Kommentar

Drop det snævre ideologiske udgangspunkt, og se hvilken politisk forskel Alternativet gør

Kære Enhedslisten. Drop jeres angst for Alternativets ’manglende socialisme’. Jeres instinktive og ideologisk-betingede følelse af slægtskab med S og SF står i vejen for, at I søger de alliancer, som kan fremme en ægte progressiv og systemforandrende politik, skriver folketingskandidat Stine Isaksen (Å) i dette debatindlæg
Debat
20. januar 2021

I et debatindlæg den 14/1 efterlyser byrådsmedlem Flemming Gundersen (Ø), at Alternativet dropper angsten for socialismen.

Kære Flemming, prøv du i stedet at droppe dit snævre ideologiske udgangspunkt. Jeg tror, det gør dig blind både for at se de reelle modsætninger i dagens samfund og – endnu værre – for at se mulige løsninger.

Du mener tilsyneladende, at man i socialismen kan finde svarene på natur- og klimakrise. Men socialismen giver jo netop ikke et svar på disse kriser.

Socialismen er rundet af en helt anden tid – skabt på et bagtæppe af de store udfordringer og uretfærdigheder, der hørte 1800 og 1900-tallets industrisamfund til. Det betyder også, at socialismen som ideologi ikke tilbyder løsninger på de problemer, vi som samfund står over for i dag.

I Alternativet anerkender vi fuldt ud, at de ’røde’ partier i Danmark – i modsætning til i mange andre lande – var de første med den grønne dagsorden. 

Men hvorfor er der så ikke sket mere?

Kan det skyldes, at Enhedslisten qua sit ideologiske afsæt, har et fastlåst blik på andre socialistiske partier som SF og Socialdemokratiet som allierede? Se på realiteterne. Virkeligheden er, at Enhedslisten nu er fastlåst som støtteparti for en socialdemokratisk regering, der gerne og i samarbejde med SF går højre om i udlændingepolitikken og med en sort skattereform de facto har opgivet en effektiv bekæmpelse af klimakrisen.

Hvorfor lægge æg i netop den kurv? Når nu de partier igen og igen svigter den nødvendige forandring, som vi i Alternativet og Enhedslisten er så enige om?

Så kære Flemming, kære Enhedslisten. Drop jeres angst for vores ’manglende socialisme’. Jeres instinktive og ideologisk-betingede følelse af slægtskab med S og SF står i vejen for, at I søger de alliancer, som kan fremme en ægte progressiv og systemforandrende politik.

Prøv at se op og ud over de ideologiske skyklapper. Se, hvem det er, der vil og tør den nødvendige forandring.

Jeg tror, I vil finde bedre venner andre steder, end hos dem, der kalder sig socialister. Herfra i hvert fald en udstrakt hånd til tæt samarbejde om at skabe en fremtid, der er bæredygtig for både mennesker og natur.

Stine Isaksen (Å) er folketingskandidat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christa If Jensen

Jeg er spændt på et svar fra Ø. Hvad er egentlig socialisme i dag? I går var det ligesom i socialdemokratiet, bare endnu mere:, “Jeg vil det bedste for dig, og jeg ved, hvad der er det bedste for dig, så bare gør som jeg siger. Statsstyring, statsproduktion.