Det skal undersøges til bunds, om Trump har handlet kriminelt

Efter fire år med nedbrydelse af politiske normer kan USA ikke bare lade, som om Trumps styre var en tilfældig vildfarelse. USA bør nedsætte undersøgelseskommissioner, der giver overblik over Trumps potentielle forbrydelser – både som erhvervsmand og præsident, skriver den tyske professor Jan-Werner Müller i denne kommentar
Amerikanerne må forholde sig til både de kriminelle gerninger, Trump kan have begået, før han blev præsident, de kriminelle gerninger, han og hans kumpaner kan have begået, mens han var præsident, og til de strukturelle svagheder i det amerikanske politiske system, som hans grænseoverskridende adfærd har synliggjort, skriver Jan-Werner Müller i denne kommentar.

Amerikanerne må forholde sig til både de kriminelle gerninger, Trump kan have begået, før han blev præsident, de kriminelle gerninger, han og hans kumpaner kan have begået, mens han var præsident, og til de strukturelle svagheder i det amerikanske politiske system, som hans grænseoverskridende adfærd har synliggjort, skriver Jan-Werner Müller i denne kommentar.

Brendan Smialowski

Debat
17. november 2020

Blandt demokrater og mange republikanere vil det nu være en stor fristelse at afskrive Trumps præsidenttid som en bizar undtagelsestilstand.

Republikanere vil forsøge at bebrejde Trump for de seneste års utallige eksempler på inkompetent og udskejende politik i håb om, at man glemmer deres rolle i at hjælpe ham frem.

Og i deres iver efter at hele en splittet nation vil demokraterne måske afstå fra at tage et større retsopgør med Trump og hans administration.

Jurister og historikere har pointeret, at sande demokratier ikke ofrer store kræfter på at forfølge deres besejrede modstandere. Trumps justitsminister, Bill Barr, kunne ikke være mere enig – af gennemskuelige grunde: »Politiske vindere, der forfølger politiske tabere, er ikke et modent demokrati værdigt,« udtalte han op til valget.

Trumps »lock her up« – hans slagord mod Hillary Clinton i 2016 – bør da heller ikke besvares med et lock him up. Men der er andre og bedre muligheder end »forgive and forget«.

Amerikanerne må forholde sig til tre ting:

For det første: De kriminelle gerninger, Trump kan have begået, før han blev præsident. For det andet: De kriminelle gerninger, han og hans kumpaner kan have begået, mens han var præsident. For det tredje: De strukturelle svagheder i det amerikanske politiske system, som hans grænseoverskridende adfærd har synliggjort.

Straf erhvervsmanden Trump

Historisk har en overgang fra autoritære styreformer til demokrati – eller en genopretning efter demokratisk nedbrydning – i mange lande været kendetegnet ved en vilje til ikke at straffe de tidligere magthavere. I nogle af de tilfælde, hvor nye eller gendannede demokratier ikke retsforfulgte tidligere ledere, oprettede de i stedet ’sandhedskommissioner’ og tilbød amnesti, hvis gerningsmændene ville tale åbent ud om deres handlinger og tilstå deres forbrydelser. Sydafrika efter apartheid er skoleeksemplet her.

Det særlige ved USA er, at Trump i forvejen efterforskes for mulige kriminelle forhold, der ikke har at gøre med hans forvaltning af sit præsidentembede. Manhattans og New Yorks statsanklagere undersøger, om Trump Organization er skyld i korruption og bedrageri.

Opgives efterforskningen af Trump Organization, når Trump er trådt af, risikerer beskyldningen om, at den kun var en politisk rævekage at fremstå som berettiget – især fordi de pågældende statsanklagere tilfældigvis er demokrater.

Men fører undersøgelserne til retssager, der udmunder i fængsling af den tidligere præsident, er der omvendt fare for, at Trumps våbenglade tilhængere tager loven i egen hånd.

Uagtet denne risiko er der principielt ingen grund til, at en politisk leder skal gå ustraffet for forbrydelser, han har udført.

Der er eksempler på, at straffede ledere er vendt tilbage til et politisk liv. Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi blev idømt samfundstjeneste efter at være fundet skyldig i skattesvindel (hans høje alder gav ham en mild dom). I dag sidder han i Europa-Parlamentet. Ved at straffe ham sendte retssystemet et signal om, at man ikke bare kan indtræde i politik for at få immunitet og dermed undgå straf for lyssky forretningsmetoder.

Nedsæt undersøgelseskommission

Under Trumps tid som præsident er der også eksempler på korruption og systematisk ondskab, som hans administration har udvist i indsatsen mod COVID-19 og adskillelsen af børn fra deres migrantforældre ved grænsen.

Mark Tushnet, professor i jura på Havard, har foreslået, at der nedsættes en undersøgelseskommission til at undersøge sådanne politikker. Det er afgørende, at vi skaber et fuldstændigt overblik over, hvad der er foregået – måske ved at tilbyde amnesti eller strafnedsættelser for alle, der vil vidne.

Endelig har Trump også brudt utallige uformelle normer for præsidentembedet. Fra det relativt trivielle – øgenavne til modstandere – til det alvorlige: at tilbageholde sine selvangivelser. Som flere amerikanske jurister har argumenteret for, ville det være fornuftigt at nedsætte en kommission til at undersøge det amerikanske præsidentembedes sårbarheder.

En sådan tilgang behøver ikke at have noget hævngerrigt over sig, og USA har været der før. Efter Watergate-skandalen vedtog Kongressen således en række vigtige etiske love, der fik bred tilslutning fra begge partier.

Jan-Werner Müller er politisk filosof og historiker og professor på Princeton University
© Project Syndicate og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

Det vigtigste må være at få gjort op med den neiliberalistiske, klimafjentlige politik som fremtrædende republikanere fik gennemført under Trumps inkompetente ledelse.

Steen K Petersen, Elisabeth Andersen, Peter Mikkelsen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Ole Svendsen, Torben Bruhn Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Så vidt vides, skal der være en begrundet mistanke for at indlede en undersøgelse, har den kære professor overvejet det?
Det er ikke kriminelt at have en orange glød og tale som om man aldrig havde smidt sutten.
Men når vi nu er i gang med at undersøge magtmænd, skulle vi så ikke tage Biden familien med, og undersøge hvad der er på hans laptop, hans forbindelser til Kina og Burisma? Synes der er lidt mere pondus på det

Michael Waterstradt, Anders Graae og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Man er aldrig i tvivl om, hvem der læser nyheder fra Breitbart og RT :-D

Liselotte Paulsen, Carsten Wienholtz, Anne-marie Monrath, Elisabeth Andersen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, Hans Larsen, Ole Svendsen, Torben Bruhn Andersen og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Det er i hvertfald blevet klart for resten af verdenssamfundet, at USA skal tvinges til nedrustning. Det er simpelthen uholdbart, at en så utilregnelig nation kan besidde store militære midler, at resten af verden ikke kan stille noget op, hvis en værre Trump- type med verdensherredømme tanker bliver valgt næste gang.

Liselotte Paulsen, Alvin Jensen og Hans Christian Jørgensen anbefalede denne kommentar

Trump regeringens synderegister mod klima, miljø, naturreservater, truede dyrearter etc. er uhyggelig lang.

Denne artikel fra New York Times oplister 99 forringelser fra Trump Administrationen - der har det tilfældes, at de tilskynder til rovdrift mod naturen og planeten til fordel for en ekstrem hensynsløs og grådig jagt på profit.
https://www.nytimes.com/interactive/2020/climate/trump-environment-rollb...

Bl.a. har Trump meget travlt med at få vedtaget, at der kan søges efter olie i et af Alaskas allerstørste og mest sårbare naturreservater i Arktis. Det bliver hastet igennem i håb om, at olieselskaberne kan nå at købe arealerne d. 17. jan 2021 - 3 dage før Bidens indsættelse!!! Samtidig med at Trump ikke vil samarbejde med Biden om bekæmpelsen af CoVID-19 i USA. Olie industriens interesser går klart forud for at redde alm. amerikaneres liv. Trumps prioritering koster derfor menneskeliv og smadrer naturen til fordel for uhæmmet profitjagt.

Den mand er en skændsel og det samme er de mange republikanere, der har muliggjort hans forbrydelser.

Endelig er Rupert Murdoch, som ejer Fox News, en af de helt store skurke. Jeg var tidligere i dag inde at se, hvad de fremfører på Fox News. Det er fuldstændig sort - de fordrejer fakta i helt ekstrem grad, og vender fuldstændig virkeligheden på hovedet. Men de gør det dygtigt og særdeles velargumenteret. Herved bliver lavt uddannede, hvide vælgere manipuleret til en forvrænget virkelighedsopfattelse, som får dem til at vælge republikanske politikere til kongressen. Disse politikere kvitterer så ved at fremme interesserne for de allerrigeste - som Rupert Murdoch - samtidig med at de forringer vilkårerne hos de fattige, hvide lavtuddannede vælgere, som stemmer republikansk.

Det er det glade vanvid - og USA er desværre ikke et reelt demokrati - det er et plutokrati, som i altovervejende grad tilgodeser de superriges interesser på bekostning af alle andre.

Liselotte Paulsen, Steen K Petersen, Peter Mikkelsen, Carsten Wienholtz, Claus Nielsen, Anne-marie Monrath, Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

@Lasse Scmidt, forstået som at det må man ikke! Skal vi allesammen indlægges til at få vores nyheder fra samme pressebureau, ufejlbarlig og objektiv info fra de gode gamle medier som gav os WMD, giftgasangreb og russia-gate?
Måske et dertilhørende armbind som gør omverdenen opmærksom på, at her er der en som ikke følger strømmen er på sin plads, så vi kan udskamme og censurere hende...

@Ture

"Two wrongs don't make one right: Two wrongs won't right a wrong."

- Benjamin Rush

og btw.:

https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

@Lasse Schmidt
"Man er aldrig i tvivl om, hvem der læser nyheder fra Breitbart og RT :-D"

Og man er, heler ikke i tvivle om, hvem der ikke gør.
For det er ikke til at komme ude om, at vores medie bias i hvad og hvordan de fremlægger ”sandheden” og vores egne i, hvad vi søger og "tror" på

Læser du avis, for at få at vide, du har ret, eller læser du avis for at blive kloger på verden?

Medie bias ses tydeligt i vores medie og deres/vores politiske tilgang til sandheden. Og hvad de vil tage op, og IKKE tage op. For det er meget tydeligt, hvem vores medie holde med, i deres vinkle af "sandheden". For ja, jeg skal gå til mine modstanders medie, for at finde ud af, hvad der sker på min side af dårlige ting(selv om de da også lyver). Dette siger lidt om den "sandhed", vi får fortalt af vores fri ikke statsstyret medier.