Kommentar

Naturen skrumper og skrumper i de store byer – og politikerne gør intet ved det

Flere danskere flytter til de store byer, og det giver et kolossalt pres på bynaturen. København har siden 2011 mistet 14 procent af dens grønne områder. Giv os en national plan, der afsætter én milliard kroner til mere natur i byerne, skriver Michael Petersen fra Green Cities for a Sustainable Europe i dette debatindlæg
Debat
11. december 2020

Regeringens nye aftale med støttepartierne om at bruge 888 millioner kroner til at sikre og skabe 75.000 hektar urørt skov, og 13 naturnationalparker er et stort skridt i den rigtige retning for naturen.

I organisationen Green Cities for a Sustainable Europe mener vi dog, at aftalen samtidig også er udtryk for politikernes konsekvente fokus på den natur, der er længst væk fra os mennesker.

Stadig flere flytter til de store byer, hvilket giver et kolossalt pres på de arealer, der kan udvikles til bynatur og de eksisterende grønne arealer, der ofte inddrages til boligbyggeri. Realiteten er altså, at mængden af natur, som byboerne har til rådighed, skrumper.

Københavnerne har eksempelvis mistet 14 procent af deres grønne områder siden 2011, og de kommer aldrig igen.

Men grønnere byer kan være med til at løse udfordringerne med klimaforandringer og tabet af den biologiske mangfoldighed. Og det er for længst videnskabeligt dokumenteret, at har man dårlig adgang til grønne områder, har man højere risiko for at lide en tidlig død.

Der er således mange gode argumenter for at anlægge mere natur – også i byerne. Trods de gode argumenter er der endnu ikke opnået tilstrækkelig forståelse for bynaturens betydning, og derfor mangler der politisk handling på området.

Derimod ser vi regeringen og Venstre satse hele butikken på fremtidige teknologier, milliarder til grøn forskning og 888 millioner kroner til den natur, som de færreste mennesker reelt set færdes i.

Det er selvfølgelig gode og vigtige initiativer. Men der er ingen tvivl om, at det er den nære natur, der batter mest for os mennesker, når det handler om trivsel og mental sundhed.

Parterne bag Green Cities har tidligere foreslået en national plan, der både skal øge den grønne masse i vores større byer med ti procent og afsætte en milliard kroner til at sætte skub i udviklingen ude i kommunerne. Det mener vi fortsat.

Den urørte skov og de store naturområder er uundværlige og bør indgå i enhver politisk aftale. Men der skal også være et større politisk fokus på den natur, som byboerne reelt set har til rådighed.

Michael Petersen er direktør i Danske Anlægsgartnere, på vegne af Green Cities for a Sustainable Europe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingeborg Hesselager

Godt indspark! Natur skal ikke kun være noget man skal køre mange kilometer i bil for at opleve. Alle skal have ret til at se noget grønt, når de kigger ud af vinduet. Mere natur i nærområdet,tak! Og gerne mere vild natur. Tillad mig en kritisk vinkel- Du er jo direktør for anlægsgartnerne- når man færdes derude i terrænet har man altså sommetider indtryk af, at mange af dine medlemmer er temmelig ivrige efter at udrydde al vild vegetation- det ville være særdeles klædeligt, hvis I gik foran og f.eks. agiterede for at stoppe brugen af ukrudtsmidler. Det er mit indtryk, at det tit er dine medlemmer, der er lidt tunge i det, når man rundt omkring i boligforeninger og hos kommunens gartnerafdeling forsøger sig med naturvenlige tiltag. Så velkommen i det grønne!.Peter Johansen

Michael Finn Jørgensen, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jens Carstensen

Det er lidt modsætningsfyldt.
For nylig havde Danmark Naturfredningsforening, i deres magasin, en artikel om at bynaturen har det godt og er i bedring. Nu kan jeg så læse at bynaturen skrumper.
Det vil sige, at naturen skrumper, der bygges massivt, men naturen har det godt? Det er måske bynaturen i provinsen, ude i købstæderne, som har det godt og er i bedring. Man bliver lidt desorienteret.

Michael Øllgaard

Det er rigtigt nok, at bynaturen skal udvikles. MEN: Der skal laves en seriøs national plan for hele arealforbruget i Danmark. Når vi byfortætter, skåner vi landbrugs- og naturarealer i landzone. Nu misbruger vi det åbne land med solcelleanlæg på marker. Der er nok m2 tagareal i industriområder, som først skal bruges til solcelleanlæg, før kommuner tillader disse i det åbne land. Vi må også tage en seriøs diskussion om byggeri af flere motorveje. Disse gennemskærer de sidste større natur- og landbrugsarealer, vi har. De er meget brede. En dobbeltsporet jernbane fylder ca. 1/4, en et-sporet ca. 1/7 af en motorvej. Vi skal - også af hensyn til CO2 - have mere gods på skinner. Alle industrier med mere end 10 lastbiler om dagen bør sende mindst 50% af godset med jernbane. Moderne computerstyring kan uden store personaleomkostninger laste og losse containere på jernbanevogne og få dem sendt til deres destination. De tresporede motortrafikveje, som Farum-Hillerød, der er overbelastede, bør ombygges ved at asfaltere et nødspor og bygge autoværn i midten. Disse veje går ofte gennem beboede områder, så farten skal være begrænset til 90 km. Så kan 1.000vis ha landbrugs-, skov- og naturarealer skånes.
Så ja, vi skal have en national plan for hele arealforbruget!
En analyse af unødvendige asfaltarealer i byområder vil også bidrage med flere hundrede ha potentielle grønne arealer og plads til at plante træer. Mindre og mellemstore træer, der står i vejen for nye anlæg, bør ikke fældes, men flyttes. Det findes der gode maskiner til. Enhver lokalplan bør have en analyse af muligheder for at bevare, udnytte og udbygge naturen på det planlagte areal.

Kære Ingeborg Hesselager
Danske Anlægsgartnere har en klar miljøpolitik, hvor vi anbefaler vores medlemsvirksomheder at bruge alternativer til de mere kemiske gængse ukrudtsmidler, det er mit helt klare indtryk, at denne dagsorden er gældende blandt vores medlemmer. Det, der kan være problemet, er at kunderne i nogle tilfælde fravælger alternativer til ukrudtsmidler, det kan bunde i økonomi, effektivitet og andet.
I de tilfælde hvor vores medlemmer benytter ukrudtsmidler ser vi dog, at mængden af disse er langt mere begrænset, end når private bruger fx Round Up, da professionelle uddannede anlægsgartnere er langt bedre klædt på til at bruge de ”tilstrækkelige mængder” for at opnå det ønskede resultat.
Men det er en klar politik for Danske Anlægsgartnere som brancheorganisation, at brugen af ukrudtsmidler skal reduceres til et absolut minimum, det er et område vi vil vedblive at arbejde på sammen med vores medlemmer.
Michael Petersen, direktør, Danske Anlægsgartnere

Kære Jens Carstensen,
Jeg kan godt forstå, at det kan virke lidt modsætningsfyldt med de forskellige udmeldinger, men tror egentlig ikke at der er stor uenighed i Green Cities og Danmarks Naturfredningsforenings udmeldinger. Det, som jeg er gået i brechen for i debatindlægget, er mængden af grønne områder eller bynatur, som det også benævnes. Vi ser en tendens til, at der bliver færre kvadratmeter grøn natur i byerne. Det helt grelle eksempel er i København, hvor antallet af grønne kvadratmeter er faldet væsentligt gennem de senere år. Der er ganske sikkert områder, hvor biodiversiteten i nogle byer er i bedring, men det ændrer ikke ved det faktum, at der i rigtig mange byer er blevet mindre bynatur. I Green Cities er fokus naturligvis også på kvalitative grønne områder og biodiversitet, men der er mange andre udfordringer ved at mængden af bynatur er reduceret gennem flere år, bl.a. folkesundhed, afledning af regnvand og meget mere.
Så vores opfordring til alle partier på Christiansborg går på at prioritere og investere i mere grøn bynatur, da det både er en menneskelig og økonomiske gevinst for alle.
Michael Petersen, direktør, Danske Anlægsgartnere - på vegne af Green Cities

Kære Michael Øllgaard,
Der er uden tvivl mange tiltag, der kan gøres for at forbedre klima, miljø og andet, som du påpeger i dit indlæg. Green Cities bidrag til dette er at forsøge at få vores landspolitikere til at lave en national plan for 10 procent flere grønne områder med natur i byerne, hvis vi kan hjælpe vores politikere til at ”se lyset” og handle på dette, så har vi da i hvert fald gjort noget for at gøre en positiv forskel.
Michael Petersen, direktør Danske Anlægsgartnere - på vegne af Green Cities