Kommentar

Psykoterapeuter bør også være en del af aftalen om gratis psykologhjælp til unge

Den nye aftale om gratis psykologhjælp til unge under 25 år, som lider af angst og depression, kan betyde måneders ventetid hos psykologerne og få store konsekvenser for unges mentale sundhed. Men det kan undgås, hvis psykoterapeuter inddrages i aftalen, skriver formand for Dansk Psykoterapeutforening, Pia Clementsen i dette debatindlæg
Debat
15. december 2020

Gratis psykologhjælp til unge under 25 år, der lider af depression og angst, bliver nu muligt i den nye finanslovsaftale, som regeringen præsenterede søndag den 7. december.

I Dansk Psykoterapeutforening glæder vi os over det tiltag. Det er godt, at flere unge med behov for hjælp, nu kan få den uden selv at skulle betale.

At behovet for hjælp anerkendes, og ordningen gøres permanent, er et skridt i den rigtige retning.

Vi må og skal hjælpe den store gruppe af unge, der i stigende grad bliver ramt af psykisk mistrivsel. Vi må ikke tabe dem på gulvet. Den nye aftale gør det muligt.

Men skal vi nå helt i mål, skal der straks sættes ind med en supplerende indsats i forhold til ventelisterne, der i forvejen er lange og kun vil blive længere, når den nye aftale træder i kraft.

I dag er ventetiden for hjælp til angst og depression 12 uger. Ventetiden kan blive meget længere, hvis vi ikke kommer på forkant. Dansk Psykolog Forening har allerede hejst et advarselsflag. Den peger på, at der er behov for flere ydernumre til psykologerne.

Vi finder det helt oplagt og aktuelt også at inddrage vores medlemmer som psykoterapeuter i ordningen. Mange af vores medlemmer bidrager allerede til indsatsen med at styrke unges mentale sundhed.

Det gør de i familieafdelinger, i jobcentre og i psykiatrien. Og det gør de i diverse organisationer, såsom TUBA og Psykiatrifonden, hvor de arbejder side om side med psykologerne.

Psykoterapeuter MPF, der dækker over en garanti for tilstrækkelig uddannelse og erfaring, udgør en fagprofession med særlig ekspertise og kompetencer i netop samtaleterapi inden for angst og depression.

Der må ikke komme mere pres på ventelisterne. Det er rigtig ærgerligt, hvis den nye ordning giver bagslag og overlader de unge i venteposition, hvor de kan risikere at få det værre.

Vi har i Dansk Psykoterapeutforening så mange dygtige psykoterapeuter, som er uddannede og trænede i netop at tale med unge.

Det kræver politisk handling at komme ventelisterne til livs, men det ligger ligefor, for det kan sagtens lade sig gøre at få ventelisterne bragt ned.

Inviter psykoterapeuter med i ordningen. Vi sidder klar med vores kompetencer og vil kunne tage brodden af presset. 

Pia Clementsen er formand for Dansk Psykoterapeutforening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forstår ikke kronikken. Der er jo nok af veluddannede psykologer. Det handler blot om at løsne op for tilgangen ved at tildele flere et ydernummer.

For mig burde resurserne have været brugt på forebyggelse, frem for reparation. At vilkårene for børn og unge ændres, så de ikke er angst og depressionsudløsende, for rigtig mange. Vi kunne bruge psykologer og terapeuter til forebyggelse, i daginstitutioner, skoler, øvrige uddannelser og hos Arbejdstilsynet.

Jeanne Löwe Lindberg

Lad pengene og behandlingstilskud følge borgeren. Vi er en hel forening af kompetente PSYKOTERAPUTER, som også byder ind med behandling og terapi. Her er ikke alenlange ventetider. Angst, stress, depression og andre psykiske krisetilstande, der i dybden kan udspringe af traumer, overbelastningsreaktioner og tilknytningsproblematikker, er det felt vi psykoterapeuter opererer i. Det er vores spidskompetance. Eftersom de fleste nok er klar over, at det er kontaktens kvalitet, der er det afgørende for om behandlingen fungere, vil jeg hermed gøre opmærksom på, at vi er en hel landsdækkende flok af tilgængelige psykoterapeuter, der gerne vil ind i kampen. Af uransagelige årsager bliver vi slet ikke nævnt, selvom der er 1000’ vis af mennesker der dagligt benytter sig af psykoterapi i privat regi.
Psykoterapeut Foreningen’s medlemmer, er en guldgrube af resourcer og psykologisk know how. En flok erfarne professionelle psykoterapeuter, ovenikøbet med hjertet på rette sted.
Brug os. Lad pengene følge borgeren. Lad os få ventetider ned. Lad os skabe konkurrence og udvikling i det psykologiske behandlingsfelt. Lad os allesammen selv bestemme, hvem der skal være vores fortrolige ledsager gennem en svær tid.