Kommentar

Indfør ny ungelov, der forhindrer coronakrisen i at forringe unges livsmuligheder

110.000 unge har mistet deres jobs under corona. Det kan få en negativ indvirkning på deres arbejdsliv hele livet. Derfor bør der indføres en ungelov, som sikrer, at arbejdspladser ansætter unge nyuddannede, skriver formand for Dansk Ungdoms Fællesråd Chris Borup Preuss i dette debatindlæg
Debat
21. januar 2021

Lyset venter på den anden side af tunnelen, selv om vinteren ser ud til at blive ekstra hård og lang. Men selv efter vi alle er vaccineret, og vi efterhånden har glemt dengang, vi bagte surdejsbrød og sang fællessang, så vil coronakrisen langtfra være slut for alle.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har næsten 110.000 unge under 30 år nemlig mistet deres arbejde siden den 9. marts 2020. Mange fritidsjob, studiejob, ufaglærte job og generelle åbninger på arbejdsmarkedet for nyuddannede er simpelthen forsvundet.

Vi ved fra massearbejdsløsheden i 1980’erne og fra årene efter finanskrisen i 2008, at ungdomsarbejdsløshed ofte forfølger unge resten af livet. De kommer sidst ind på arbejdspladserne og er derfor også de første, der ryger ud igen.

Vi står altså med en ungdomsårgang, som vil have markant forringede livsmuligheder, da de har sværere ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

De lange perioder med arbejdsløshed i begyndelsen af deres karrierer betyder, at de ikke får opbygget netværk eller arbejdserfaring. Det vil potentielt kunne spores helt frem mod pensionsalderen. Men det må vi ikke lade ske. Politikerne har en forpligtelse til ikke at lade ungdommen blive det glemte offer for coronakrisen.

Det kræver handling, og derfor bør politikerne på Christiansborg vedtage en ungelov, hvor man forpligter sig til at sikre uddannelse eller arbejde til alle unge under 30 år. 

En ungelov bør også sikre, at der skabes økonomiske incitamenter til, at arbejdspladser ansætter unge nyuddannede, så ungdomsarbejdsløsheden ikke får lov til at bide sig fast. Under og lige efter kriser er det let for virksomheder at satse på de sikre medarbejdere – dem med erfaring. Men vi har brug for, at arbejdsmarkedet ikke springer en generation over. Det kræver hjælp og ofte lidt tilskud.

Når en flagermus basker med vingerne i Kina, så forringer det livsmulighederne hos unge i Danmark. Men vi har en mulighed for at formindske omkostningerne, hvis vi handler – og handler rettidigt.

Chris Borup Preuss er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her