Rune Lykkeberg: Kampen mod racisme handler om økonomi og magt, ikke kun symboler

Det blev udråbt til et stort og smukt øjeblik i Paris. Det blev kaldt et »vendepunkt« i kampen mod racisme og et »højdepunkt« for fodboldspilleres politiske engagement. Da en fjerdedommer under Champions League-kampen mellem Paris Saint Germain og Basaksehir Istanbul angiveligt brugte et racistisk ord om det tyrkiske holds sorte hjælpetræner, udvandrede begge hold i protest.
Kampen blev afbrudt og udskudt til dagen efter. Fjerdedommeren blev suspenderet, og sagen bliver nu undersøgt. Spillernes aktion viste, hvordan de to hold, som på banen var modstandere i en brutal kamp, hvor der allerede efter 13 minutter var uddelt to gule og et rødt kort, blev forenet i et spontant oprør mod racisme. Episoden bekræftede mange fodboldfans’ efterhånden meget slidte forestilling om, at sporten kan overskride ideologiske og politiske konflikter i en højere sags tjeneste.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Symbolske protester er bedre end slet ingenting -- men ikke SÅ meget bedre. (Og så er international elitesport i øvrigt mestendels imponerende rådden.)
Kaldte tyrkerne ikke den rumænske dommer for sigøjner inden? Det er måske den tilladte racisme?
Når nu vi har danske firmaer som sælger overvågningsudstyr til de underbetalende arabiske modbydelige monarkier, og har en flåde, som sørger for at Saudiarabiske olie kan sælge til markedspris, dog kun i dollar, og med jævne mellemrum sender vores kongelige på besøg derned. Så er det måske meget at forvente, at nogle fodboldspillere skal føre menneskeretighedssager mod de selvsamme stater.....