Klumme

Coronaadskillelsen er slem, men værre er, når andre af ond vilje adskiller os fra vores kære

’Den største sorg i verden her er at skilles fra den, man har kær’. Sådan lyder strofen fra digteren Steen Steensen Blicher, og den er mere relevant end nogensinde i disse år, hvor folk adskilles fra deres kære af alt fra sygdom til fjendtlige politikere
»I Danmark har vi en aktuel variant af myndigheders adskillelse af familier: Ordren fra tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V) om at skille unge ægtepar ad. Den ’Instrukskommission’, der i midten af december aflagde delrapport om sagen, fastslår, at Støjbergs instruks om adskillelsen var »klart ulovlig«.« skriver David Rehling.

»I Danmark har vi en aktuel variant af myndigheders adskillelse af familier: Ordren fra tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V) om at skille unge ægtepar ad. Den ’Instrukskommission’, der i midten af december aflagde delrapport om sagen, fastslår, at Støjbergs instruks om adskillelsen var »klart ulovlig«.« skriver David Rehling.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
31. december 2020

Lykkelig må man vel kalde sig, hvis man sidder selvisoleret med den, man helst vil dele sin tilværelse med. Det held er overgået mig i de seneste måneder. Men jeg er bevidst om, at langtfra – meget langtfra – alle har haft samme lykke.

Den globale virusspredning har betydet, at mennesker i alle verdenshjørner er blevet ramt af afsavn. Tragisk og uopretteligt for nogle, når den elskede er revet bort af sygdommen. For andre ved en adskillelse, der kan føles som fysisk smerte.

Hvis afstand mellem elskende skyldes sygdom eller bestræbelser på at værne sig mod sygdom, er det en skæbne, man må søge at affinde sig med: Sådan er det.

Men ubærligt ond bliver adskillelsen, hvis andre mennesker med overlæg har lagt hindringer i vejen for samværet.

Den situation er beskrevet af den jyske præstedigter Steen Steensen Blicher. I sin 1829-novelle Hosekræmmeren lader han den dejlige bondepige Cecilia sidde i sine forældres hus og spinde på en indbildt rok, mens hun i vanvid gentager sanglinjerne:

Den største sorg i verden her

er dog at skilles fra den,

man har kær.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Rehling, tak fordi du omtaler adskillelsens betydning for de unge par.

Freddie Vindberg, Leif Koldkjær, Lars Løfgren, Mogens Holme, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Claus Bødtcher-Hansen, erik pedersen, Helle Brøcker, Bjarne Tingkær og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men også det faktum, at man hellere vil skille børn og deres forældre end at hjælpe et besværet familieliv på vej.

Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Paul Chr. Schneider, Nette Skov, erik pedersen, Michael Friis og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Var adskillelsen ond eller bare ulovlig?
Var det sand kærlighed eller kvindeundertrykkende kultur?
Vi mangler slutningen på historierne for ellers giver det ikke mening at bruge dem

Paul Chr. Schneider

Meget interessant artikel med adskillelserne, men hvor relativt få er det, 10-20 par, som sikkert igen er genforenet ?

Hvorfor er der ikke mere fokus på den massive adskillelse Familieretshusene mellem børn og deres anden gode forældre - for her taler vi om tusinder hvert år og mange blive IKKE genforenet ?

Hvorfor vender næsten alle det blinde øje til der ?

jens peter hansen

At sammenligne en ung kvindes oprør mod et arrangeret ægteskab i 1800-tallet , et oprør der gør hende vanvittig uden det ægteskabelige arrangement bliver virkeliggjort med adskillelsen af nogle ægtepar i højst 99 dage med efterfølgende erstatning er som at ligestille vanvidskørsel med cykling uden lygte. I betragtning af at mange mange mænd har forladt kone og børn i flygtningelejre hvor forholdende er rædselsfulde er førnævnte adskillelser vel nænsomme. At Støjbergs instruks sikkert er ulovlig ændrer næppe på at skaden er begrænset. Jeg savner i øvrigt nogle beretninger om de personer der blev ofte i sagen. Hvornår kommer de? Indtil videre er en person, et parti, et parlament og en presse blevet hovedpersoner i denne instruks. Hvad med at fortælle de berørtes historie fra 2016 til i dag. Det kunne måske give lidt lys over forbrydelsens alvor.

jens peter hansen

ofre

jens peter hansen

forholdene