Kommentar

Jeppe Kofod bør åbne øjnene og sige fra over for Marokkos grådige besættelse af Vestsahara

Trump har anerkendt Marokkos besættelse af Vestsahara, og det får katastrofale konsekvenser for en befolkning, der har været undertrykt i 45 år. Enhver dansk investering og enhver stiltiende udenrigsminister er ansvarlig for at forlænge besættelsen. Sig fra!, skriver Katinka Klinge i dette debatindlæg
Debat
16. december 2020

Historien om Marokkos besættelse af Vestsahara siden 1975 er en grim historie om en grådig besættelsesmagt, der ulovligt og uden respekt for menneskeliv jagter naturressourcer og profit. Gang på gang har FN og EU-Domstolen insisteret på Vestsaharas befolknings ret til selvstændighed – og intet land i verden anerkendte indtil i sidste uge Marokkos ulovlige besættelse.

Men så kom der pludselig den 10. december en skræmmende melding fra præsident Trump på Twitter om, at USA anser Vestsahara som marokkansk. Det er en farlig påstand, for den er et brud på den fredsaftale, som FN lavede i 1991 om, at der skal afholdes en folkeafstemning om Vestsaharas uafhængighed.

»Det er en meget våd klud i hovedet på Vestsahara,« udtalte DR‘s Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

Men det er mere end bare en våd klud i hovedet. Det har katastrofale konsekvenser for Vestsaharas befolkning, der lever under umenneskelige kår med systematisk undertrykkelse fra Marokko og på flugt i Saharaørkenen. Trumps udmelding umuliggør FN’s løsning på konflikten, som Vestsaharas befolkning fredeligt og tålmodigt har argumenteret for i 45 år.

Jeg har altid haft en naiv barnetro på, at FN rent faktisk kunne løse internationale konflikter. Men som historien udvikler sig, virker freden nu endnu længere ude af syne.

Det er ikke kun Trump, der er skyld i Marokkos fortsatte udplyndring af Vestsaharas naturressourcer og fordrivelse af befolkningen. Enhver investering i det besatte Vestsahara fra danske og internationale virksomheder, der tilfalder Marokkos kongedømme, er medvirkende til at forlænge besættelsen.

Enhver stiltiende udenrigsminister er ansvarlig for at forlænge besættelsen af Vestsahara. Indtil videre ser Danmark bare til, mens Marokkos annektering af Vestsahara med USA’s åbenlyse støtte bliver cementeret.

Jeppe Kofod lukker med ligegyldighed øjnene for besættelsen. Men Trumps tweet gør, at passivitet ikke længere er en mulighed. Nu skal der vælges side.

Katinka Klinge, fotograf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Tak. I tidligere tider ville denne avis som en selvfølge have dækket og boret seriøst i denne sag. Det er beklemmende at den nu åbenbart skal reduceres til et appellerende, ‘privat’ debatindlæg.