Kommentar

Personer med funktionsnedsættelse sætter også pris på hygge og æstetik

Æstetik, hygge og livskvalitet behøver ikke være størrelser, der er uforenelige med tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse. Og den erkendelse kan komme os alle til gode, skriver Emil Søbjerg Falster og Marcus Tang Merit, henholdsvis ph.d.-studerende ved RUC og erhvervs-ph.d.-studerende ved Gottlieb Paludan Architects og Det Kongelige Akademi i dette debatindlæg
Behøver alting, der har med handicap og funktionsnedsættelse at gøre, være grimt, koldt, sterilt eller lugte af hospitalssprit? Nej, selvfølgelig ikke.

Behøver alting, der har med handicap og funktionsnedsættelse at gøre, være grimt, koldt, sterilt eller lugte af hospitalssprit? Nej, selvfølgelig ikke.

Ida Guldbæk Arentsen

Debat
21. januar 2021

I Danmark er vi stolte af vores hygge. Ordet er allestedsnærværende i det danske sprog, vi bruger det som brand i udlandet, og det er på mange måder kommet til at symbolisere, hvad det vil sige at være dansker. En anden ting, der definerer Danmark, på godt og ondt, er vores velfærdsstat.

Derfor føles det særlig tragikomisk, at der absolut intet hyggeligt er over velfærdsstaten, når det kommer til dens syn på mennesker med funktionsnedsættelse.

Her er det, som om hjælpemidler, byrum og institutionsindretning designes med det kridhvide, bakterieudslettende, funktionsoptimerende og budgetminimerende som ideal.

Her er der i hvert fald ikke plads til cafélampernes bløde glød. Kort sagt kunne man næppe forstille sig det mindre sexet. Noget vi som ph.d.-studerende har måttet erkende gennem både vores personlige forskningserfaringer og vores informanters fortællinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

For mange år siden skulle vores køkken fornyes. Hvad valgte vi? Et handicapvenligt køkken, det var simpelthen det mest funktionelle, også for os uden handicap. Samme erfaring har jeg siden gjort på andre områder. Forunderligt at det ikke har slået igennem; der må være stærke økonomiske kræfter i at modvirke det...?