Kommentar

Kulturministeriets genstartsteam bør gentænke kulturlivet, ikke genetablere det gamle

Kulturministeriet har ikke fået plads til en eneste udøvende kunstner i deres ’genstartsteam’, så derfor kommer her mine anbefalinger om at støtte bredt, lokalt og mangfoldigt i stedet for at prøve at genskabe det kulturliv, vi kendte før corona, skriver musiker og adjunkt ved Det Jyske Musikkonservatorium Søren Møller i dette debatindlæg
Debat
18. januar 2021

Kulturministeriet har nedsat et ’genstartsteam’ bestående af 11 personer fra det danske branche- og foreningsliv. Teamet skal ifølge kulturministeren »tænke nyt og finde veje til, hvordan vi på en tryg måde kan samles«. Men ministeren har ikke fundet plads til en eneste udøvende kunstner på teamet. Jeg har derfor som udøvende musiker og komponist forfattet nogle ord, der viser, hvordan vi udøvende kunstnere ønsker en styrkelse af kunstens møde med publikum.

Det er ikke nok med hjælpepakker til de organisatoriske lag. Som verden ser ud nu, er der brug for at gentænke og ikke genetablere det, vi nu har bag os.

Der er brug for en lokalt forankret scene, for eksempel ved at alle danske byer over fem tusinde indbyggere får deres eget kulturhus, finansieret af os alle sammen, og hvor økonomien er øremærket de artister, der lægger vejen forbi. Den lukkede Brugs, den gamle fabrik eller kirken kan danne rammen om det lokale kulturliv med billeder, teater, oplæsninger, spisning og musik af alle slags.

Der er brug for, at nyt kan spire. Det kræver, at man tør bryde med kommercielle strategier og lade finansieringen følge nye skabende tiltag, der ikke lader sig begrænse af køn, alder og etnicitet. Der er brug for, at vi tager ansvar for at forvalte en kunstnerisk afspejling af samfundets mangfoldighed.

Der er brug for forståelsen af kulturen som økosystem, hvor kulturhuse, festivaler, anmeldere, radioværter og kunstnere alle forstår, at vi sammen er med til at udvikle samfundet ved at fremelske og understøtte vores lokale kunstneriske udtryk. Der er brug for, at mediestøtten afspejler denne forståelse og stiller krav til de nationale medier.

Der er ikke brug for mere selvbrandet kuratering og dyrkelsen af en obskur udenlandsk undergrund. Disse kan kurateres i større byer, hvor der bor anmeldere og bookere, der både har løn og pension.

Der er ikke brug for rejsende specialensembler, når de ikke har noget sted at rejse hen, og når der er så meget mere, vi kan være stolte af. Der er ikke brug for at vælge få ud, når vi kan brede ud. Hvorfor give til de få, når vi har råd til de mange? Kunsten er ikke samfundets flødeskum eller en elitær loge, kunsten er en del af kulturen og det fællesskab, som vi alle deltager i blot ved at være til.

Søren Møller er adjunkt ved Det Jyske Musikkonservatorium, musiker og komponist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her