Kommentar

Trump er væk, men trumpismen lever

Den vrede og forurettelse, som bragte Donald Trump til magten, vil nye demagoger også kunne instrumentalisere. Trumpismen vil fortsat trives, hvis store vælgergrupper føler sig afkoblede, skriver den hollandske forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg
»Globaliseringen har ladt mange i stikken. Storbyeliternes liberale holdninger til køn og seksualitet kan virke foruroligende for mennesker med andre holdninger til, hvordan livet skal leves, og hvem de selv vil være. De højtuddannede eliter bør ikke tage for givet, at de altid ved, hvad der er bedst for andre mennesker.« skriver Ian Buruma.

»Globaliseringen har ladt mange i stikken. Storbyeliternes liberale holdninger til køn og seksualitet kan virke foruroligende for mennesker med andre holdninger til, hvordan livet skal leves, og hvem de selv vil være. De højtuddannede eliter bør ikke tage for givet, at de altid ved, hvad der er bedst for andre mennesker.« skriver Ian Buruma.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Debat
20. januar 2021

Butler er en lille by nord for Pittsburg med 13.000 indbyggere. Mange arbejder på det lokale stålvalseværk. Her er Donald Trump populær. Som 63-årige Nadine Schoor udtrykker det i The New York Times. »Jeg ser os selv som Amerikas familie, og præsident Trump er som en far for os. Alle er på nakken af ham, men han er bare ligeglad med, hvad de tænker – han gør, hvad han ved, er det rigtige.«

Der er millioner af amerikanere som Schoor. Alligevel undervurderer meningsmålere, demokrater og liberale gang på gang den numeriske styrke i Trumps vælgerbagland. Når man afskriver disse vælgere og ser Bidens valgsejr som en på forhåndgivet konklusion, afsløres endnu engang kløften mellem en veluddannet progressiv bybefolkning og nationens arbejderklasse og landbobefolkning. Som andre progressive partier i Vesten repræsenterede Det Demokratiske Parti førhen arbejderklassen, især den hvide arbejderklasse, men ofte også farvede arbejdere. Republikanerne derimod repræsenterede de store penge- og erhvervsinteresser og de velhavende amerikanere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troværdig analyse som også udpeger nye felter for den nye administration for at holde magten og igangsætte en god udvikling i USA.