Kommentar

Vi kan ikke vente på et fodslæbende EU i kampen mod skattely – vi må selv være et foregangsland

Vi kan ikke forlade os på EU's sortliste over skattely eller acceptere, at vi ikke må udelukke skattelyvirksomheder fra de offentlige udbud. Vi må i Danmark selv sætte standarden for, hvordan vi bekæmper skattely, skriver EU-ordfører for Enhedslisten, Søren Søndergaard, og EU-praktikant i Enhedslisten Christian Schmidt Jacobsen i dette debatindlæg
Debat
7. december 2020

I Information den 27. november kritiserede Mikkel Bahl Enhedslistens kampagne mod skattely i EU.

Bahl har fuldstændig ret, når han peger på, at skattely er et grænseoverskridende problem. Det kan kun løses gennem internationalt samarbejde. Det er også rigtigt, at skattely ikke kun foregår i EU. Det er et globalt problem.

Enhedslisten er derfor også tilhænger af alle forpligtende internationale aftaler, der bidrager til kampen mod skattely. Vi arbejder mod skattely i alle fora, også i EU.

Når det er sagt, er vi også nødt til at forholde os til virkelighedens verden. En rapport fra Tax Justice Network har opgjort, at 36 procent af de indkomster, virksomheder skjuler i skattely på verdensplan, gemmes i EU-lande.

Samtidig er EU’s sortliste over skattely komplet ubrugelig. Listen dækker kun lande uden for EU. Skattely i EU er derfor på forhånd frikendt. EU har desuden netop fjernet et af verdens værste skattely, Cayman Islands, fra listen, uden at noget EU-land modsatte sig det.

Bahl mener, at det er at undergrave tilliden til folkestyret, når Enhedslisten sætter fokus på disse problemer. Det er efter vores mening en misforstået demokratiopfattelse. Kampagnens formål er at oplyse om udfordringerne med skattely – også i EU – så vi kan skabe et folkeligt pres, der kan skabe forandringer.

En farlig vej

Danmark skal gå forrest i kampen mod skattely. Det kan ske ved, at Danmark indfører en national sortliste med langt flere skattelylande end på EU’s liste. Vi bør også indføre, at virksomheder i skattely udelukkes fra at kunne byde på offentlige opgaver. EU’s udbudsdirektiv er i dag på tværs, men Danmark skal være modige og udfordre reglerne.

Bahl vil gerne gå fra enstemmighed til flertalsafgørelser, når der skal træffes beslutninger på skatteområdet i EU. Men det bliver svært. For en sådan ændring af de nuværende procedurer kræver enstemmighed, og så er vi lige vidt.

Det er desuden en farlig vej at gå, da det flertal af stærkt højreorienterede regeringer, der i øjeblikket råder i EU, vil kunne påføre Danmark en skattepolitik, der vil medføre store forringelser af vores velfærdssamfund.

Vi kan ikke vente på et fodslæbende EU i kampen mod skattely. Danmark skal være et foregangsland, som kan inspirere andre.

Søren Søndergaard er EU-ordfører for Enhedslisten, og Christian Schmidt Jacobsen er EU-praktikant i Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Når franske Macron taler om bruttoskat til de multinationale virksomheder, må denne metode også være farbar for Danmark! Uden at spørge EU!
Disse "skatte-undragende" virksomheder vil gerne nyde det danske fællesskabs goder, sundhed, uddannelse, samfundsstrukturen osv. gratis! No go!

Torben Siersbæk

Ihhhh, hvor det buldrer!
"Enhedslisten er derfor også tilhænger af alle forpligtende internationale aftaler, der bidrager til kampen mod skattely."....

Det er så hult at lytte til, når Ehl-repræsentanter, med de smukkeste smil og store, blå himmelvendte øjne, bedyrer deres stoooore opslutning bag internationale aftaler om hvad som helst.
Især buldrer de tomme tønder, når d'herrer skælder ud over EU's passivitet.

Hvem er det, der har skældt og smældt, når EU foretog sig noget fornuftigt? Jo da: "Internationalisterne" i Ehl. Og hvorfor? Joehh - det er jo SLET ikke perfekt, og i hvert fald ikke godt nok.

Beklageligvis har Ehl. ALTID leveret den adfærd, at de, hvis de lige pludselig fik deres krav opfyldt, straks stillede med nye krav, der så blokerede for deres deltagelse. (Har personligt oplevet det på nærmeste hold!)

I Folketinget er Ehl. ENDELIG ved at arbejde sig en smule væk fra de altid rene hænder, men i EU-Parlamentet kan de stadig udleve deres børnelærdom.

Søren Søndergaard har siddet der (som følge af det tåbelige rotationsprincip, ifølge hvilket medlemskab af EU-parlamentet ikke udgør politisk arbejde, og da slet ikke, når man er valgt ind af en "folkebevægelsen"), og ikke lavet noget fornuftigt, og det "arbejde" viderefører hans partimæssigt karantæneramte partifælle, Nikolai Villumsen, på fornemmeste vis.

Smid dog jeres latterlige selvhøjtidelighed ad helvede til, smøg ærmerne op og BIDRAG til løsninger.

I kunne risikere anerkendelse og flere stemmer fra venstrefløjs vælgere!

Vi går i hvert fald ikke over til DF!!!