Kommentar

Danmark har brudt sine løfter i kampen for retfærdig skat i udviklingslandene

Selv om Danmark i 2015 lovede at fordoble bistanden til udviklingslandenes skattesystemer inden 2020, er det endnu ikke sket. Løftebruddet rammer særligt hårdt under coronakrisen, og derfor må Danmark levere på sit løfte, skriver politiske chefer for Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam IBIS
Debat
11. december 2020

Danmark har i de seneste fem år forpligtet sig til at fordoble sin udviklingsbistand til at støtte udviklingslandenes skattesystemer inden 2020.

Et nyt notat fra Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam IBIS viser dog desværre, at i stedet for mere støtte, så er dansk udviklingsbistand til skat kun faldet siden 2015 – og det til trods for, at vi lovede det modsatte, da vi i 2015 tilsluttede os det såkaldte Addis Tax Initiative.

Løftebruddet betyder et massivt skattetab for flere lande, der netop nu har brug for pengene.

Flere andre lande har taget lige så let på deres løfter, og udviklingslandenes skatteindkrævning er derfor gået i stå i de sidste mange år. Det har gjort det svært at opfylde de mest basale rettigheder for landenes befolkninger, og coronakrisen gør kun ondt værre.

Den Internationale Valutafond, IMF, vurderer, at den økonomiske krise som følge af coronapandemien vil resultere i et historisk stort fald i skatteindtægterne for udviklingslandene. Det sker, samtidig med at Verdensbanken advarer om, at den ekstreme fattigdom i udviklingslandene forventes at stige for første gang i over 20 år.

Alvorligheden af de faldende statsindtægter understreges af, at hvert fjerde land i verden nu befinder sig på randen af en statsbankerot.

Udvikling kræver penge, men med faldende skatteindtægter og bistand og stigende gæld går der endnu længere tid, før landene kan se lys for enden af tunnelen. Bedre skattesystemer ville ikke have reddet udviklingslandene igennem krisen, men det ville have sat dem i en bedre situation for at kunne hjælpe de mest udsatte borgere og komme på fode igen. Det må vi nu rette op på.

Konkret bør Danmark hurtigst muligt forøge sin udviklingsbistand, så vi som minimum opfylder vores fem år gamle løfte om at fordoble vores bistand til skat.

Dernæst bør støtten til skat skrives ind som en central del af den nye udviklingspolitiske strategi, som regeringen skal udarbejde næste år.

Sidst, men ikke mindst, bør Danmark også sikre, at skatten omfordeles fra rig til fattig og er med til at opbygge den sociale kontrakt mellem borgere og stat.

Et løfte er et løfte. Nu må Danmark levere.

Lars Koch er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke og Trine Pertou Mach er politisk chef i Oxfam IBIS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her