Kommentar

Staten svigter os akademikere, når de bruger vikarbureau til at ansætte os på ringe vilkår

Når staten ansætter akademikere som mig gennem et privat vikarbureau, er den skyldig i fremkomsten af et prekariat af akademikere, der lever et usikkert liv i periferien af arbejdsmarkedet – med midlertidige kontrakter og uden løn under sygdom, skriver Charlotte Bengstrøm i dette debatindlæg
Debat
29. januar 2021

I 2012 satte regeringen bestående af Socialdemokratiet, De Radikale og SF det politiske mål, at mindst 25 procent af alle unge skulle have en lang videregående uddannelse i 2020. Ambitionen var at gøre unge til den bedst uddannede generation i danmarkshistorien.

Men man svigter de unge, nyuddannede akademikere, når man efter endt uddannelse ansætter dem på midlertidige vikarkontrakter med HK-overenskomst i det offentlige.

For at sørge for at erhvervslivet får deres hjælpepakker, bruger staten nemlig vikarbureauet Moment til at finde vikarer til Erhvervsstyrelsen – og mange af os ansatte er akademikere.

Jeg er selv en af dem, og blandt mine 22 nærmeste kolleger er der ikke én, der ikke er akademiker. Derudover er størstedelen af os nyuddannede. Og ikke nok med at regeringen svigter de nyuddannede akademikere, de er også medskyldige i fremkomsten af et dansk prekariat af akademikere, som lever et usikkert og udsat liv i periferien af arbejdsmarkedet.

Staten, som jo er repræsenteret af regeringen, er medskyldig i denne udvikling, fordi den udliciterer ansættelsen af administrative medarbejdere til et privat vikarbureau, som skaffer arbejdskraft, der ansættes på ringere vilkår end de vilkår, staten selv ville ansætte sine medarbejdere på.

For staten må ikke ansætte akademikere på HK-overenskomst og undlade at betale løn under sygdom – for ikke at nævne, at vikarbureauet nægter os retten til at arbejde hjemme under epidemi.

Derudover ville staten også fastansætte sine medarbejdere på en længere kontrakt og ikke en vikarkontrakt uden sikkerhed, der fornyes igen og igen.

Aftalen med vikarbureauet bringer altså nyuddannede akademikere i en prekær situation, som er præget af usikkerhed grundet lavere løn samt en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet på grund af mangel på stabilitet og forudsigelighed i ansættelsen.

Når der sker en forringelse af arbejdsvilkårene for højtuddannede, som nærmer sig vilkårene for faglærte HK’er, bidrager staten til en proletarisering af arbejdsmarkedet. Det er dybt problematisk, når den ledes af en socialdemokratisk regering, der i 2012 ønskede flere af os akademikere.

Charlotte Bengstrøm er sagsbehandler i Erhvervsstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

"Når der sker en forringelse af arbejdsvilkårene for højtuddannede, som nærmer sig vilkårene for faglærte HK’er, bidrager staten til en proletarisering af arbejdsmarkedet."

Den lader vi lige stå et øjeblik..

Held og lykke med den fremtidige arbejdskamp, Charlotte Bengstrøm! Jeg er sikker på, at vi er mange proletarer, som solidarisk vil støtte op om dig!!

Henning Kjær

Jeg forstår heller ikke hvorfor akademikere tager arbejde som HKer gennem et vikarbureau. Det er da akademikerne der presser HKerne på løn i vikarbureauer.

David Zennaro

Fordi de er desperate? Vi skulle gerne have en fagbevægelse og socialistiske partier, som gjorde op med den slags, men så heldige er vi tydeligvis ikke.