Kommentar

Ny sundhedsaftale bør fokusere på patienternes digitale brugeroplevelse

Digitale redskaber kan binde de forskellige dele af vores sundhedssystem sammen, og det kan give et langt bedre patientforløb, skriver iværksætter og medstifter af Founders Simon Sylvest i dette debatindlæg
Der går desværre ofte for lang tid fra personer opdager et symptom, til de kommer i behandling, fordi det kan være svært og besværligt at navigere på de nuværende sundhedsplatforme. Derfor bør politikerne prioritere, at vi får bedre digitale redskaber til at binde de forskellige dele af vores sundhedssystem sammen, skriver iværksætter og medstifter af Founders Simon Sylvest i dette debatindlæg.

Der går desværre ofte for lang tid fra personer opdager et symptom, til de kommer i behandling, fordi det kan være svært og besværligt at navigere på de nuværende sundhedsplatforme. Derfor bør politikerne prioritere, at vi får bedre digitale redskaber til at binde de forskellige dele af vores sundhedssystem sammen, skriver iværksætter og medstifter af Founders Simon Sylvest i dette debatindlæg.

Ulrik Jantzen

Debat
20. januar 2021

Det forlyder, at regeringen i starten af 2021 vil indlede forhandlinger om fremtidens sundhedsvæsen, og at de blandt andet vil fokusere på bedre sammenhæng i den enkelte patients behandlingsforløb.

I Danmark har vi nogle af verdens dygtigste læger, sygeplejersker og sundhedspersonale. Vi bruger mere end 180 milliarder kroner årligt på vores sundhedsvæsen, som i øvrigt er et af de ti dyreste i verden. Alligevel er der problemer med patientoplevelsen.

For at løse dette problem bør regeringen prioritere en bedre brugeroplevelse på deres digitale platforme – den halter i den grad, og de digitale løsninger kan gøre en stor forskel for patientrejsen og måske blive Danmarks næste store eksporteventyr.

Telefonkø og besvær

Forestil dig, at du i længere tid har haft ondt i anklen og vil have en henvisning til en speciallæge. Du ringer til egen læge. Det viser sig, at du ikke kan få en henvisning telefonisk. Du skal have en lægekonsultation. Det er ikke noget, der haster, så du får tid om en uge. Du møder op, lægen konstaterer, at hun ikke kan behandle anklen, så du får en henvisning til en specialist. Ali Babas port har åbnet sig, og du får endelig henvisningen til speciallægen.

Men du er der ikke endnu. Du skal først gå ind på sundhed.dk og finde listen med speciallæger i dit område – nu begynder det virkelig arbejde. Du skal nemlig ringe rundt til alle klinikker, hvis du gerne vil til forholdsvist hurtigt. Mange af klinikkerne har lang ventetid, og kun med et opkald kan du finde ud af, hvornår en given klinik kan tage imod dig. Da mange speciallæger har begrænset telefontid mellem klokken otte og ni, på mandage og onsdage og ingen online tidsbestilling, så kan denne øvelse nemt tage nogle timer – for mange et stort indgreb i arbejdsdagen.

Også i de mere alvorlige forløb halter brugeroplevelsen. Desværre hører man om personer, der er blevet ramt af kræft, som, samtidig med at de skal slås med en ny og skræmmende identitet som kræftpatient, også har været nødt til at agere projektleder i deres eget behandlingsforløb. Man hører om, hvordan personlig ihærdighed og relationer til folk i systemet har betydet fremrykning af operationer og konsultationer med op til mange uger. Ikke fordi de uretmæssigt er blevet sat foran i køen, men fordi de har fået hjælp til at navigere i et system, som ellers ikke er til at finde rundt i.

Det er blot to eksempler på uhensigtsmæssige patientforløb. Problemet er, at forløb bliver forsinkede, at folk falder fra, og vi risikerer, at nogen ikke får den behandling, de har brug for. Det er vigtigt, at patienten tages i hånden, så der ikke opstår en skævvridning, hvor patienternes ihærdighed og ressourcer eller mangel på samme skaber et A-hold og et B-hold.

Digitale løsninger

Topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, sagde for nylig i Politiken, at Danmark bør satse på at skabe verdens sundeste befolkning, hvor færre bliver kronisk syge, ved at sikre en kronikerbehandling i absolut verdensklasse. Han argumenterede for, at det kunne lade sig gøre med et sammenhængende sundhedsvæsen, hvor patientrejsen fra tidlig opsporing til hurtig udredning var strømlinet og effektiv.

Jeg arbejder til daglig med tech-startups, og vi er optagede af at gøre det komplekse enkelt, så brugeroplevelsen fremstår simpel og intuitiv. Jeg kan kun bakke op om en ny sundhedsaftale. Vores sundhedssystem trænger til bedre sammenhæng, og de digitale redskaber kan binde de forskellige dele af sundhedssystemet sammen til et bedre patientforløb.

Jeg er med på, at der er en sund skepsis for nye digitale løsninger efter vanskeligheder med flere af de store offentlige it-projekter, men jeg taler ikke om et stort omkalfatrende it-system. Jeg taler om et add-on til det system, vi har i dag, der med for eksempel algoritmer og en enkel, intuitiv brugerflade, kan give den almindelige patient en bedre navigation og oplevelse.

Et oplagt eksempel kunne være, at man let og hurtigt kunne få et overblik over, hvilke speciallæger der har tid til at se én, og mulighed for at booke tiden online, så man slipper for telefonkø i flere timer. Det burde kunne lade sig gøre i Danmark, hvor vi har nogle af de dygtigste tech-iværksættere i verden.

Når COVID-19 forhåbentlig snart løsner sit greb om det danske sundhedsvæsen, og forhandlingerne om en ny sundhedsaftale indledes, kan regeringen med fordel skele til Tyskland, hvor det nu er muligt at få ordineret såkaldt health-tech som digitale sundhedsapps og onlinevideokonsultationer.

Så kære politikere, når I sidder ved forhandlingsbordet, så husk, at digitale løsninger er designet til at sætte brugeren i centrum og kan bidrage til et bedre patientforløb.

Simon Sylvest er iværksætter og medstifter af Founders.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Sunhedssystemets problemer løses ikke med mere IT som alle skal lære at navigere i.
Ikke flere algoritmer og påståede enkle intuitive brugerflader til et give almindelige patienter en bedre oplevelse.

Lise Lotte Rahbek

Jeg giver Henning Kjær ret.
Patienter, som har smerter, udiagnosticerede lidelser og er bange for hvad de kan fejle, skal ikke sætte sig ind i alle mulige teknologiske løsninger oveni deres helbredsproblemer. De skal have mennesker at tale med. Ikke maskiner og skærme, pinkoder og dropdownmenuer.