Kommentar

Anbragte unge skal kunne få SU lige som alle andre

Hvis vi vil hjælpe sårbare unge, er det ikke nok bare at sørge for flere anbringelser. Vi skal sørge for, at anbragte unge har mulighed for at leve lige så gode liv som andre unge, og vi kunne passende starte med lige rettigheder til SU, skriver Henrik Vinther fra De Radikale i dette debatindlæg
Debat
17. december 2020

Anbragte unge under uddannelse kan ikke få SU, mens de læser. I stedet skal de møde op hos deres socialrådgiver og kan bevilges midler til »fornødenheder«. Spørgsmålet er, om det er rimeligt – og om det er en god strategi, hvis vi vil have anbragte unge til at tage en uddannelse?

Inden længe kommer socialministeren med sit udspil til en anbringelsesreform. Statsministeren lancerede i sin nytårstale den 1. januar i år, at hun ønsker, at flere børn skal tvangsfjernes. Logikken er, at hvis vi fjerner flere børn og unge, får de et bedre liv. Men præmissen er ønsketænkning og holder kun, hvis vi samtidig ændrer selve anbringelserne. Flere anbringelser kan ikke være et mål i sig selv.

Anbringelser kan nok være nødvendige. Men SU-eksemplet viser, at skal anbringelserne være andet og mere end en nødløsning i kaotiske liv, skal vi se på anbringelser på en ny måde. Vi skal i højere grad skabe sammenhængende liv for de anbragte unge og sikre, at de får samme muligheder som andre unge.

Anbragte unge klarer sig dårligere end andre unge. Færre får uddannelse og job, flere ender med psykiske problemer og misbrug – og mange ender med gentage deres egen historie, hvis de selv får børn. Den cirkel skal vi bryde. I dag oplever mange unge undervejs i anbringelserne mange og hyppige skift mellem plejefamilier eller opholdssteder. De oplever skoleskift og en skole, som ikke altid er indrettet til mødet med den anbragte unge. Og når de runder 18 år, forsvinder den hjælp, de fik, og de bliver betragtet som voksne. Men de kan ikke som andre unge få SU.

Derfor er et første oplagt symbolsk skridt, at sørge for anbragte unge kan få SU på lige fod med deres jævnaldrende. Hvis man skal gøre sig håb om, at anbragte unge skal leve liv, der ligner dem, alle andre unge lever, kan vi jo begynde med at behandle dem ens. Det manglede bare.

Af Henrik Vinther, socialordfører (R)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

16/dec/2020

JA, selvfølgelig skal de anbragte unge også
have SU og lignende, økonomisk støtte :-) !

Venlig hilsen
Claus

Dorte Sørensen

Tak for den oplysning - Jeg var så naiv og troede at anbragte børn fik samme betingelser i SU som alle andre - hvorfor dette hul?
Er der flere huller end de allerede kendte med at de skal "tå på egne ben" efter de er blevet 18 år.