Kommentar

Videnskaben skal gøre os stadigt klogere på, hvad millioner af kvinder fylder på sig selv

For 60 år siden satte p-pillen gang i en ligestillingsrevolution. Siden har forskningen afdækket mere og mere om dens virkning og ikke mindst bivirkninger, og det er vigtigt, at arbejdet med at udforske p-pillen og dens alternativer fortsætter, skriver Siri Franceschi i denne kommentar
»Det kan ikke passe, at det i 2020 skal være kvindens ansvar alene at tage sig af præventionsbyrden. I hvert fald skal begge parter som minimum være informeret om, hvad præventionsvalget indebærer af både bivirkninger, gener og usikkerhed,« skriver Siri Franceschi i denne kommentar.

»Det kan ikke passe, at det i 2020 skal være kvindens ansvar alene at tage sig af præventionsbyrden. I hvert fald skal begge parter som minimum være informeret om, hvad præventionsvalget indebærer af både bivirkninger, gener og usikkerhed,« skriver Siri Franceschi i denne kommentar.

Anders Rye Skjoldjensen

28. november 2020

»Er det ikke sjovt? Jeg skrev de samme historier for 10 år siden,« sagde en kollega den anden dag, da vi snakkede om de artikler om p-piller, som jeg gennem længere tid har arbejdet på.

I anledning af p-pillens 50-årsjubilæum havde hun dengang interviewet en række eksperter om den omstridte pilles historik, dens revolutionerende effekt, dens storhedstid og dens begyndende fald fra præventionens tinder.

Jeg måtte indrømme, at billedet ikke er fundamentalt forandret her ti år senere. Men alligevel er der grund til at beskæftige sig med p-pillen, sådan som vi gør i dette særtillæg. For få andre opfindelser har haft så afgørende en indvirkning på historiens gang. 

Den lille pille er så afgjort en af videnskabens vigtigste bedrifter. Og forskerne bliver stadigt klogere på dens virkning – og ikke mindst dens bivirkninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu