Kommentar

Betjente bør udstyres med kamera for at sikre befolkningens tillid til politiet

Politibetjente bør være udstyret med kamera, så tilspidsede og voldsomme konfrontationer med borgere dokumenteres i deres helhed og ikke kun i de korte virale klip, der svækker tilliden til systemet, skriver formand for Konservative studerende på CBS, Kasper Jensen, i dette debatindlæg
Videoer af, hvad der kan ligne ekstrem magtanvendelse fra danske politifolks side, er de seneste 12 måneder blevet delt flittigt på Instagram og Facebook af profiler med mange følgere, og derfor er de nået bredt ud

Videoer af, hvad der kan ligne ekstrem magtanvendelse fra danske politifolks side, er de seneste 12 måneder blevet delt flittigt på Instagram og Facebook af profiler med mange følgere, og derfor er de nået bredt ud

Kenneth Nguyen

Debat
19. januar 2021

I løbet af de seneste 12 måneder er der blevet delt forskellige videoer, med hvad der for det utrænede øje ligner ekstrem og unødvendig magtanvendelse fra politiets side. 

Den første video blev delt i slutningen af april og viser, hvordan en politibetjent i København åbenbart føler sig så provokeret af en yngre mand med en eltandbørste, at han skulle væltes ned i gulvet i et armgreb. I juli var det et klip fra Esbjerg af en allerede anholdt og siddende fodboldfan, der fik slag med knippel. I december kom et klip fra Aarhus, hvor man ser en politimand trække sin pistol og skyde en psykisk syg mand, der efterfølgende døde. Senest blev en video delt fra Aalborg, hvor en psykisk syg mand efter at være lagt ned får så mange tæsk, at man i en efterfølgende video kan se, at en anden person i uniform må banke på den liggende mands brystkasse, for at få liv i manden igen.

Videoerne er blevet delt flittigt både på Instagram og Facebook af profiler med mange følgere, og derfor er de nået bredt ud. Disse videoer er skadelige for tilliden til politiet og til systemet generelt, og derfor bør politiet udstyres med kameraer, så situationerne kan dokumenteres i deres helhed til gavn for både borgere og politi.

Stærke billeder 

Videoklip af hændelserne går hurtigt viralt på de sociale medier og opnår så stor rækkevidde, at de fleste netmedier og -aviser ville slikke sig om munden ved tanken om de mange visninger. Der er stor sandsynlighed for, at de fleste seere af videoerne er unge mennesker, og derfor er skaden på tilliden særligt stor. Når unge mennesker tidligt i livet får indtryk af, at politiet udøver brutalitet eller sågar politivold, er det svært at skabe tillid til vores politi og retsstat.

Lige nu ser vi, hvor stor en mistillid og splittelse lignende klip har skabt i USA. Det skal vi undgå i Danmark, derfor skal vi sætte ind med det samme for at sikre tilliden til vores politi.

Men i en digital tidsalder, hvor primært korte og dramatiske videoer bliver delt, er det svært for politiet gennem klassisk kommunikation at tage ejerskab over fortællingen i et klip, der kun viser resultatet af den eskalerede konflikt.

Det har ikke en stor effekt, at man senere i en pressemeddelelse forsvarer de »knubs«, en psykisk syg mand fik under anholdelse, når mellem ti- og hundredetusinder allerede med deres egne øjne har set de voldsomme billeder.

Derfor bør politiet blive udstyret med kameraer, så de tilspidsede situationer med borgere dokumenteres i fuld længde – for begges skyld. Ordentlig dokumentation af hændelserne vil give en sikkerhed både til de borgere, der bliver uretfærdigt behandlet, og til politiet. Det er vigtigt, uanset om der er tale om fratagelse af tibetanske flag under en lovlig demonstration eller nedskydningen af en psykisk syg mand.

Hele historien

Ud over at de korte videoer er kvalmende at se på, kan de også være et billede på, at der er problemer med politiets magtanvendelse, og at det ikke er forbeholdt enkelte politikredse. Hvis der eksisterer et kulturelt problem hos Dansk Politi, når det kommer til brug af unødvendig vold, vil grundig dokumentation gøre det nemmere at afsløre.

Hvis ikke det handler om en dårlig kultur, men om dårlig kommunikation, vil dette tiltag hjælpe politiet med at få et mere retvisende billede ud. Hvad gør den psykisk syge mand fra Aarhus, der fortjener, at en politibetjent responderer med at skyde ham? Lige nu har vi desværre kun situationens klimaks på video, og de to betjentes egen beretning er ikke nok til at skabe tillid blandt befolkningen til, at alt er gået til som det skulle. 

Hvor mange af disse sager kan dansk politi egentlig holde til, før at den folkelige opbakning daler? Jeg er borgerlig – sågar konservativ – og har selv stigende betænkeligheder ved risikoen for disse potentielle shitstorme for politiet. Det bliver sværere og sværere at skulle forsvare det uforsvarlige, og jo flere sager, der kommer og sætter enkelte ansatte i politiet i dårligt lys, desto mere vil det reflektere hele korpset – hvilket er en skam.

Jeg er ikke selv på ’team ACAB’ – All cops are bastards. Tværtimod. Derfor håber jeg, at tiltag som politikameraer kan genoprette den tillid, politiet er ved at tabe. 

Kasper Jensen er formand for Konservative studerende på CBS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Absolut. Det handler om borgernes retssikkerhed, ikke om tillid. Et kamera skal være tændt fra en betjent stiger ud af bilen og til denne har rapporteret efterfølgende.

Bare nummer-forvirringen når ordensmagten kommer ud er nok til at spekulerer i at de er bange for hvad de selv måtte komme til at gøre i deres virke. Et nummer burde hænge på brystet og på ryggen i selvlysende og stor skrift så vi alle kan se hvem der gør hvad. Og dét nummer burde ikke indeholder bogstaver som i dag. Det er skabt til at forvirre. Politiet mener åbenbart at de er vigtigt at hver enkelt station har 280.000 kombinationer via ét bogstav og fire tal til trods for at en gennemsnitligt dansk station vel sjældent har 100 betjente på gaden på samme tid.

H3629 er lidt sværere at se end 21 men det er vel også dét der er deres mål?

Claus Bødtcher-Hansen

19/jan/2021

@Kasper Jensen ...

Forventer du, at politiet også vil
dokumenterer, når en kollega op-
fører sig voldeligt overfor et an-
det menneske ?

Med venlig, om end bekymret, hilsen

Claus