Kommentar

Tæl dine velsignelser, tag tøj på, og tre andre gode råd til at overkomme coronatrætheden

For at komme igennem coronakrisen skal vi ifølge Svend Brinkmann acceptere det, vi ikke kan gøre noget ved, og gøre noget ved det, vi kan. Jeg er meget enig, så her er fem konkrete ting, man kan gøre for at overkomme sin corona-træthed, skriver sognepræst Laila Bomose i dette debatindlæg
Debat
12. januar 2021

Svend Brinkmann lancerede i DR2’s Deadline den 4. januar betegnelsen ’defensiv pessimisme’ som strategi for, hvordan vi kan overkomme ’coronatrætheden’. Det handler om at acceptere en række ting, vi ikke kan gøre noget ved, og så forholde os til de ting, vi faktisk kan gøre noget ved.

Jeg er enig i Svend Brinkmanns pointe, og som præst må jeg sige, at det er ren evangelisk tale. Selv om Brinkmanns udlægning af begrebet tjener til, at vi skal skånes i en krisetid, så sprudler betegnelsen ikke ligefrem af liv. Derfor er der her fem forslag til, hvad vi kan tage os til som defensive pessimister: 

Gå en tur

Gå dagligt en tur, lang eller kort, i menneskebadet. Søren Kierkegaard omtalte sine daglige gåture i København sådan, og selv om vi her ikke har mulighed for at stå tæt og tale, er det et bad i det fællesvilkår, vi har som mennesker lige nu – med restriktioner, afsavn og måske ensomhed. Men også et fælles bad i håbet om vaccine, forår og fællesskab inden for de kommende måneder.

Løft blikket

Vi skal se på hinanden, når vi mødes i offentligheden, også selv om vi ikke kender hinanden. Her er hverken to meters afstand eller mundbind en hindring.

Tag tøj på

Når verden ændrer sig, og man ikke længere kan spørge sin erfaring til råds, er disciplin et overset redskab. Disciplin forbindes ofte med noget negativt, men disciplin skal her forstås som en regelmæssighed i vores dagsrytme: At vi kommer i tøjet, selv om vi ingen skal se. At vi åbner avisen. At vi lytter til den musik, vi godt kan lide. At vi får ringet til vores nære.

Ring til dine nære

Uanset om du er den, der bliver ringet til eller den, der selv ringer, så er alle opkald vigtige. Vi skal bryde ind i hinandens ensomhed og kedelige hverdag og tale med vores nære. 

Tæl dine velsignelser

Hvad har du med dig, som er livgivende og sandt at tænke tilbage på? Tænk på det, der lyser op på din indre stjernehimmel. Velsignelserne i vores liv har ingen udløbsdato, og måske kan vi alle opdage, at noget, vi ikke tænker over så tit, i virkeligheden er en velsignelse i vores liv.

I en krisetid er det godt at tænke mere på glæden, faktisk insistere på, at der er glæde. Det kan være de små glæder i hverdagen, eller de ting man kan glæde sig til i fremtiden. 

Laila Bomose er sognepræst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Uhm, velsignelser.