Læserbrev

EU-Parlamentet har vedtaget en bedre skattelyliste, men det får nok ingen reel indflydelse

Det skader legitimiteten af EU’s institutioner, at befolkningens talerør, Parlamentet, ikke har reel indflydelse på vigtige økonomiske beslutninger, som nu, hvor beslutningen om en ny skattelyliste er under lukket behandling i Rådet, skriver Per Rønne-Nielsen i dette debatindlæg
Debat
26. januar 2021

Europa-Parlamentet vedtog torsdag den 21. januar en beslutning om kritik af EU’s skattelyliste. Det er godt, for skatteunddragelse fra multinationale selskaber koster EU-skatteydere op imod 190 milliarder euro hvert år.

Parlamentet vedtog blandt andet, at EU’s egne skattely skal med på skattelylisten sammen med lande, der slet ikke beskatter erhvervsindkomster. Det blev stemt igennem med 587 stemmer mod 118, og Parlamentet sender dermed et stærk og progressivt signal.

Men så hænger den dér.

Kommissionen og Rådet var fodslæbende, ja, direkte negative ved behandlingen i Parlamentet. Det er nu op til Code of Conduct-gruppens hemmelige behandling. Sandsynligvis vil Parlamentet endnu en gang blive underkendt i en sag om skattely og erhvervsbeskatning. Det er ikke til at leve med.

Det koster meget på legitimiteten i EU’s institutioner. Europas befolkninger har gjort det klart, at de ønsker fair og effektiv beskatning, ikke mindst af de multinationale selskaber. Det er forargeligt, at befolkningen ikke bliver hørt og ikke engang kan følge med i, hvordan beslutninger i Code of Conduct-gruppen tages.

Der bør være fuldstændig transparens i så økonomisk vigtige sager, hvor Parlamentet står over for Rådet og Kommissionen. Så hvad gør du ved det, skatteminister Bødskov?

Af Per Rønne-Nielsen, pensionist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for indlægget - problematikken vedr. skatteunddragelse/skattely 'misfarver' i stor udstrækning det europæiske projekt. Tænk f.eks. på Irland og Luxemburg.