Kommentar

Danmark skal stille krav om ligestilling i både handelsaftaler, diplomati og udviklingspolitik

Den værdibaserede udenrigspolitik, som udenrigsministeren har varslet, bør have særligt fokus på kvinders rettigheder i udlandet. Det skal ind i alle forhandlinger, Danmark deltager i – både når vi indgår handelsaftaler eller giver udviklingsbistand, skriver folketingskandidat Nikolaj K. Carstens (R) i dette debatindlæg
Debat
25. januar 2021

Sidste år gav udenrigsministeren udtryk for, at Danmark skulle føre en værdibaseret udenrigspolitik. Den nye udenrigspolitiske strategi skal altså ikke udelukkende bygge på økonomiske interesser, men også varetage mere værdibaserede interesser såsom menneskerettigheder og klimaet.

Det kan jeg kun erklære mig begejstret for. Dansk udenrigspolitik kan nemlig have stor betydning for folk i hele verden, hvis vi er villige til for alvor at kæmpe for vores værdier på globalt plan. Til dette ville det være oplagt for Danmark at følge blandt andet Sveriges eksempel og føre en feministisk udenrigspolitik. Danmark har for længe været bagud på ligestillingen, og det er på tide, at vi vender skuden ved både at kæmpe for ligestilling herhjemme og i resten af verden.

En feministisk udenrigspolitik indebærer blandt andet, at ligestilling og kvinders rettigheder skal være en grundlæggende målsætning for de forhandlinger, Danmark indgår i – både diplomatisk og handelspolitisk. Det skal yderligere vægtes at sikre en øget ligestilling blandt deltagere i fredsforhandlinger, noget som ifølge forskning medfører en større chance for succes.

Allervigtigst for en feministisk udenrigspolitik er fokus på ligestilling og kvinders rettigheder i Danmarks udviklingspolitik. Ligestilling mellem kønnene bør høre til blandt udviklingspolitikkens højeste prioriteringer, og kvinder bør spille en aktiv rolle i Danmarks udviklingspolitiske arbejde.

Lande, der modtager dansk udviklingsbistand, skal udvikle handlingsplaner for ligestilling, og der skal arbejdes for at styrke reproduktive rettigheder samt kvinders muligheder på arbejdsmarkedet. En voksende mængde forskning peger på ligestilling som et enormt effektivt middel til at fremme udvikling for alle borgerne i et land, uanset køn. 

En feministisk udenrigspolitik er den optimale sammenkobling af et stærkt værdisæt og fokusområder, som vi ved virker. At fremme ligestilling er en grundlæggende forudsætning for, at Danmark kan hævde at kæmpe for en velstående og sikker verden.

Nikolaj K. Carstens er folketingskandidat for De Radikale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her