Nyhed

Danmark vinder måske Vestens vaccineræs, uretfærdig vaccinefordeling forlænger pandemien, og nu gider vi sgu ikke mere

Det er blevet sværere at holde flaget højt under nedlukningen. Nu er det ren overlevelse. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Det er blevet sværere at holde flaget højt under nedlukningen. Nu er det ren overlevelse. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

Debat
18. januar 2021

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

 

Kære Læser

Det britiske meningsmålingsbureau Yougov står for en hel del af branchens mest spektakulære undersøgelser. Det er ofte dem, der står bag undersøgelserne i formiddagspressens clickbait-historier, eller når de mere intellektuelle aviser skal have tvunget en aktuel krog ned i en lidt tvivlsom tendenshistorie: Drømmer du om at flytte på landet? Tænder du på økologisk frugt? Hvem er din yndlingsfigur i Harry Potter? Hvem vil vinde i en kamp mellem en bjørn og en løve? Eller hvilken kropsdel vil du helst undvære?

Det er alt sammen faktuelle undersøgelser fra Yougov, der i øvrigt oplyser, at 12 procent af briterne mener, at Boris Johnson mest ligner en væsel, mens kun 10 procent mener, han minder om en bjørn. 17 procent af de 18-24-årige briter ved ikke, om de nogensinde har været til musikfestivalen Glastonbury.

Men Yougov laver skam også aldeles seriøse undersøgelser og meningsmålinger, og i weekenden faldt vi over én af de mange, der bliver lavet i forbindelse med coronakrisen. Her har man spurgt et repræsentativt udsnit af 16 landes befolkninger om, hvor trygge de ville være ved en vaccine udviklet i 16 vaccineudviklende lande. Danmark er med i undersøgelsen, hvilket jo gør den lidt sjovere for os, men også Sverige, Italien, Rusland, Spanien og naturligvis Storbritannien og USA er med.

Danskerne vil være mest trygge ved en vaccine udviklet i Tyskland og absolut (med længder) mest utrygge ved en vaccine udviklet i Rusland – så tager vi hellere en fra Iran, Kina eller Indien. Faktisk er Danmark det land af alle i undersøgelsen, der er mest utryg ved Rusland, mens lande som Spanien og Italien ikke er direkte afvisende over for en russisk vaccine.

Vi er til gengæld også et af de lande, der er mest kritiske over for en amerikansk vaccine kun overgået af Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Kina, der slet ikke har nogen tiltro til amerikanerne. Kineserne er den eneste befolkningsgruppe ud over mexikanerne, der har tiltro til en vaccine udviklet i Kina. Det er de så også så eftertrykkeligt, at intet land i undersøgelsen scorer så højt som kinesere stillet over for kinesere, og det er jo meget heldigt, når det nu er det land, de bor i.

Så høje tanker har amerikanere ikke om sig selv, for de er det land i hele undersøgelsen, der scorer lavest over tiltroen hos sine egne indbyggere – omvendt nærer amerikanerne generelt en ret stor mistillid for USA er det land, de selv har mest tiltro til. Det er en interessant undersøgelse, der viser at verden har mest tiltro til tysk effektivitet og troværdighed.

Undersøgelsen viser også, at vi tilsyneladende har mest tiltro til vores eget land, og nok engang bliver det en sejr for nationalstaten, og det bringer - lidt bagvendt måske - undersøgelsen sammen med en idé, som professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet Jens Lundgren luftede i Politiken her til morgen. I forlængelse af den træge vaccineproduktion talte han om at ophæve patentbeskyttelsen for de nyudviklede vacciner, så hvert enkelt land kan begynde at producere dem selv i stedet for at købe dem fra store medicinalkoncerner. Det ville accelerere produktionen kraftigt, mener Lundgren og sammenligner situationen med HIV-medicinen i 90’erne, der blandt andet har betydet, at mange flere mennesker fra den tredje verden får behandling mod HIV i dag.

»Spørgsmålet er, om vi på nuværende tidspunkt står i en lignende situation,« spørger Jens Lundgren i avisen.

»Inspireret af Pfizers udmelding, så ville det være et værdigt modtræk at sige, at der er en klausul, så vi kan gøre det på en anden måde. Det slog mig, at det var et relevant spørgsmål at rejse. Hvorfor gør vi ikke det?«

Vi synes, det lyder som et glimrende spørgsmål at bringe videre, og på den måde løser vi også problemet med medicinal-racismen. Her kommer foreløbigt dagens Coronaoverblik fra Dagbladet Information.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Danmark: Positivprocent fortsat under 1: 807 er fundet smittet i 85.460 prøver. Det svarer til, at 0,94 procent af dem er positive for COVID-19. Selv om både færre testes positive, og der er blevet længere mellem de positive prøver, er den britiske coronamutation fortsat med at sprede sig. Den britiske mutation af coronavirus er foreløbigt fundet hos 330 danskere i perioden fra den 14. november til 12. januar. Det er 47 flere end søndag.
  • USA: 397.600 amerikanere er nu døde af COVID-19, og det kommer nok til timingsmæssigt at passe, at Joe Biden bliver indsat på onsdag med 400.000 døde og et dagligt smittetal på den anden side af 200.000. Der er en stor opgave foran den kommende præsident. I Los Angeles, som er nationens værst tilredte by i denne fase, finder man i gennemsnit 10 nye smittede i minutter og hvert sjette minut er der en, der dør med virussen som registreret dødsårsag.
  • Storbritannien: Langsomt, langsomt falder det daglige smittetal i Storbritannien, der dog stadig har svært ved at komme under 40.000 nye om dagen. I de seneste syv dages rul ligger man gennemsnitligt på 46.000 nye og godt 1.100 døde om dagen. I alt har 90.000 nu mistet livet med sygdommen, hvilket gør landet til det næsthårdest ramte i hele pandemien.
  • To plejehjem i København har fundet britisk coronavariant. Derfor vil sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) nu kun have kritiske besøg. I den kommende tid frygter hun, at den vil spredes til endnu flere plejehjem. »Jeg tror desværre, at det kun er begyndelsen,« siger hun i en pressemeddelelse. Det skyldes blandt andet, at der er nogle coronaudbrud, som kommunen ikke har kunnet stoppe med de sædvanlige værktøjer. De tæller blandt andet zoneinddelinger, afstand, rengøring og skrap hygiejne.
  • WHO: Uretfærdig vaccinefordeling forlænger pandemi. Verden er på randen af en "katastrofal moralsk fejltagelse" i forbindelse med distribueringen af vacciner, mener WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han opfordrer indtrængende til, at COVID-19-vaccinen fordeles mere retfærdigt på globalt plan. »Ikke blot bringer denne praksis med "mig-selv-først" verdens fattigste og mest sårbare i fare, den er også undergravende for os selv,« siger Tedros Adhanom Ghebreyesus ved åbningen af Verdenssundhedsorganisationens årlige bestyrelsesmøde.

Pandemiske anbefalinger

Ren overlevelse. Forårets konstruktive tilgang til corona ligger meget langt væk. Nu er der bare mørke, frustration og tekniske problemer på Teams. Det handler med andre ord om ren overlevelse – men hvordan overlever man i epidemiens evighed? Det undersøger vores faste klummeskribent i avisen Nanna Goul i denne vidunderlige lille sag. (Dagbladet Information)

Sundhedsstyrelsen forstår godt utålmodigheden. Sundhedsstyrelsen kunne vaccinere langt flere danskere, hvis doserne var til det. Planen er at være i mål den 27. juni, men håbet er, at vaccinen kan tage toppen af hospitalspresset allerede i begyndelsen af foråret, fortæller styrelsens enhedschef, Bolette Søborg til vor utrættelige frontlinjerapporter Louise Schou Drivsholm. (Dagbladet Information)

De ubegribelige amerikanske tab. Hvert corona-dødsfald i USA repræsenterer i gennemsnit mere end 13 tabte leveår. Amerikanerne har mistet 4,5 millioner år af deres liv. Den forventede levetid i USA faldt med mere end et år i 2020. The Atlantic har arbejdet med epidemiens tal og har gjort det ufattelige, fatteligt på nye måder. (The Atlantic)

Danmark ender med at vinde Vestens vaccineræs. Det spår en positiv vaccine-analyse fra Andreas Steno Larsen, der er global chefstrateg for Nordea i det borgerlige netmedie Kontrast. Kampen om at vinde det globale vaccineræs fylder næsten alt i det økonomiske regnskab, da en hurtig udrulningsproces formentlig også vil lede til et hurtigere økonomisk comeback, mener Steno Larsen. (Kontrast)

Sådan stopper vi den næsten pandemi. Covid-19 har ramt os som en hammer, men den har også gjort os klogere på den næste pandemi, selv om vi slet ikke orker tænke tanken til ende. Det gør teknologimagasinet Wired heldigvis og det er der kommet en forrygende opløftende langlæser ud af. (Wired)

Karl Ove Knausgaard om pandemien (bl.a.). Den norske forfatter er højaktuel med adskillige udgivelser på adskillige sprog i disse dage og har også givet et super interessant interview til det amerikanske literære tidsskrift The Paris Review. Her kommer han også med sit syn på pandemien. Ikke fordi han lige på det punkt er super original, men han er altid interessant at høre på. (The Paris Review)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi igennem den tredje mandag i januar, der i rejsebranchen er kendt som Blue Monday – årets mest deprimerende dag. Det er regnet ud gennem en kompliceret ligning, der blander vejrforhold, privatpersoners gæld, tiden fra jul, tiden til næste jul og sammenbruddet af nytårsforsætter mm. Med andre ord: En god dag at købe sommerferie på, synes rejsebranchen, men den modregning er jo så taget ud af ligningen i år. Og en række andre forhold lagt til. Så hvis du trænger til lidt opløftning, så faldt vi over et lille gratis computerspil om pandemien, der godt kan få smilet lidt frem. Ja, og så er vi jo tilbage igen i morgen. Det er da opløftende.

/Lasse Lavrsen, lover at det kun kan gå fremad nu

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

"Lasse Lavrsen, lover at det kun kan gå fremad nu."
Lasse Lavrsen mister al sin eventueller troværdighed, ved at love noget han ikke har nogen indflydelse på eller fagligt grundlagt for udtale sig om. Ikke engang regeringen kan og vil love tilsvarende.

Meningsmålingsbureauet Yougov vil let kunne lave en meningsmåling der viser vores lave tillid til journalister, og her vil Lasse Lavrsen bidrage til lavere tillid til journalister.