Klumme

Rune Lykkeberg: Kampen mod racisme handler om økonomi og magt, ikke kun symboler

Det blev fejret som et stort antiracistisk øjeblik, da spillere fra PSG udvandrede i solidaritet med en modspiller udsat for racisme. Men spillerne er selv finansieret af regimet i Qatar, hvor udenlandske arbejdere lever i en slags moderne slaveri, skriver Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Da en fjerdedommer under Champions League-kampen mellem Paris Saint Germain og Basaksehir Istanbul angiveligt brugte et racistisk ord om det tyrkiske holds sorte hjælpetræner, udvandrede begge hold i protest. Da kampen blev genoptaget næste dag, knælede spillerne i protest mod racisme. Det, som spillerne, dommerne og fodboldverdenen imidlertid ikke protesterede mod, var det forhold, at Paris Saint Germain er ejet af staten Qatar. At den symbolske manifestation inde på banen blev udført af stjernespillere, som får et par hundrede millioner kroner om året af en stat, der systematisk mishandler de næsten to millioner migrantarbejdere i landet.

Da en fjerdedommer under Champions League-kampen mellem Paris Saint Germain og Basaksehir Istanbul angiveligt brugte et racistisk ord om det tyrkiske holds sorte hjælpetræner, udvandrede begge hold i protest. Da kampen blev genoptaget næste dag, knælede spillerne i protest mod racisme. Det, som spillerne, dommerne og fodboldverdenen imidlertid ikke protesterede mod, var det forhold, at Paris Saint Germain er ejet af staten Qatar. At den symbolske manifestation inde på banen blev udført af stjernespillere, som får et par hundrede millioner kroner om året af en stat, der systematisk mishandler de næsten to millioner migrantarbejdere i landet.

Ian Langsdon

Debat
12. december 2020

Det blev udråbt til et stort og smukt øjeblik i Paris. Det blev kaldt et »vendepunkt« i kampen mod racisme og et »højdepunkt« for fodboldspilleres politiske engagement. Da en fjerdedommer under Champions League-kampen mellem Paris Saint Germain og Basaksehir Istanbul angiveligt brugte et racistisk ord om det tyrkiske holds sorte hjælpetræner, udvandrede begge hold i protest.

Kampen blev afbrudt og udskudt til dagen efter. Fjerdedommeren blev suspenderet, og sagen bliver nu undersøgt. Spillernes aktion viste, hvordan de to hold, som på banen var modstandere i en brutal kamp, hvor der allerede efter 13 minutter var uddelt to gule og et rødt kort, blev forenet i et spontant oprør mod racisme. Episoden bekræftede mange fodboldfans’ efterhånden meget slidte forestilling om, at sporten kan overskride ideologiske og politiske konflikter i en højere sags tjeneste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Symbolske protester er bedre end slet ingenting -- men ikke SÅ meget bedre. (Og så er international elitesport i øvrigt mestendels imponerende rådden.)

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Kaldte tyrkerne ikke den rumænske dommer for sigøjner inden? Det er måske den tilladte racisme?

arne tørsleff, Georg Kallehauge og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Når nu vi har danske firmaer som sælger overvågningsudstyr til de underbetalende arabiske modbydelige monarkier, og har en flåde, som sørger for at Saudiarabiske olie kan sælge til markedspris, dog kun i dollar, og med jævne mellemrum sender vores kongelige på besøg derned. Så er det måske meget at forvente, at nogle fodboldspillere skal føre menneskeretighedssager mod de selvsamme stater.....

Søren Dahl, Bjørn Pedersen, kjeld hougaard, Peter Land, jens christian jacobsen, Gert Romme, Mette Johansson og Elisabeth From anbefalede denne kommentar