ham påstande i skoene, for at sabotere nedslagtningen og få erstatningsbeløbet op. Bl. a. den tåbelige påstand fremført i Debatten i går, at han skulle have sagt, at Danmark er et nyt Wuhan. DET SAGDE HAN IKKE! Hylekoret af egeninteressers troværdighed ville lynhurtigt smuldre, hvis folk faktisk lyttede til, hvad det siger, og sammenlighede det med, hvad Mølbak FAKTISK sagde.

Mølbak er ikke nogen skærmtrold eller folkelig kommunikator - han tror, at folk kan forstå, hvad han faktisk siger, og ikke mistolker det til noget, det ikke er. Det kan folk så desværre ikke. Det gør ikke mink-situationen mindre farlig, at folk ikke gider lytte til, hvad der faktisk bliver sagt. .