Kommentar

Ghettolisten er en kæp i hjulet på gode boligsociale indsatser

Når Venstre hævder, at børn i udsatte boligområder vil få bedre rollemodeller, når almene boliger rives ned, handler det om uvidenhed. For der findes allerede gode rollemodeller – i form af boligsociale indsatser – som bør komme på finansloven, skriver politisk ordfører Pernille Skipper (EL) og socialpolitisk rådgiver Anna Berg (EL) i dette debatindlæg
Debat
2. december 2020

Den 1. december kunne man i Information læse Mads Fuglede (V) og Cecilia Lonning-Skovgaards (V) lovprisning af ghettoplanen i anledning af dens toårsfødselsdag.

Enhedslisten mener ikke, at der er noget at fejre.

Ghettolisterne stempler udsatte boligområder og deres beboere som asociale og problemfyldte, kriminelle og ’udanske’. Skiftende regeringer har brugt listerne til at retfærdiggøre en asocial politik, der graver kløfterne i samfundet dybere og inden længe sender tusindvis af familier på gaden.

Men Venstre-politikerne hævder altså, at nedrivningen af almene boliger især vil komme børnene til gavn, fordi man vil tiltrække andre beboere, der kan fungere som gode rollemodeller i området.

De gode rollemodeller findes allerede.

Venstrepolitikernes argument afspejler – foruden ringeagt for områdernes beboere – uvidenhed om det gode boligsociale arbejde, der foregår.

I udsatte boligområder arbejder organisationer som Bydelsmødre og Baba med at styrke demokratiet og opbygge positive fællesskaber.

Gennem deres opsøgende arbejde på legepladser, i vaskekældre og beboerhuse er det lykkedes bydelsmødre at skabe samfundsengagement hos en gruppe af borgere, som resten af samfundet har svært ved at nå.

Baba arbejder med at genoprette tilliden mellem fædre i udsatte områder og vores samfundsinstitutioner og bruger lokale rollemodeller til at udfordre og nuancere den gængse opfattelse af, hvad det vil sige at være mand og far. Det gavner både børn og samfund.

Med stor succes løser Baba og Bydelsmødre altså de udfordringer, som både Venstre og regeringen elsker at tordne imod: De bekæmper social kontrol, forebygger kriminalitet, hjælper kvinder i job og styrker fædres rolle i børns liv.

Ghettolisterne er ikke andet end en kæp i hjulet på det solide integrationsarbejde og de boligsociale indsatser, der allerede foregår, og som vi ved virker.

Enhedslisten vil investere i organisationer som Baba og bydelsmødrene, der skaber positive fællesskaber og giver alle mennesker i Danmark et sted at høre til og mulighed for at bidrage og være en del af samfundet.

Vi vil have de boligsociale indsatser på finansloven.

Det er reel integration.

Pernille Skipper er politisk ordfører (EL), og Anna Berg er socialpolitisk rådgiver (EL).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

I P1's Orientering i går fortalte Holbæks borgmester , at Holbæk var kommet af Ghetto-listen, Det skyldtes et stort arbejde af beboerne, renoveringer og en indstat for at få folk i arbejde - det var sket ikke mindst ved et godt samarbejde med erhvervslivet.
Fortæller det ikke mere,at hvis områderne får en positiv håndsrækning og ikke hån og nedgørelse så kan der ske forbedringer.

Det er da dumt at lovprise udsmidninger og nedrivninger - sørg dog for flere billige lejeboliger, forpligt erhvervslivet til at ansætte folk også fra de politiske udpege Ghettoer - Jeg får røde knopper over at nogle politikere kan glæde sig over, at folk bliver smidt ud og børn bliver flyttet fra deres skole og venner.

Steen Simonsen, Maj-Britt Kent Hansen, Per Klüver, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Viggo Okholm, Christian Mondrup, Svend Erik Sokkelund og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Atter tænker jeg på mediernes rolle mht. hvilke historier der fortælles og hvilke der springes over.
Hvor meget ved man fx uden for de heldige områder med Bydelsmødre og Baba om disse tiltag?

Per Klüver, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ghettopakken er en usmagelig undskyldning for at diskriminere på baggrund af etnicitet, religion, uddannelse og økonomisk formåen.

Baggrunden er populisme og et brændende trang til at privatisere de almennyttige boliger så meget som muligt, samt eksportere de uønskede personer så langt væk fra byerne som muligt.

Jeg håber sådan, at denne grimme lov bliver dømt ude af en højere domstol meget snart.

Thomas Tanghus, Maj-Britt Kent Hansen, Dorte Sørensen, Per Klüver og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Hørt!
Man kunne lidt polemisk sige, at det er et frontalt angreb på hele den almene tankegang og ideologi.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar