Tilbageslaget mod kvinders ret til abort i religionens navn er et globalt problem

31 lande, herunder USA, har underskrevet en deklaration, der hævder, at der ikke eksisterer en international ret til abort. Den globale nationalkonservative alliance truer kvinders hårdt tilkæmpede rettigheder, skriver Karen Syberg i dette debatindlæg
Demonstranter protesterer i Warzawa imod Polens stramme abortlovgivning.

Demonstranter protesterer i Warzawa imod Polens stramme abortlovgivning.

Agencja Gazeta

Debat
2. november 2020

Det er ikke tilfældigt, at en ærkekonservativ, katolsk abortmodstander bliver udnævnt til højesteretsdommer i USA, samtidig med at demonstranter fylder gaderne i Polen i protest mod deres forfatningsdomstol, der har erklæret abort af misdannede fostre for forfatningsstridig.

Der er snarere tale om en global bølge. 31 lande, herunder Brasilien, Egypten, Saudi-Arabien, Ungarn og Polen foruden USA, underskrev den 22. oktober den såkaldte Geneva Consensus Declaration om blandt andet »beskyttelse af menneskeligt liv«, »styrkelse af familien som samfundets fundament«, samt »beskyttelse af ethvert lands nationale, politiske suverænitet«. Der eksisterer ifølge deklarationen ingen international ret til abort. Hvert land kan suverænt udforme sine egne love.

Set fra USA’s synspunkt drejer det sig ifølge seniorforsker ved DIIS Vibeke Schou Tjalve, der medvirkede i P1 Orientering den 27. oktober, netop om at bygge en global nationalkonservativ alliance, der skal redefinere, hvad demokrati og menneskerettigheder betyder – med udgangspunkt i religiøse rettigheder.

Det siger sig selv, at det evangelisk kristne højre i USA jubler. Pro familie, pro patriarkalske værdier, imod abort, homoseksualitet og LBGTQ.

Men også pro Trump, som angiveligt er yderst populær i de kredse.

I Europa satser Trump-regeringen på, at østeuropæiske, og ikke vesteuropæiske lande som Tyskland og Frankrig, skal have retten til at definere, hvad vestlige værdier er. Det amerikanske mål er at redefinere ’et jødisk-kristent fællesskab’, hvor familie, kristendom og patriarkat er snævert forbundet med også hinduistisk og muslimsk tradition. En række muslimske lande har tilsluttet sig deklarationen.

Oven i dette nyhedsbillede kan man så lægge den krænkelseskultur, der er under optrevling i disse dage, og så kan man egentlig godt blive en smule modløs. En global bevægelse mod højre indebærer ufravigeligt et globalt tilbageslag for kvinders ret til at bestemme over egen krop og eget liv.

Tilbageslag

Men det er ikke første gang, det sker. Den amerikanske feminist Susan Faludi viser i sin bog Backlash fra 1991, hvordan der kom et kæmpe tilbageslag i kølvandet på 1970’ernes kvindebevægelse. »En gæsteskribent i avisen Baltimore Sun skønner, at feministerne ligefrem har øget interessen for blodige film,« fortæller hun, og argumentationen lyder, at kvinderetsforkæmperne ved at gøre volden i aborter mere acceptabel har banet vejen for udpenslede mord på det hvide lærred!

Ved en antiabortdemonstration foran en abortklinik i Sacramento i 1987 fortæller en mand Faludi, hvordan han trak sin kone, en mor til fire, der ikke ville have flere børn, ud af klinikkens seng med ordene: »Lad os komme ud herfra, nu!« og tilføjelsen: »Hun skal ikke være nogen steder, hvor jeg ikke er.«

»Længere nede ad gaden står imens de overvejende kvindelige ’hjælpetropper’ – »Bedekolonnen« – på nydelige rækker langs fortovet,« skriver hun. »De er ’krigernes’ koner og døtre, og de står meget stille. Læberne hvisker »Jesus elsker de små børn«, og håndfladerne løftes op mod det himmelske. »Vi har ikke lov til at tale,« siger en af kvinderne, da hun bliver bedt om et interview.

En anden mand fortæller, at hans kæreste fik en abort uden at spørge ham. »Jeg tror ikke, at kvinden ville have et barn, der lignede mig. Abort er kvindens måde at blive kvit på: På en underbevidst måde er det en hævn over mænd,« fastslår han.

Så vidt Faludi. Mon ikke også mange mandlige abortmodstandere i dag opfatter kvinders ret til abort som en hævn over mænd?

I hvert fald har det kristne højre i USA, ifølge Vibeke Schou Tjalve, i de seneste 20 år udviklet sig i langt mere hævngerrig og militant retning. Nu vil de ifølge hende være »en håndgranat«, »en knytnæve«, der smadrer »den liberale, politisk korrekte pænhed«.

I dag er tilbageslaget globalt. Men samtidig udkæmpes kampen i dag af en ny generation af kvinder. Flere, stærkere og mere bevidste end førhen.

Pillen, der ændrede verden

Citronskiver som pessar, kondomer lavet af svinetarm og Coca Cola som sæddræbermiddel. Mennesket har altid været opfindsomt, når liderligheden meldte sig, og resultatet helst ikke skulle vise sig ni måneder senere. Et bragende gennembrud kom for 60 år siden, da p-pillen blev lanceret i USA. Siden er pillen blevet udnævnt til et af den moderne verdens syv vidundere, og den har over 100 millioner brugere på verdensplan. I denne serie undersøger Information pillen, der banede vej for kvinders kontrol over egen krop, og som i dag er både hyldet og forhadt

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@ "31 lande, herunder USA, har underskrevet en deklaration, der hævder, at der ikke eksisterer en international ret til abort."

Medunderskrivere af 'Genève-konsensuserklæringen' er Bahrain, Belarus, Benin, Brazil, Burkina Faso, Cameroon, Congo, Djibouti, Egypt, Eswatini, Gambia, Haiti, Hungary, Indonesia, Iraq, Kenya, Kuwait, Libya, Nauru, Niger, Oman, Pakistan, Poland, Saudi Arabia, Senegal, South Sudan, Sudan, Uganda, the United Arab Emirates, the US and Zambia.

At der i de 24 medunderskrivende lande faktisk generelt praktiseres køns-sortering af æg og sæd, samt fordrivelse af pigefostre eller drab på nyfødte piger - for at fremme fødsler af drenge, er en anden historie, eller er det?

Det er således 32 lande, der har underskrevet 'deklarationen'. Dagen efter, d. 23. oktober, sluttede Polen sig til - samme dag den polske forfatningsdomstol traf afgørelsen om en såkaldt "eugenisk abort", som værende i strid med den polske forfatning.

Så blev jeg dét klogere. Afbrydelsen af svangerskabet hvor forsteret er sygt, døende, eller kommer til at dø indenfor kort tid efter fødslen, kalder disse 33 lande for en 'eugenisk' abort (eugenik = arvehygiejne). Så er tonen lige som lagt, hvilket fremgår temmelig tydeligt af denne 'Genève-konsensuserklæring', hvor jeg læser bl.a.:

4. Emphasize that “in no case should abortion be promoted as a method of family planning” and that “any measures or changes related to abortion within the health system can only be determined at the national or local level according to the national legislative process”; Reaffirm that “the child...needs special safeguards and care...before as well as after birth” and “special measures of protection and assistance should be taken on behalf of all children,” based on the principle of the best interest of the child;

5. Reaffirm that “the family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State”; that “motherhood and childhood are entitled to special care and assistance,” that “women play a critical role in the family” and women’s“contribution to the welfare of the family and to the development of society”;

Og afslutningsvis bl.a.:

•Improve and secure access to health and development gains for women, including sexual and reproductive health, which must always promote optimal health,the highest attainable standard of health, without including abortion;
• Reaffirm that there is no international right to abortion, nor any international obligation on the part of States to finance or facilitate abortion, consistent with the long-standing international consensus that each nation has the sovereign right to implement programs and activities consistent with their laws and policies;
• Buildour health system capacity and mobilize resources to implement health and development programs that address the needs of women and childrenin situations of vulnerability and advance universal health coverage;
• Advance supportive public health policies for women and girls as well as families, including building our healthcare capacity and mobilizing resources within our own countries, bilaterally, and in multilateral fora;
• Support the role of the family as foundational to society and as a source of health, support, and care; and
• Engage across the UN system to realize these universal values, recognizing that individually we are strong, but together we are stronger. (slut)

Aha. Det lader til, at disse 33 ministre hørte ikke om at fædre er lige så gode forældre, som kvinder... Ingen steder i deklarationen omtales fædre som vigtige for familiens trivsel... fædrenes betydning og rolle omtales slet ikke. I det hele taget, lader det til at det er op til kvinder og piger, at stå vagt om familien og samfundet?

Mon man kan slutte deraf, at såfremt deklarationen vinder et bredt gehør, og implementeres gradvis over hele verden, ja, da skal verdens mænd tilbage til opgaven som eneforsørgere, mens os kvinder, vi skal bare tilbage til kødgryderne. Hvis de medunderskrivende alfa-ministre, på vegne af deres lande - får magt, som de har agt.

Det er således, som jeg ser det, på ingen måde tale alene om retten til abort, men om langt mere vidtgående perspektiver, hen imod en grundlæggende omlægning af såvel kvinders, som mænds rettigheder og tilværelse - fra individer, til medlemmer af en grå samfundsmasse, der ska arbejde, formere sig og ellers, holde kæft og adlyde alfahannerne bag denne deklaration.

Mon den dag pludselig og overraskende nærmer sig, hvor de hidtil soå utilfredse (med kvindr) mænd kommer til at længes efter de 'frygtelige', tidligere frigjorte kvinder, disse mænd tidligere havde undergravet så grundigt, at det skaffede betydelig magt til politisk dominans af mænd mod mænd? Magten til at afskaffe, hvad før ellers var enhver mands ret - frihed til nægte at lade sig dominere af andre mænd.

Jeg ser og oplever denne 'Genève-konsensuserklæring' (1+2), nu, som en (forhåbentlig) foreløbig kulmination på forløbet/processen, jeg allerede opdagede i 1993, efter at jeg fik læst bogen 'Tilbageslag', af Susan Faludi (3). Først skeptisk og vantro, så gennem nullerne og frem med bange anelser, for til sidst, gennem de seneste år med en dyb (an)erkendelse at Faludi havde 100% ret i sine forudsigelser, bl.a.:

"I tider, hvor der er feministisk lavvande, påtager kvinder sig den reaktive rolle - privat og meget ofte i det skjulte kæmper de for at modstå det dominerende, samfundskulturelle tidevand. Men når feminismen skifter fra ebbe til flod, følger modstanderne ikke bare trop: de kridter skoene og står fast, svinger næven, bygger mure og dæmninger. De skaber modstrømme og forræderiske understrømme" - senest forklædt som 'Genève-konsensuserklæring'.

1. 'Geneva Consensus Declaration on Promoting Women's Health and Strengthening the Family' : https://www.hhs.gov/about/agencies/oga/global-health-diplomacy/protectin...
2. "We, ministers and highrepresentatives of Governments..." https://www.hhs.gov/sites/default/files/geneva-consensus-declaration-eng...
3. 'Tilbageslag - den uerklærede krig mod kvinder', af Susan Faludi, Munksgaard/Rosinante 1993, ISBN 87-16-14988-2

Estermarie Mandelquist, Emil Davidsen, Carsten Munk, Carl Chr Søndergård, Karsten Aaen, Steen Obel, ingemaje lange, Pernille Nøhr Nielsen, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, Inge ambrosius, David Breuer og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Og selvfølgelig en dybfølt undskyldning for enkelte tal- og tastefejl.

Niels-Simon Larsen

Det er mærkeligt, at kirker i det hele har en mening om abort. Hvad kommer det dem ved?

Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Kim Houmøller, Carsten Munk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@ Niels-Simon Larsen.... Hmmm, tror du mon, det kunne have noget at gøre med, at der står i Bibelen, at 'du må ikke slå ihjel' ???

Thomas Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Religioner bliver opportunistiske i et magt-vakuum. Det er set før. De progressive kræfter der med forbud og udskamning har overtaget æteren får helt naturligt modspil og forbud fra det nationale højre. Idiotiet kører som regel i ring.

Basale rettigheder burde være sikret for årtier siden men det lader til at specielt min generation har glemt de ting vi kæmpede for og de rettigheder vi har nydt.

Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Carsten Munk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kina og Indien er ikke på listen, så der er stadig et verdens-flertal for abort!
Hmm, -du må ikke slå ihjel, havde nok en anden betydning, end abort, dengang det blev skrevet. Så kirkens modstand, er en nyere tolkning, der vil føre vores nuværende adfærd mod "stenalderen"!
Kvinder i metoo og den maskulindominerende tid, SKAL altså føde uønskede børn? Føj for Geneva Conversionen, den "hader" kvinder af et stupidt religiøst hjerte og er lodret kvindefjendsk. Må kvinder blive religiøst frafaldne!

Therese Hagen, Karsten Aaen, Krister Meyersahm, Carsten Wienholtz og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

@Gert Romme, 02. november, 2020 - 08:48 : "Men de 2 EU-lande [Polen og Ungarn/red.] bør man kunne kunne motivere til en frivillig ændring af styrets holdninger, der egentlig ikke er religiøst bestemte. Poland klarer sig økonomisk ganske godt, men Hungary er dybt afhængige af penge fra EU - altså de øvrige EU-lande, og bør kunne motiveres til ændring på dette område."

Desværre, er jeg ikke så fortrøstningsfuld - https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_and_Hungarian_brothers_be

Tværtimod, der er allerede 9 lande med fælles fortid i Comecon, optaget i EU. Optages tillige Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Nordmakedonien, Montenegro og Serbien - ved at finde sammen igen, opnår de nu forh. Comecon-lande et flertal i EU, hvilket, ikke mindst USA bliver lykkelig for.

Det, som kendetegner de forh. Comecon-landene er, at trods store, gammelkulturelle forskelle, har de arven efter Comecon-medlemskabet: fælles værdier, fælles 'sprog' og mentalitet. Det er meget mere end man kan sige om EU's historisk vesteuropæiske medlemmer, så i konfrontationen mellem tidligere vest- og øst-landene, bliver det de sidste, der kommer til at løbe med magten til, f.eks. at implementere ’Genève-konsensuserklæringen’ i EU.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Steen Obel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Ninna Maria Slott Andersen

Guderne må vide hvor mange af de lande der har skrevet under slår mennesker ihjel vis lovmæssig dødsstraf ?
Men det jo blot typisk med religioner; De vil gerne have ejerskab over mennesker.

Religioner skal holde sig langt væk fra politik. Politik er alt for alvorligt til at religioner bør blande sig.

Peter Beck-Lauritzen, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Noget helt andet er at man må tage en samtale om hvornår et menneske er et menneske og med rimelighed kan tildeles rettigheder.

Det, som altid undrer mig her, når vi taler om det her, er hvor alle fra den danske højrefløj er henne!

Især nå vi taler om det her:

"Set fra USA’s synspunkt drejer det sig ifølge seniorforsker ved DIIS Vibeke Schou Tjalve, der medvirkede i P1 Orientering den 27. oktober, netop om at bygge en global nationalkonservativ alliance, der skal redefinere, hvad demokrati og menneskerettigheder betyder – med udgangspunkt i religiøse rettigheder."

Pernille Vermund, Marie Krarup, Inger Støjberg, Marcus Knuth, Naser Khader mv. fra forskellige partier på den danske højrefløj siger aldrig noget om det her! Overhovedet - de har aldrig, erindringer jeg!, sagt noget imod dette her! eller udtrykt støtte til de modige polske kvinder, der lige NU! kæmper en politisk kamp for fri abort i Polen!

Og som Amina Weber er jeg meget bekymret - meget mere bekymret for det her :( - end for nogle tegninger af en mand, en profet, som måske/måske? ikke har eksisteret, levet, for 1400 år siden!
Netop fordi - USA - hvis Trump vinder - netop vil sætte trump(f)! på - og fortsætte med at nedbryde, og
ødelægge kvinders rettigheder verden over :(

Anina Weber, Niels-Simon Larsen, Estermarie Mandelquist, Carsten Munk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar