Kommentar

Danmark skal have en national strategi for brug af data

Der ligger et kæmpe potentiale gemt i bedre brug af de kolossale mængder af data, vi alle sammen producerer om os selv, både for den private og offentlige sektor. Der er brug for en nationalstrategi for, hvordan vi ansvarligt udnytter disse data bedst muligt, skriver direktørerne for fire danske erhvervsorganisationer i dette debatindlæg
Debat
7. januar 2021

Hvert menneske på kloden genererer hvert sekund 1,7 MB data om sig selv – døgnet rundt, året rundt. 90 procent af alt opsamlet data i verden er skabt inden for de seneste to år, og der er ingen tegn på, at den udvikling hverken vil stoppe eller blive mindre – tværtimod. Vi samler og lagrer data i et omfang, der kun bliver større. Det rummer en helt uvurderlig værdifuld viden, som kan blive til gavn for os alle sammen.

Der er et kæmpe potentiale og mange anvendelsesmuligheder for både borgere og virksomheder, hvis vi bliver bedre til at bruge alt denne data. Data indeholder for eksempel viden om vores børns evner til at lære. Hvordan vi tager imod en medicinsk behandling. Hvilke elementer i produktionen, som fejler. Hvordan det går med netsalget. Hvor i energiforbruget, der med fordel kan skrues ned.

Vi går i dag glip af betydelige gevinster i hverdagen – både økonomiske og i forhold til forbedret borgerservice. Derfor har vi brug for en datastrategi i Danmark.

En national datastrategi skal give Danmark klare retningslinjer for sikker og ansvarlig udnyttelse af al denne data fra danskernes og virksomhedernes hverdag, så vi kan udvikle endnu bedre læringsværktøjer, mere præcis medicin, bedre sundhedsudstyr og flere grønne løsninger til energi- og ressourcebesparelser – både i Danmark og på globalt plan.

EU har lanceret en datastrategi, og vi mener, at Danmark bør følge trop og udstikke retningslinjerne for, hvordan vi vil skabe rammerne for brugen af vores forskellige former for data i både det danske erhvervsliv og hos de offentlige myndigheder.

Bedre brugerrejse

Danskerne og de danske virksomhedsejere og medarbejderne er i forvejen gode til at tage digitale løsninger til sig, og den offentlige sektor er højt digitaliseret i forhold til andre EU-lande. Det er meget nemmere i Danmark for erhvervslivet at kommunikere digitalt med offentlige myndigheder end i de fleste andre lande i verden. Men vi skal blive endnu bedre.

Vi vil for eksempel gerne have større fokus på de digitale brugerrejser på tværs af det private og den offentlige sektor, så borgere og virksomheder oplever en effektiv og hurtig sagsbehandling, uanset hvor de henvender sig.

Vi skal blive endnu bedre til at fastholde og udbygge vores evne til at sætte de store mængder data i spil – herunder også data fra det offentlige – i en moderne infrastruktur. Det kan være geografiske data, data om vejr, befolkningstæthed eller energiforbruget i bygninger.

Men vi skal også have fokus på styrkerammerne for delingen af data virksomhederne imellem, der hvor det skaber værdi. Det kan for eksempel være i virksomhedernes leverandørkæder, hvor deling af relevant data fra regnskaber til lagerbeholdning kan gøre handlen mellem hinanden mere transparent og sømløs eller klimadata fra forsikringsbranchen, der sikrer, at samfundets investeringer i klimasikring bliver brugt der, hvor problemerne er størst.

Skiftende regeringer har arbejdet med digitaliseringsstrategier, men fælles for dem har været, at data og brugen af de store mængder data, vi dagligt genererer, kun har indgået i mindre grad. Vi savner en samlet datastrategi, der kan perspektivere og sætte fokus på brugen af data i hele dansk erhvervsliv og hos alle danske myndigheder – på god og forsvarlig vis med blik for dataetik. En digital ansvarlig tilgang til data kan endda være et konkurrenceparameter.

Til gavn for Danmark

En national datastrategi skal hjælpe Danmark med klare retningslinjer for blandt andet deling af data, der kan fremme brugen af virksomhedernes, myndighedernes og borgernes data inden for styrkepositioner som sundhed og life science, industri og produktion, offentlig administration, energi, finans, transport og hele den grønne omstilling. En strategi skal hjælpe os med at klargøre de rammer, vi skal have for at bruge data og derved være med til at sikre, at Danmark fortsat er i front, når det gælder brugen af data. Ansvarligt og forsvarligt, naturligvis.

Vi ser gerne, at der blev etableret et offentligt-privat samarbejdsforum, der skal identificere projekter, som kan effektivisere dataudvekslingen mellem det offentlige og private Danmark. Men vi ønsker også øget fokus på arbejdet med fælles standarder, så alle offentlige data bliver tilgængelige på en standardiseret måde – det vil i høj grad være med til at booste den digitale udvikling i det private erhvervsliv, som vi repræsenterer.

I sidste ende vil det være til gavn for danskerne, for hele vores samfund, hvis vi bliver blandt de bedste i verden til at bruge de stadigt større mængder data. Derfor håber vi, at politikerne vil samarbejde med os om en national strategi for data.

Lars Sandahl Sørensen er administrerende direktør i DI

Brian Mikkelsen er direktør i Dansk Erhverv

Ulrik Nødgaard er administrerende direktør i Finans Danmark

Kent Damsgaard er administrerende direktør i Forsikring & Pension

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Måske læser jeg de herrers debatindlæg som en hvis mand læser Biblen. Men jeg får altså kuldegysninger over deres lystne blikke på borgernes private data. Prøv lige at tænke over, hvordan nogle forsikringsselskaber har snaget i kunders profiler i sociale medier. Sådan som det også sker fra visse offentlige myndighedes side. Personligt lægger jeg ikke data til den slags (mis)brug og har for år siden meldt mig ud af de få medier, jeg deltog i. Jeg skal hilse at sige, at Facebook ikke ligefrem skilter med, hvordan man melder sig ud.

Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er de sædvanlige privatlivsrøverlobbyister.....

Som modgift /vaccine opfordres man til at læse:
Shoshana Zuboffs "Overvågningskapitalismens tidsalder".
Cathy O´Neil: "Weapons of Math Destruction"

Lillian Larsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Og hvem skal så eje "danskernes" data og de profitter, som virksomhederne kan skovle ind til deres chefer og aktionærer på den baggrund... monstro?!

Lillian Larsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar