Trump udfordrer det grundlæggende princip om, at demokrati er magtkamp uden vold

Når Trump nægter at acceptere valgresultatet, er det ikke bare typisk Trump, der nægter at anerkende andre realiteter end sine egne. Det erindrer os om et afgørende princip for demokratiet: at det er uddrivelsen af vold fra det politiske, skriver idéhistoriker Mikkel Thorup i denne klumme
Donald Trumps uvillighed mod at fordømme politisk vold direkte eller indirekte udøvet i hans navn  var klare introduktioner af voldelighed i den demokratiske proces.

Donald Trumps uvillighed mod at fordømme politisk vold direkte eller indirekte udøvet i hans navn  var klare introduktioner af voldelighed i den demokratiske proces.

Doug Mills

Debat
11. november 2020

Overgange er ofte ritebelagte. Der er fare på færde. Vold lurer altid i yderkanten af store overgange. Det kan gå godt, noget nyt kan blive født. Det kan gå galt og verdener styrte i grus. I århundreder var den vigtigste politiske overgang kongekronens vej fra den døde konge til den nye konge, nervøst forsøgt undertrykt med råbet: ’Kongen er død. Kongen længe leve’, hvor overgangstidspunktet presses sammen, således at ingen tvivl, ingen udfordrer, ingen uro kan opstå.

Den politiske idéhistorie er fyldt med traktater og manualer om arvefølge. Forberedelser er gjort, hofritualer på plads, slægtstavler skrevet – udfordrere lurer i kulissen, krav på tronen øves, dokumenter samles. Der var ingen legitim opposition til den siddende magt. Udrensninger var forventelige. At tabe magtkampen betød ofte døden.

Demokrati derimod, sagde den bulgarske forfatter Elias Canetti i Masse og magt fra 1960, er kendetegnet ved, at man ikke bliver dræbt, når man taber, at man får en chance til for at vinde det næste valg. Det er en fredelig borgerkrig.

Den parlamentariske logik, særligt i et topartisystem med et ’vinderen tager det hele’-valgsystem, »bruger den psykologiske struktur af to stridende hære«.

Den demokratiske dynamik kommer fra cirkulationen af partier mellem regering og opposition – fra at magten skifter plads, og at udfaldet af at tabe regeringsmagten ikke er døden, men en tid i opposition. Det afgørende slag er erstattet af valgdagen, hvor det ikke er antallet af døde, men antallet af stemmer, der afgør striden.

Derfor var Trumps ’Lock her up’-slagord om Hillary Clinton så afgørende. Ikke fordi det var vulgært og dårlig smag, men fordi det åbnede muligheden for, at et tabt valg kunne have værre konsekvenser for den besejrede end tabet af et valg. Voldens mulighed blev del af valghandlingen. Man skal føle sig helt sikker på immunitet fra en voldelig død, for at partier kan skifte mellem regering og opposition.

Legitim opposition

En af de mest afgørende udviklinger af demokratiet er den langsomme udvikling af idéen om legitim opposition; en idé sat på begreb i 1826 i en britisk parlamentsdebat som »His Majesty’s Loyal Opposition«. Ideen er, at man legitimt kan opponere imod den siddende regerings politik uden at være forræder, illegitim eller frygte repressalier.

Det fair valg, højtideligheden ved optælling af stemmer, ceremonierne ved magtoverdragelse er alle symbolske markeringer af, at demokrati er, som Canetti siger, en »forsagelse af død som beslutningsmetode«. Når den slagne ringer og gratulerer den sejrende; når danske afgående og tilgående ministre udveksler gaver; når amerikanerne har deres højtidelige indsættelsesceremoni med den afgående præsident og med den besejrede præsidentkandidat, så er det politisk ritualitet i skyggen af vold. Det er signaler om, at våben ikke drages, at striden ikke bliver voldelig, at slaget var og vil forblive fredeligt.

Demokratiets krise viser sig derfor, når døden – vold, trusler om vold, defameringer af modstandere, i helt særlig grad med begreber som forræder – entrerer den demokratiske samtale og beslutningsproces.

Trumps uvillighed mod at fordømme politisk vold direkte eller indirekte udøvet i hans navn, både racistisk vold, planerne om at bortføre en demokratisk guvernør eller hans åbenlyse glæde ved de af hans støtter, der blokerede en Biden-kampagnebus, var klare introduktioner af voldelighed i den demokratiske proces. Hans stædige modstand imod klart og tydeligt inden valgdagen at erklære, at han ville acceptere resultatet, og hans fortsættelse heraf efter valgdagen, er det samme.

Det er små, men ikke ubetydelige indikationer på knægtelse af et princip, som et demokrati ikke kan overleve uden.

Mikkel Thorup er professor i idéhistorie og har redigeret Uhørt! Idéhistorien læser Donald Trump og sammen med Peter Seeberg Demokratiets krise og de nye autokratier.

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Professor i idéhistorie, ligefrem?

Men måske er det historikerens evige problem - et ikke ubetydeligt problem i et samfund, der for nuværende synes at eksistere i en evig tilstand af acceleration - at tanken ligesom falder bagud, ikke ajourføres, så at sige..

Mikkel Thorup skriver,
"Demokratiets krise viser sig derfor, når døden – vold, trusler om vold, defameringer af modstandere, i helt særlig grad med begreber som forræder – entrerer den demokratiske samtale og beslutningsproces."

Det er utvivlsomt sandt, og man ihukommes uden anstrengelser Weimar-republikkens undergang.. Men at noget er sandt, i sin egen sfære, betyder jo ikke, at andre sandheder ikke med lige så stor ret kan byde sig til..

Eller sagt med andre ord: Døden kan have mere end én årsag..og ofte bør man vare sig for at stirre sig blind på den endelige dødsårsag - "hjertet holdt op med at slå" - professor, eller ej..

Ligeledes begavede mennesker - utvivlsomt lige så begavede mennesker som professor Mikkel Thorup - vil måske finde anledning til at opholde sig ved det betydelige faktum, at en stor gruppe af mennesker ikke længere føler sig hverken hørt endsige repræsenteret i den 'demokratiske' proces. Bevares, den slags mennesker kan måske nok nødes til at møde frem og stemme hvert fjerde år - man er vel dog samfundsborger - men i bund og grund har de ingen tillid til, at de politikere de tilvælger for alvor repræsenterer andet end sig selv, egne snævre karrierehensyn og interesser.

Det er alt sammen noget vi leger, ikke sandt? Og når krydset så er sat, så er det ellers 'hver mand for sig selv', indtil næste gang..Hvem tilbyder den mest optimale tilbagetrækningsplan..? Hvem lover mest i skattelettelser og laveste grundskyld? Hvem lover at netop jeg ikke på nogen måde skal komme til at betale ekstra? Lide større nød?..Og så endnu et spin på rouletten..

Kan demokratier ikke dø på den måde, Mikkel Thorup? Kan man ikke forestille sig en situation, hvor det endelige hjertestop lod sig forudsige?

Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Ruth Sørensen, Morten Voss, Ole Arne Sejersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eller rettere...er vi ikke fanget i et post mortem..?

kjeld hougaard, Flemming Berger og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

"Det ene øjeblik beretter forvoksede
skoledrenge ansigter om de fysiske værdiers
hop og kvantespring,
det næste servere tempelskøgerne
skuespil og dødskys,
altid tjenstvillige med forslag til at påføre
den stillestående tid
det ene medlidenhedsdrab efter det andet,
kynismen og sentimentalitetens
besynderlige parrings dans dag efter dag,
aften efter aften,
så opmærksomheden aldrig opdager
sin egen enestående kvalitet ,
under den bestandige fremvisen
af alt det uundværlige,
skab for din, min, vores, de undværliges skyld.
De kender ikke vores rigtige navne
skønt de altid foregiver det,
når de kalder os forbrugerne, kunderne
klienterne eller vælgerne.
ombejlede, forførte og forbrugte,
spadestik til den massegrav livsformen
bereder for sig selv. "

Jeg ser nu klarere Trumps afskyelige fremfærd også her ved valget , ovenpå dette højaktuelle indlægs fremragende pointer!

Helligbrøde, men er trumpister virkelig så tykhudede, at de gerne lader Trump stjæle deres valgdemokrati , og måske endda sælge den? Vil de se det som bevis på Trumps forretnings talent og nyde Demokraternes frustration !?
Tja vi får se og fortsættelsen følger.

Der er skrevet hyldemeter om emnet: demokrati er en styreform. Det er en nyskabelse, ca 100år gammel med sin nuværende struktur i Danmark. Styreformen er vel knapt i i sig selv hellig – er det samfund det udvikler et ”godt” samfund for den overvejende del af befolkningen? Efter at have læst Danske avisoverskrifter de seneste par dage rejser der for mig det åbenbare spørgsmål: Er vi danskere smarte nok, til at vælge de politikere der er smarte nok, til at udnævne de tjenestemænd der er smarte nok til at skabe det samfund der er ”godt nok” for det store flertal? I så fald fungerer demokratiet i Danmark. Eller – findes der smartere danskere til at udvikle samfundet?