Kommentar

Alternativet skal stoppe med at tage æren for en politik, som Enhedslisten og SF har udformet

Alternativet lader, som om de har opfundet opgøret med den vækstkapitalistiske destruktion. Men dette opgør er ikke opfundet i de syv år, som Alternativet har eksisteret, men er blevet udviklet de sidste 25 år af Enhedslisten og til dels også SF, skriver byrådsmedlem Flemming Gundersen (EL) i dette debatindlæg
Debat
14. januar 2021

Franciska Rosenkilde (Å) havde den 9. januar et indlæg her i avisen. Her hævder hun, at Alternativet står på det mest ambitiøse politiske grundlag, hun kender.

Alternativet tilbyder et fundamentalt opgør med den vækstkapitalistiske destruktion, et opgør, som kan frigøre os fra de etablerede partiers produktions-, forbrugs- og arbejdermentalitet og vise, at lavere vækst er nødvendig. Som eksempel nævnes et forslag om 100 procent økologisk landbrug med sunde produktionsformer.

Det er simpelthen forkert, at Alternativet er arkitekten bag denne politik. Alt dette er kernepunkter i Enhedslistens og til dels SF’s politik.

Denne politik er udviklet over de seneste 25 år i form af stribevis af forslag og indtil flere programmer og kataloger over tiltag om energi, økologi, landbrug, fiskeri og ikke mindst alle klimaforslagene.

Dette arbejde startede allerede i 1970’erne i Venstresocialisterne i form af de første alternative energiplaner. Her lå SF endnu underdrejet i form af Morten Langes foragt for biodynamiske gulerødder og vindmøller.

Det er derfor mærkeligt, at Alternativet lader, som om det er noget, de har opfundet de seneste syv år. Vi er enige på mange punkter, men hvad er vejen til målet, og hvem skal gennemføre det?

Alternativet mangler en analyse af alliancer og magtforhold, for hvem modsætter sig disse ændringer i kapitalismen, og hvordan overkommer vi denne modstand?

Det har Enhedslisten diskuteret i en del år, fordi det er en utrolig svær opgave at ændre eksisterende magtforhold, skabe alliancer og på den baggrund gennemføre forandring. Alene klimadiskussionen lige nu viser vanskelighederne i form af socialdemokraternes vaklen i forhold til at gennemføre både nationale og internationale initiativer nu og her, inden det er for sent.

Kære Alternativ: Få hold på jeres egen organisation og rolle, og hold op med at tage æren for en politik, som vi andre har brugt en stor del af vores liv på at udforme. Fortsæt med at inspirere med forslag, og drop angsten for socialismen!

Flemming Gundersen (EL) er byrådsmedlem i Viborg Kommune

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Her lå SF endnu underdrejet i form af Morten Langes foragt for biodynamiske gulerødder og vindmøller." - Det er korrekt, historisk set. Men nu ligger SF helt på linje med EL. Bare for en ordens skyld. Så liste Å kan godt pakke sammen med den historieforfalskning.

Poul Erik Pedersen, Marianne Stockmarr og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Der hvor Al virkelig har gjort en forskæld for mig at se er at gøre så det ikke er knal rødt at være grøn. Min partikammerrat burte nok have givet dem æren for det de faktisk HAR gjort selvom de kun har lavet reklamen og ikke varen. De store analyser har man alligevel ikke kunde lave fra bunden på kun 7 år, men de har været mestre i at sælge ideerne til alt og alle.
At de har brugt beskitte knep til reklamen er så en anden sag.