Klumme

Ellemann vandt det symbolske slag, men Støjberg har vundet kampen om udlændingepolitikken

Efter Inger Støjberg er blevet degraderet som forkvinde i Venstre, er kampen om udlændinge, som længe har splittet venstrefløjen og været fællesnævneren for de borgerliges magt, blevet til et åbent slagsmål på højrefløjen i dansk politik
Måske tænkte de i Venstre, at de havde samlet partiets modsætninger i en stærk ledelse, da de i 2019 valgte Inger Støjberg som næstformand og Jakob Ellemann-Jensen som formand. I dag ligner det historien om et forudsigeligt sammenbrud og kulminationen på et langt opgør om udlændinge i Venstre.

Måske tænkte de i Venstre, at de havde samlet partiets modsætninger i en stærk ledelse, da de i 2019 valgte Inger Støjberg som næstformand og Jakob Ellemann-Jensen som formand. I dag ligner det historien om et forudsigeligt sammenbrud og kulminationen på et langt opgør om udlændinge i Venstre.

Henning Bagger

2. januar 2021

Gamle fronter i partiet blev forsonet, og historiske modsætninger i kulturkampen blev forenet, da Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg i 2019 blev valgt som formand og næstforkvinde i Venstre. Han står for det urbane handelshøjskolevenstre, mens hun er ud af bondebevægelsens højskolevenstre. Han er fra en af de fine familier i dansk politik: Hans farfar sad i Folketinget for Venstre, og hans far var formand for partiet. I 2006 meldte han sig midlertidigt ud af partiet i protest mod den måde, man talte om udlændinge på i Venstre og fremstod som den såkaldt borgerlige anstændigheds seneste håb. En pæn mand, politisk dannet.

Inger Støjberg derimod har skabt begejstring i baglandet ved at sige det, som den politiske anstændighed forbyder. Hun danser på de politiske smagsdommeres grav og er blevet forfremmet i partiet, efterhånden som hun har radikaliseret sin politik over for flygtninge og indvandrere.

Måske tænkte de i Venstre, at de havde samlet partiets modsætninger i en stærk ledelse. I dag ligner det historien om et forudsigeligt sammenbrud og kulminationen på et langt opgør om udlændinge i Venstre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Lisbeth Glud
  • Mads Greve Haaning
  • Carsten Munk
Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Mads Greve Haaning og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rune Lykkeberg bør nok lige gå en tur i avisens arkiv og slå op under Bjørn Elmquist, og hvorfor han sidst i 80'erne meldte sig ud af venstre og ind i RV. Elmquist kunne ikke længere klare den indvandrerfjendtlige tone i partiet. Allerede dengang forsøgte dele af Venstre, at konkurrere med Fremskidtsoartiet om de fremmedfjendske stemmer. At Uffemanden så går ud med raslebøssen, er nok mere udtryk for hans evne til at komme i avisen, og mene flere ting på én gang.
Ay han har kaldt Pia Kærsgård for en led kælling er selvfølgelig positivt, men må ikke skjule for den kendsgerning, at han og Venstre på mange måder godt kunne arbejde sammen.

Mogens Holme, Inge Lehmann og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis regeringen får held til at genoplive velfærdssamfundet, vil store dele af udlændingepolitikken af sig selv blive overflødiggjort.
Det er sandt, at meldingen i går gik i den modsatte retning med et aktivitetskrav, som desværre viser, at Socialdemokratiet stadig er på fejl kurs i forhold til arbejdsmarked og udvikling; men der er jo ingen, der siger, at det holder, endsige vil fortsætte!
Af coronaen har vi lært, at vi faktisk kan diskutere andre og væsentligere ting med stor rækkevidde for en positiv fremtid for vort land.

Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Lisbeth Glud, Line Høj, Mogens Holme, Inge Lehmann og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

Det var da ikke Inger Støjberg, der opfandt "stram udlændingepolitik". Det var Anders Fogh, der så dette emne som en smart vej til at erobre magten uden om de traditionelle midterpartier, der indtil da altid udgjorde tungen på vægtskålen. Men med en cocktail af stram udlændingepolitik, stram retspolitik, kontraktpolitik og samarbejde med DF kunne Fogh klare sig uden midterpartierne, og den såkaldte blokpolitik var født. Inger Støjberg gjorde det blot mere ekstremt ved ligefrem at fejre antallet af gange, hun havde gjort menneskers liv mere surt.

Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Mads Greve Haaning, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Helle Walther, Inge Lehmann og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg ved ikke rigtig hvad der sker i det parti . Fogh gad det ikke mere, ville noget større og fik Nato jobbet. Løkke blev hans vikar, og tabte magten i 2011. Vandt med DF stemmer og et mandat i 2015, men blot med 19,3 %. Solgte en formandspost i FT. til fremmed fjendsk parti for at beholde magten. I 2019 vendte han 180 gr. og r------te de blå partier, ville pludselig en SV regering . Udgav en bog. Han blev for meget selv for Venstre, kuppede Kr. Jensen, og fik valgt Ellemann junior, og har aldrig givet ham en chance. Troede Ellemann var hans marionet. Løkke spillede højt spil og tabte. Det parti der har givet ham alt, svigter han på ny. Kan han da ikke bare gå, stille og rolig, men han har ikke skam i livet den mand.

Lisbeth Glud, Mads Greve Haaning, Inge Lehmann og Tomas Hoch anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Lars Hansen, måske blev Fogh valgt på at han ville føre en stram udlændingepolitik. Men resultatet var det modsatte, grænserne stod på vid gab og migrationen mod Danmark fortsatte med uformindsket styrke. Vælgerbedrag? Ja, det mener jeg godt man kan kalde det.

Og så var der Krejler Lars der selv måtte tage til Marokko for at underskrive migrationspagten, som formentligt var blevet stemt ned af danskerne, hvis man havde udskrevet en vejlledende afstemning. Men den (efter min mening) “lille svindler” havde nok håbet på at kunne få en international stilling, hvis bare han hylede med de ulve han gik iblandt. Heldigvis er det gået anderledes.

Tomas Povlsen, Henrik Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Det er i min optik de få der ødelægger det meste for de fleste, også i politik. Vælgere strømmer til de højst råbende, de der er dygtige til at skabe overskrifter - især på enkeltsager - og glemmer rent at se på de overordnede problemer eller honorere langsigtede visioner/idéer.
Således blev også den stram-strammere-strammest udlændingepolitik født fordi forholdsvis få ud af mange flygtninge/indvandrere ikke forstod at agere i det samfund de ankom til og nogle blev desværre årsag til disse enkeltsager/overskrifter som visse politikere udnyttede groft.
Det var faktisk os selv der for mange år siden inviterede bl.a. tyrkere til Danmark som gæstearbejdere men vi glemte at tage højde for, at mange ikke ønskede at rejse hjem igen og heraf fulgte de mange familiesammenføringer og støbeskeen til parallelsamfund var skabt - af os selv - fordi familierne blev henvist til at bo i almennyttige boligområder.
Derfor er stram udlændingepolitik kommet så højt op på den politiske spiseseddel, nogen har det stort set som eneste mærkesag, og i Venstre blev det et springbræt til regeringsmagten at sætte IS og hendes forfærdelige retorik i spidsen; lad os håbe de har fået sig en lærestreg - det nytter ikke KUN at råbe og skrige i en megafon hvis man reelt ikke har nogen løsninger at komme med - stramninger i sig selv løser intet men gør kun fortræd for de fleste - de få er ligeglade.

Hvad angår Inger Støjberg, så forekommer det altså ret indlysende, at et parti ikke kan have en næstformand, som måske har kurs mod rigsretten. Og det er ærlig talt ret ubegribeligt, at de ikke så den situation komme i Venstre, da de valgte hende. Hertil kan man så lægge, at hun utallige gange har underløbet sin formand. Så uanset hvor populær hun måtte være i baglandet, kan jeg ikke se, hvordan det kunne være endt anderledes.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Lillian Larsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Om hun kommer for en rigsret, er uvist, men stor næse bør hun have og ikke være retsordfører eller næstformand, fordi hun ikke er en holdspiller.