Klumme

Selvfølgelig er Danmark et landbrugsland – og det skal det blive ved med at være

Det er dumt at forestille sig et Danmark uden fødevareproduktion. Men skal vi både kulturelt og reelt være et stolt landbrugsland i fremtiden, skal politikerne stille de klima- og naturkrav, der gør op med erhvervets skadelige produktionsmetoder, skriver sociolog Pil Christensen i dette debatindlæg
Landskabet, det dyrkede land såvel som den vilde natur, er med til at forme vores identitet og kultur, skriver sociolog Pil Christensen i dette debatindlæg.

Landskabet, det dyrkede land såvel som den vilde natur, er med til at forme vores identitet og kultur, skriver sociolog Pil Christensen i dette debatindlæg.

Debat
8. december 2020

I debatten om landbrugets rolle i den grønne omstilling er jeg stødt på to modstridende fortællinger. I den ene fortælling har dansk landbrug mistet sin økonomiske betydning. Få procent af BNP kan tilskrives erhvervet, beskæftigelsen er lille og eksportindtægterne begrænsede sammenlignet med andre erhverv. Kort sagt, Danmark er ikke længere et landbrugsland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

En klumme ingen kan være uenig i. Nu mangler vi bare at de Radikale husker hvad det var de lovede vælgerne: En Trediedel af landbrugsjorden skal overgå til vild natur. Hvornår sker det?

Jeppe Lindholm, Gert Romme og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Det kan de Radikale da ikke love noget om. Det kræver 90 mandater.
De kan dog have det som målsætning.

0,6% af Danmarks befolkning har tilrandet sig over 60% af alle landarealer i Danmark til landbrugsjord. Så ja. I den forstand må Danmark i den grad siges at være et landbrugsland.

Flemming Kjeldstrup, Jens Frederik Drivsholm og Mads Troest anbefalede denne kommentar

Et sobert og over tid realistisk indlæg i en nødvendig debat om landbrugslandet Danmark.
Jeg ved godt nogen slår sig i tøjret, men realistisk set så er et Danmark med kun byer og vild natur vist Utopia-og vist ikke særlig klog ti en verden hvor tusinder sulter og vi har en mulighed for at sikre mad til mange..
Men formen og systemets ændring fremover skal være kræver virkelig tænkning og ikke mindst en anden villighed fra byboere og andre til at vælge at få jord under neglene.
Jeg er som bekendt opvokset på et lille husmandsbrug fra jeg var 3 år og frem til konfirmation i 1960. Måske faresignalerne opstod allerede dengang? maskiner og krav om at kunne få lidt fri og begyndende flugt mod byen.
Men ja, der blev gødet og sprøjtet gift for utøj, men der var hegn og sæd skift, som gav mulighed for liv..
Men de gamle dage vender ikke tilbage uanset krumspring og romantik!

I øvrigt, så startede De Radikale Venstre jo, ligesom Venstre, som et landbrugsparti. Men for de små husmandbønder. Så det passer jo fint ind i deres DNA at få bremset ned for det danske storhedsvanvids landbrug det danske landbrug har udviklet sig til. 0,6% af befolkningen tror ganske enkelt de ejer det hele. Husk bare den aggressive adfærd en storbonde udviste i Vejen kommune udviste ved at blokkere en større omfartsvej i månedsvis for han ikke ville have den skulle være der. Den samme mentalitet gør sig gældende med den her vilde traktordemonstration for leden i nogle af landets større byer.