Kommentar

Kære medier – I stedet for at surmule, bør I som politikerne bevæge jer over på de sociale medier

Vi mangler mediernes årvågenhed og ildhu på de sociale medier. I stedet for at surmule over at politikere som Mette Frederiksen kommunikerer på Instagram, bør pressen tage kampen op og indse, at det er her, de fremtidige vælgere befinder sig, skriver 1.g-eleverne Wilma Rose Bay, Villads Lintrup Sindballe og Sophie Josefina Mortensen Hansen i dette debatindlæg
Debat
30. december 2020

Den aktuelle kritik af Mette Frederiksens brug af sociale medier har sine retmæssige strejf; hun må som statsminister, herunder ’pressens minister’ respektere journalisters behov for oplysning og svar, men det ignorerer hun.

På Instagram kommunikerer @mette med 364.000 mennesker – fri for kritiske spørgsmål.

Dog bifalder vi på mange måder Mette Frederiksens SoMe-håndsrækning til landets unge, for sociale medier er en uundgåelig del af de unges hverdag, og her kæmper virksomheder og andre aktører om vores opmærksomhed. At vores statsminister engagerer sig på den nye politiske scene, må ses som en lille sejr i en stor kamp for demokratiet.

Men kampen er langtfra vundet.

Mette og resten af Folketinget har de seneste par år arbejdet på at udvikle sig til SoMe-superbrugere. Deres fokus på egen dagsorden (hvad enten den er lagkage, leverpostej eller politik) må man respektere, men respekt medfører ikke ureflekteret accept. SoMe-debatten skal have flere stemmer, der kan udglatte, udfordre og uddanne de unge brugere.

Disse stemmer kunne passende være pressens.

26 procent af alle danske unge får udelukkende deres nyheder fra de sociale medier. Så i stedet for at stå i hjørnet og surmule ude i kulissen ville det klæde de traditionelle medier at tage udfordringen op.

Hvad med at pressen i stedet udvidede sin flade og bevægede sig over mod SoMe, på samme måde som den politiske arena har gjort de seneste år?

Den relevante Instrukskommissionen kunne være et godt eksempel. Mange unge har ingen interesse for ’sådan noget juridisk flueknepperi’, men hvis der i vores feed mellem brazilian butt lifts og iPhone-giveaways kunne dukke en video op om Instrukskommissionen, hvor en journalist eller en ekspert fortæller om dette, ville interessen og oplysningsgrundlaget helt sikkert få et godt skub i den rigtige retning. Jo flere, jo bedre.

Derfor ser vi Mette Frederiksens og andre politikeres fremtog på sociale medier som uundgåeligt og et skridt i den rigtige retning, såfremt interessen for politik og samfund ikke skal lide samme skæbne som avisernes oplagstal.

Lige nu befinder de unge sig alene i den nye arena, kun akkompagneret af politikernes dagsordener og halvakavede selfies.

Vi mangler pressens årvågenhed og ildhu.

Hvis pressen ville stoppe med at kæmpe mod vindmøller og kaste sig ind i den nye arena med samme energi som ved pressemøderne, ville det føre til en yderligere oplyst ungdom, der ville være demokratiet værdigt.

Wilma Rose Bay, Villads Lintrup Sindballe og Sophie Josefina Mortensen Hansen går i 1.g på Christianshavns Gymnasium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej, tværtimod! Det er utroligt, at ministrene overhovedet må kommunikere noget gennem FB. Brug ministeriernes egne hjemmesider. At X% lader sig informere via FB har ikke ført til andet end stigning i fake news og FB-experter i vildledning.

Lillian Larsen, Mette Johansson, Carsten Munk, Søren Andersen, Herdis Weins og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Du burde læse en bog om hvordan livet er/var i et overvågningssamfund. Så kan du måske få et billede af, hvad de sociale medier har gang i og hvorfor jeg aldrig kommer på sociale medier. Jeg vil simpelthen ikke være ludder for de alfonser der står bag.
Det er allerede rigeligt, at jeg ikke kan få min påtvungne lisensbetalte information fra DR, som netop bruger sociale medier til at formidle nyheder eller opfølgninger af dem.
Og (for at det ikke skal vær løgn): It-teknologien er en total fejlslagen teknologi der - i bedste fald - kun bør bruges som en forstøret lommeregner.

Lillian Larsen, Mette Johansson, Carsten Munk, Herdis Weins og Søren Andersen anbefalede denne kommentar

Det ville i det mindste klæde de unge mennesker at få sig en adblocker, så de ikke rendes overende af diverse klamme reklamefiduser.
Men ellers er det selvfølgelig rigtigt, at folk ikke længere gider at være passive modtagere af oplysninger, de vil have dialogen og debatten - en reel demokratisk offentlighed og ikke blot en overleveret oligarkisk repræsentationsform.
Når det er sagt, så er det altså et udtryk for skolernes svigt, når ungdommen netop ikke er fyr og flamme over diverse politiske forhold i samfundet og disses konkrete betydning for deres egen mulige deltagelse og indflydelse på egne interesser.