Kommentar

Vi skal turde tale med 13-14-årige om deling af nøgenbilleder – for de er allerede i gang

En ny undersøgelse viser en stigning i delingen af intime billeder blandt de helt unge på 13-14 år. Dette er et tydeligt tegn på, at vi skal starte samtalen om deling og videredeling tidligere, end vi gør nu, skriver sygeplejerskestuderende Nana Harring i dette debatindlæg
Debat
10. november 2020

I grundskolen ses der en generel stigning i antallet af unge, der deler seksualiserede billeder og film af sig selv. For 7.-klasseselever er der tale om en fordobling. Det viser en undersøgelse som SSP-samrådet har lavet.

Samtidig viser undersøgelsen, at der er sket en halvering i forhold til, hvor mange grundskoleelever der videredeler intime billeder af andre unge mod deres samtykke. Her er det tydeligt, at der er sket en ændring.

Selv om udviklingen i ulovlig videredeling går i den rigtige retning, er der grund til bekymring. Det er skræmmende, at børn helt ned til 13-14-årsalderen i stigende grad deler intimt materiale af sig selv.

Jeg mener ikke, at man som 13-14-årig kan konsekvensberegne risikoen for videredeling, når man sender et intimt billede af sig selv. Det er noget, vi som samfund har et ansvar for at informere dem om. Gør vi ikke det, risikerer vi at tabe en masse unge mennesker på gulvet.

Del af seksualundervisningen

For mig vidner denne undersøgelse særligt om én ting: Vores indsats starter ikke tidligt nok.

Vi skal langt tidligere informere unge om deling af intime billeder – og risikoen for videredeling. For selv samme undersøgelse viser nemlig, at der på ungdomsuddannelserne, hvor vi har sådan en indsats, ses et fald i, hvor mange der deler nøgenbilleder af sig selv.

Det er et praj om, at den indsats, der lige nu lægges fra diverse sider – medierne, Sex & samfund m.fl., ikke dækker bredt nok. Der mangler en forståelse for, hvornår deling af nøgenbilleder og intimt indhold bliver relevant at tale med unge om, og jeg håber, at denne undersøgelse kan være med til at sætte fokus på netop dét.

Helt konkret skal vi inkludere emner som nøgenbilleder, grænser og videredeling i den tidlige seksualundervisning. Vi skal åbne for samtale og refleksion hos de unge. Når unge starter deres deling tidligere, skal informationen og diskussionen om deling og videredeling også ske tidligere.

Nana Harring er sygeplejerskestuderende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her