Kommentar

Unge med handicap har brug for seksualvejledning – lige nu bliver det nedprioriteret

Unge med handicap har ligesom alle andre brug for seksualundervisning og -vejledning for at kunne udleve en sund seksualitet med respekt for både deres egne og andres grænser. Men vejledningen på specialskoler og -tilbud er ikke obligatorisk og bliver ofte nedprioriteret, skriver fem handicapforeninger i dette debatindlæg
Debat
9. november 2020

Børn med ADHD, autisme eller anden kognitiv udfordring er oftere udsat for vold og seksuelle overgreb end deres jævnaldrende. Det fremgår af en ny undersøgelse fra VIVE, som Mogens Nygaard Christoffersen udfoldede i en kronik i Information den 24. oktober.

At så mange børn og unge udsættes for overgreb er skræmmende og kalder på handling. Christoffersen henviser til WHO’s strategi for at nedbringe vold og overgreb imod børn med handicap. Her er én af de fem væsentligste strategipunkter at »udvikle børnenes færdigheder og selvværd«. Og færdigheder til at udleve en sund seksualitet kræver viden om intimitet, sex og relationer og forståelse for egne og andres grænser.

Børn og unge med handicap har brug for at vide, at det ikke er i orden, når andre overtræder deres grænser. De skal vide, hvem de kan tage fat i, og det kan de nemmere, hvis de har haft en fortrolig snak om seksualitet med en voksen i deres liv. Det er forældrenes, lærernes, pædagogernes og politikernes fælles ansvar at hjælpe unge med handicap med det. Og det er vi ikke gode nok til.

På mange specialskoler mangler lærerne redskaber og viden om, hvordan de skal gribe seksualvejledningen an. På STU-uddannelsen, ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov, og i botilbud og dagtilbud for unge med handicap er seksualvejledning ikke obligatorisk, men afhængig af enkelte ildsjæle, der brænder for området. Det giver store variationer fra sted til sted, og langt de fleste steder er det et emne, der bliver nedprioriteret.

Viden om sex og relationer bør være tilgængelig og formidlet, så den passer til de unge og deres behov. Derfor udvikler vi nu i alle vores foreninger film og apps om seksualitet og forebyggelse af overgreb til unge med forskellige handicap med støtte fra Socialstyrelsen.

Kend dine grænser-kampagnen og appen Ligelyst er allerede tilgængelige på ADHD-foreningens og SUMH’s hjemmesider, og de øvrige foreninger lancerer snart deres materialer.

Forhåbentlig er dette begyndelsen på bedre seksualvejledning til unge med handicap.

Af Tina Vaarning, sekretariatschef i ADHD-foreningen, Marie My Warborg Larsen, konsulent i Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH), Joan Riis konsulent, Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF), Mogens Wiederholt, direktør i Landsforeningen for cerebral parese og Elisabeth Mamsen, konsulent i Socialt Udviklingscenter (SUS).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her