Klumme

Medicinalindustriens patenter skal ikke koste tusindvis af menneskeliv

Medicinalindustriens eneret på at producere coronavacciner er en alvorlig trussel mod folkesundheden og verdensøkonomien. Danmark må presse på for et opgør med patenterne og sikre hurtig vaccinering af både vores egen og andre landes befolkninger, skriver Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Vores vaccinationsprogram i Danmark bliver formentlig forsinket, men verdens fattige nationer står i en endnu værre situation. Lige nu anslår forskere, at de fattige lande med den nuværende produktionshastighed først vil være færdigvaccineret om flere år, skriver Pelle Dragsted i denne kommentar.

Vores vaccinationsprogram i Danmark bliver formentlig forsinket, men verdens fattige nationer står i en endnu værre situation. Lige nu anslår forskere, at de fattige lande med den nuværende produktionshastighed først vil være færdigvaccineret om flere år, skriver Pelle Dragsted i denne kommentar.

Danish Siddiqui

Debat
28. januar 2021

Verden befinder sig lige nu i et dødeligt kapløb. På den ene side står coronapandemien, som hver dag spreder død og økonomisk destruktion, og som nu forværres af nye farlige mutationer. På den anden side står det vaccinationsprogram, som kan bremse og gøre en ende på sygdommen. Resultatet af det kapløb vil kunne tælles i både menneskeliv og i økonomisk velstand.

Vaccinerne findes, og muligheden for en hurtig og effektiv vaccinationskampagne både i Danmark og resten af verden er til stede. Det eneste, der står i vejen, er de patenter, som giver private medicinalgiganter eneret på at producere vaccinerne.

Herhjemme har vi senest oplevet, at både Pfizer og AstraZeneca er løbet fra deres forpligtelser og nu leverer færre doser end aftalt. Pfizer har endda været fræk nok til at straffe Danmark, fordi et dygtigt sundhedspersonale kunne få flere doser ud af pakningerne end planlagt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Nemli', Dragsted. Hvor vi savner dig i Folketinget!
Kan du ikke stille op ved næste valg?

Alvin Jensen, John Scheibelein, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Claus Bødtcher-Hansen og Anne Mette Petersen anbefalede denne kommentar

Oxford Universitet hvor vaccinen fra AstraZeneca oprindelig blev udviklet aflagde i august 2020 et løfte om at levere vaccinen til en lav pris svarerde til produktionsomkostningerne - altså uden fortjeneste - og at vaccinen ville blive tilbudt licensfrit til producenter i hele verden.
Men så skiftede de pludselig mening.og solgte rettighederne til AstraZeneca .

Der er tilført kæmpe offentlige midler til udviklingen og produktion af vaccinerne. Dette kunne have været et vendepunkt med større indflydelse på rettigheder og patenter men i stedet får vi lov til at betale overpriser mens aktiekurser og bonusser til medicinalindustrens CEOer tager himmelflugten.

Og alle forhandlinger om prisfastsættelsen er mørklagt. Ingen kender de reelle omkostninger.

Der var ellers store forhåbninger om at dette kunne blive anderledes.

"Agreement by researchers to publish the virus genome in January set the stage for global scientific cooperation, many believed.

“The full sequence was shared with the world without any strings attached,” said Manuel Martin, a U.K.-based adviser to Doctors Without Borders on access to medical innovations."

Det er et voksende problem at det offentligs (fælleskassen) ikke længere kan financiere den forskning der finder sted på universiteter verden rundt. Det er her der forskes i det som den private sektor ikke interesserer sig for fordi det ikke umiddelbart giver hurtige afkast. Herunder forskning i vacciner som selvfølgelig ikke giver hurtige afkast før epidemien raser. Universiteterne er nu i lommen på private rigmænd som med udgangspunkt i deres personlige ideologiske kæpheste og selvfølgelig muligheden for at akkumulere endnu flere penge styrer verden. Magten som disse rigmænd besidder - og mon ikke det først og fremmest er det de sparer op til - har de for det første slet ikke fortjent - men det er klart at der ikke findes noget demokrati længere. De er omnipotente og det ved de godt. Demokratiet er sat ud af kraf. Ikke mindst er hele mørklægnengen af pengestrømmene og de aftaler der følger med er helt uforståelig. Men mørklægningen af informationer - men hvem ved den financierer de måske også - eller her optræder sammenfaldende interesser med magthavere som i stigende grad får problemer med at holde voksende segmenter af befolkningerne i ro. Al deres snak om transparance - bullshit.
En af Bill Gates kæpheste er at alt skal patenteres.

“[Bill] Gates has staked out this outsized role in the vaccine world,” Love said. “He has an ideological belief that the intellectual property system is a wonderful mechanism that is necessary for innovation and prosperity.”

Se denne artikel - kan ikke linke:
"Oxford Pledged to Donate Covid Vaccine Rights, Then Sold Them, Thanks to Bill Gates"
af Thomas Neuburger

Eller i kort udgave fra anden kilde - AFINET Australian Fair Trade & Investment Network Ltd
"How Bill and Melinda Gates Foundation swung the Oxford University COVID-19 vaccine to AstraZeneca"

"Gates was persuasive because CEPI funds the University of Oxford’s vaccine projects with US$384 million. The Gates Foundation has also directly given hundreds of millions of dollars to the university through charitable grants for a variety of projects—including previous funding to the university’s Jenner Institute, which is developing Oxford’s COVID-19 vaccine."

Alvin Jensen, uffe hellum og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Uden patenter var der højst sandsynligt ikke udviklet vacciner mod corona på så kort tid, og produktionskapasiteten havde været meget lille.
Ved at annulere patenter på coronvacciner vil vaccineproduktionen i f.eks. Indien blive omlagt så der ikke længre produceres vacciner mod røde hunde, mæslinger fåresyge, skoldkopper, lungebetændelse, influenza, m.m.fl. Det er sådanne sygdomme som mange dør af i de fattige lande.

Jørgen Mathiasen

»Det eneste, der står i vejen, er de patenter, som giver private medicinalgiganter eneret på at producere vaccinerne.«

Før nogen når til patenterne, står den manglende på politisk opbakning til Dragsteds idé i vejen, og han kender argumenterne i mod den (bl.a. det Henning Kjær nævner). Desuden ved Dragsted, at vaccinepatenterne ikke er et nationalt anliggende.

Daniel Cohn-Bendit, De Grønne, sagde i "Maybritt Illner" i går ikke et ord om patenter, men derimod at han ville foretrække, at få Europas kemiske industri - angiveligt den største i verden - til at producere vacciner på en licensproduktion i stedet for glyfosat. Økonomiminister Altmeier (CDU) fra den tyske forbundsregering svarede, at ubalancen mellem efterspørgsel og udbud er væk i løbet af 4 måneder. Men han er på det rene med, at vi kommer til at fortsætte vaccinationerne mod corona i en rum tid udover 2021. Det er desuden et spørgsmål om forsyninger til fattige lande, og derfor må vaccineproduktionen omdimensioneres og systemet omstilles til det.

Jeg kan se at nogen overser at flere af vaccinerne er udviklet af stater for skattekroner og derefter soldt til det private - sikkert for en latterlig lav pris.