Klumme

Det er et kæmpe krisetegn, når techoverklassen skal opdrage på præsidenten

Efter optøjerne i Washington opildnet af Trump har Facebook og Twitter set sig nødsaget til at lukke hans profiler og dermed indtaget rollen som samfundets opdragende instans. Selv om det måske var nødvendigt, er det en problematisk udvikling for demokratiet, skriver Kristian Thorup i dette debatindlæg
Når techeliten ved at lukke ned for Trump agerer samfundsopdragere, er det en udvikling, som på bedrøvelig vis både bekræfter fortællingen om en ukontrollerbar pøbel, der ikke er egnet til demokrati og ytringsfrihed, og samtidig fortællingen om en undertrykkende, liberal elite, der ikke kan tolerere andre perspektiver end sit eget.

Når techeliten ved at lukke ned for Trump agerer samfundsopdragere, er det en udvikling, som på bedrøvelig vis både bekræfter fortællingen om en ukontrollerbar pøbel, der ikke er egnet til demokrati og ytringsfrihed, og samtidig fortællingen om en undertrykkende, liberal elite, der ikke kan tolerere andre perspektiver end sit eget.

Debat
12. januar 2021

Under optøjerne onsdag den 6. januar, hvor hundredevis af demonstranter opildnet af Trumps tweets og udtalelser stormede Kongressen, begyndte kritiske ryster at røre på sig. Nu måtte det være tid til at tage Trumps sociale mediekonti fra ham. Det var simpelthen uansvarligt at lade ham fortsætte med at tweete.

Overraskende valgte Facebook dagen efter, torsdag, at lukke Trumps profil på ubestemt tid, og Twitter satte hans konto i karantæne i 12 timer. Fredag valgte Twitter så at lukke Trumps profil permanent på baggrund af risikoen for, at han ville opildne yderligere til voldelige handlinger. Trump står således tilbage uden det, der er blevet kaldt verdens største megafon, der nåede ud til over 88 millioner følgere.

Mange ser denne udvikling som et positivt skridt, der skulle være taget for lang tid siden. Det er blevet vanskeligt at afvise faren ved den ild, som Trump har pustet til, når vi ser, hvordan hans tilhængere vælger at sætte handling bag hans retorik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

I årevis har de sociale medier tjent enorme penge på den trafik, både Trumps løgne og opildnelse, og forargelsen over løgnene og opildnelsen, blev anledning til. Nu har de sociale medier så opdaget at det er en skidt idé at blive ved med at række ham friske spande med benzin, han kunne smide på bålet -- de var ved selv at blive brændt. Det er ikke kun "opdragelse" at de stopper, men også at de holder op med selv at sy flere lemmer på monstret.

Tesen om opdragelse holder kun, hvis man regner de sociale mediers rum for neutralt, og kun betragter indskrænkninger som paternalistisk "opdragelse". Men de raseri-fodrende algoritmer, der har styret hvad folk er blevet præsenteret for, er i lige så høj grad påvirkning.

Vil det sige at de sociale mediers magt over samtalen er uproblematisk, når bare de opfører sig "artigt"? Langtfra, men det er en alvorlig fejl kun at se afbrydelsen som magtindgreb, og ikke opbygningen. I den situation, vi var i, var det at afbryde Trumps adgang til publikum det mindst uansvarlige, de kunne gøre.

Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Jens Kofoed, kjeld jensen, Jeppe Bundgaard, Arne Albatros Olsen, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Søs Jensen, Eva Kjeldsen, Alvin Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
John Jørgensen

Det næste bliver vel så at disse tech-giganter blokerer for klima- eller andre tiltag der potentielt kan skade deres indtjening. Feks ved at censurere info om demokratiske valg , ødelæggelse af naturområder overalt på planeten og andet...

Estermarie Mandelquist, kjeld jensen, Arne Albatros Olsen, Christian Mondrup og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

De sociale mediers opbygning er ikke demokratisk.
Den er topstyret.
Det viser sig med al tydelighed her, hvor de med et museklik kan fjerne deres mægtigste trækplaster.
Men de sociale mediers topstyrede ledere ved godt, at de hellere vil skille sig af med deres trækplaster selv, end miste deres milliarder af brugere. Grundprincippet i deres koncept er det modsatte af mennesket og demokratiet. Forfærdeligt og selvmodsigende, at det bruges af samtlige politikere, og at de alle styrer ud fra denne enorme løgn. Ingen glemt.
;) * @John Jørgensen. Det er i høj grad muligt at være grøn aktivist uden at være bruger af de sociale medier.... ;).
Man kan jo for eksempel tage et abonnement på en avis.

Ete Forchhammer , kjeld jensen, Jonna Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Christian Mondrup, Lars Løfgren og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

private sociale mediers mål er ifølge lov, at tjene penge til dem der investerer. ”Magten” vil altid begrænse stemmer i en befolkning som truer indtjeningen.

Ete Forchhammer og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kristian Thorup

Du har ret i, at vi skal huske på, at Trump i 2016 vandt præsidentembedet:
- Uden støtte fra lederne i Det republikanske Parti
- Med medier af enhver slags imod sig
- Med et mindre valgbudget end sin demokratiske modstander

Trump fik i ca. 48% af de afgivne stemmer i denne omgang, hvor han havde støtte fra Det republikanske Parti; men stadigvæk havde han de fleste medier imod sig - og havde indsamlet færre kampagnemidler end Joe Biden.

På "The View" diskuterede de 5 kvinder i efteråret det forestående valg med en demokratisk leder. Kvinderne var dybt forargede over, at Trump fortsatte med sine valgmøder - corona eller ej.

Den demokratiske leder forklarede, at det var Trump's eneste mulighed for at svare igen på Biden's TV-bombardement - Trump var afhængig af den gratis TV-omtale i nationale og lokale medier, da hans kampagnekasse ikke rakte til at svare igen på demokraternes TV-trommeild med egne betalte indslag på TV.

Giajenthiran Velmurugan

Eller også er de bare taktiske og ved de står overfor en regulering med den nye præsident og kongres og dermed tager de nogle beslutninger som i realiteten ikke koster dem noget, men blot viser, at de er ansvarlige og dermed ikke skal reguleres af lovgiverne.

Ete Forchhammer , Niels Jakobs, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

12/jan/2021

Mmm ... min mavefornemmelse
(solar plexus) kan altså bedre
lide Joe Biden, jeg jeg ville
(hvis jeg havde muligheden)
have stemt på på Joe Biden :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Jeppe Bundgaard

De sociale medier er blevet hyldet af den talende klasse, som demokratiske vidundere, hvor alle kan komme til orde, og magten kan blive talt midt imod. Alle kan nu se udstillet, hvor farlige de egentlig er for demokratiet, og hvor hyklerisk de har opført sig med Trump.
Mit håb det er, at folk lukker deres profiler, og kommer ud i virkeligheden og diskuterer i stedet for. Naivt? Ja. Men hold op, hvor kunne det være fedt med et par lange næser til Jack Dorsey og Mark Zuckerberg.

søren jensen

Det er noget vrøvl. Vi lever i frie samfund med frie medier. Det står enhver frit at holde avis i papir eller på net. Det er så ingen garanti for at komme igennem med sin mening om dette og hint. I den forstand har der altid været censur. Det kan blive rigtigt fint hvis de store tech medier i den almindelige bedømmelse kommer ned på linie med andre. Men det kræver den kritiske og myndige borger, hvilket ikke er nyt i demokratiske samfund.

Niels Christian Sauer

Det eneste problem med beslutningen om at tage mikrofonen fra denne demagog, der var og er ved at køre USA's demokrati i grøften ved at gejle befolkningen op til at tro på hans løgne, er, at den først kommer nu. Allerede dagen efter han blev indsat stod det klart, at der ingen grænser er for, hvad han vil forsøge at bilde folk ind. Han påstod i fuld alvor, at han havde haft det størst publikum af nogen præsident til sin indsættelse, selv om alverden kunne se, at det forholdt sig modsat. Men i fire år fik han lov til at fylde befolkningen med løgn og had og hån og pral, og nu har han bragt USA til randen af en borgerkrig. Han skulle have været stoppet forlængst.

Rasmus Grouleff

Det handler ikke om opdragelse, men slet og ret om, at platformene pludselig er blevet bange for at blive stillet juridisk til ansvar for indholdet, som brugerne genererer, når vi når til 20. januar.

Hvis platformene skulle slippe uden om de juridiske problemer, skulle de anerkendes som såkaldte "Common Carriers" på lige fod med f.eks. postvæsen og teleselskaber. Hvilket ligesom deres nuværende status har sine egne fordele og ulemper.