Klumme

Rune Lykkeberg: Den første gang jeg så Diego Maradona

Maradona var misbruger, svindler, diktatorernes kammerat og en moralsk tragisk skikkelse. Men på vegne af alle verdens tabere og undertrykte i Syden erobrede han også hele fodboldhimlen
Diego Maradona var »den menneskeligste af guderne«, som en tysk avis skrev efter hans død.

Diego Maradona var »den menneskeligste af guderne«, som en tysk avis skrev efter hans død.

Deshakalyan CHOWDHURY

Debat
28. november 2020

Den første gang, jeg så Diego Maradona i fjernsynet var ved VM-slutrunden i 1982. Vi havde hørt og læst meget om vidunderbarnet fra Argentina, men det var længe inden kabel-tv, internet og YouTube. Så vi havde ikke set ham.

Argentina kom til slutrunden som verdensmestre, men blev elimineret i mellemrunden, og Maradona blev vist ud, efter han sparkede brasilianeren Batista i skridtet. Han, der siden blev skandaliseret af sin relation til mafiaen, doping, selvdestruktion, overvægt, kokainmisbrug og børn uden for ægteskab, han nægtede at tage ansvar for, viste sig allerede dér som en helt med alle menneskelige svagheder.

Men han viste også i 1982 finesser, som ragede langt op i fodboldhimlen. I en kamp mod Italien modtog han i første halvleg bolden i venstre side af banen. Over for ham stod to forsvarsspillere på det hold, der havde verdens bedste defensiv og vandt VM. Scenen var et showdown mellem fodboldens højeste effektivitet og den spontane tryllekunster: De stod som en mur mellem Maradona og målet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

steen ingvard nielsen

Smukt, manden der bevæger alle uden undtagelse.

Man skal altid passe på når parnasset hylder en der påstår han kæmper for de fattige. Så ser parnasset gennem fingre med skandaler med relation til mafiaen, doping, selvdestruktion, overvægt, kokainmisbrug og børn uden for ægteskab.

Poul Anders Thomsen

Har man set en fodboldkamp, har man stort set set dem alle. Bolden i midten, nogle der løber rundt, efter en bold. Nogle gange i den ene ende, nogle gange i den anden, nogle gange udover de hvide liner. Iblandt en der slår sig eller bliver sur.

Hanne Ribens, Uffe Juul og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

@Poul Anders Thomsen

Ja - lidt som med Bachs samlede værker, ikke sandt?
En masse noder, der går op og ned - nogle gange i små intervaller, andre gange i større.
Iblandt lidt stilhed ind imellem.

/O

Klaus Kristensen, Bo Bjerregaard Rasmussen, Anders Reinholdt, René Arestrup, Jimmy Hansen, Søren Cramer Nielsen, Marianne Pedersen, Chris Skovgaard, arne tørsleff, Ejvind Larsen og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Hvorfor skrive at han faldt i venstrefløjen s fælden?, han var på venstrefløjen, forståelig nok når man er vokset op i elendighed og se konsekvenser af den ulighed vores økonomiske system skaber.
Han var revolutionær på en måde og vist os det i netop det han kunne: spille fodbold med begavelse og kreativitet, trods rigdommen har han været trofast, ideologiske set, til sit miljø derfor et ønske om socialismen. Ven med Napolis mafia, nå ja...hvis man læser Helena Ferrante s bøger om Napoli så vil man kunne forstå sammehænge om hvordan i Napoli, når man var vokset op i de fattigste kvarter, kunne man blive, kommunist, fascist, mafia medlem eller slippe væk uden at aldrig kunne hele slippe væk.
Maradona kunne ikke hele slippe væk fra sit opvæks hvem vil have kunne?
Jeg synes at det er beundringsværdig at Maradona valgt Che Gevarra, Castro, Chavez frem for Pinochet eller andre diktatører fra syd amerika, det viser bare at hans bevidsthed om den social uretfærdig verden rummer kunne ikke korromperes.

@Marie-Christine

Lidt samme tanke her. Da jeg læste: 'diktatorernes kammerat', tænkte jeg umiddelbart på de halv-facistiske militærjuntaer, Latinamerika har været plaget af i det meste af det 20. århundrede. Nu forstår jeg, at man henviser til Chaves, Castro og Che Guevara. Jeg har aldrig tænkt på dem som diktatorer - men som frihedskæmpere, der netop bekæmpede førnævnte diktaturer

Måske derfor han sparkede en spiller med navnet Batista i skridtet?

/O

Anders Reinholdt, Marie-Christine Poncelet og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

@ Oliver - man skal jo ikke kimse af stilhed.

Maradona var palæstinensernes ven, og langt fra diktatorernes ven! Tværtimod!