International kommentar

For demokratiforkæmpere i Asien var Trump det stærkeste forsvar mod Kina

Trumps kernevælgere er ikke hans eneste fans. Af mange asiatiske demokratiforkæmpere og dissidenter bliver Trump anset som én, der turde gå op imod Kina, mens Bidens relationer til landet vil blive mere diplomatiske og konsistente, skriver klummeskribenten Ian Buruma i dette debatindlæg
Trods hans sporadiske servilitet over for Kinas præsident, Xi Jinping, betragtes Trump som en mand, der vover at gå Kina imod.

Trods hans sporadiske servilitet over for Kinas præsident, Xi Jinping, betragtes Trump som en mand, der vover at gå Kina imod.

Tyler Williams/Ritzau Scanpix

Debat
17. december 2020

Hvem er stadig Trump-fan, ud over de 74 millioner amerikanere, der stemte på ham? Langt de fleste europæere glæder sig over at se ham forsvinde. Hans popularitet er dog givetvis intakt blandt højre-populistiske demagoger. Trump har været populær blandt verdens autokrater, og de varme følelser har ofte været gengældt. Hans beundring for stærke mænd, modvilje mod indvandrere, minoritetsgrupper og muslimer (bortset fra en håndfuld stenrige saudiske prinser) og foragt for liberale demokratiske normer har styrket autoritære regimer i Ungarn, Polen, Brasilien, Indien og Filippinerne. Ingen var nogensinde i tvivl om hans sympati for Vladimir Putin.

Trumps valgnederlag er et tilbageslag for den globale højrepopulisme. Selv om mange af dens ledere sidder urokkeligt på magten, kunne deres antiliberale strømning have fået mere fremdrift med Trump som triumfator i yderligere en periode.

Trump nyder derudover stor støtte fra befolkningsflertal i to demokratiske nationer, Israel og Taiwan, der så ham som en magtfuld forbundsfælle imod deres respektive ærkefjender, Iran og Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her