Kommentar

Her er 13 bud på, hvordan Joy Mogensens genstartsteam kan få gang i kulturen igen

Kulturministeren vil genstarte kulturbranchen, der har været hårdt ramt af coronakrisen. Hun bør blandt andet gøre det billigere for danskerne at købe kunst, indføre et gratis klippekort til udsatte og oprette et sekretariat, der hjælper kunstnerne gennem regeljunglen, skriver Anna Lidell i dette debatindlæg
Debat
10. februar 2021

Mens corona forhåbentlig tager det sidste hårde favntag om os, er det nu, vi skal kigge ind i en tid, hvor vi igen tager til koncerter, på museum, i biografen og oplever kunsten og kulturen i den virkelige verden.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har nedsat et nyt genstartsteam, der skal hjælpe kulturen med at klare sig igennem coronarestriktionerne. Lad os udnytte denne enestående chance til at puste nyt liv i den branche, der – ud over minkbranchen – måske er ramt allerhårdest det seneste år.

Samtidig må vi desværre også erkende, at mange skabende og udøvende kunstnere mentalt er i kulkælderen. Vi skal og bør sende et signal til dem om, at vi vil dem og deres kunst. Vi skal løfte dem ud af al den tristesse, der har præget branchen siden sidste forår.

Når det omtalte genstartsteam barsler med deres anbefalinger, bliver det forhåbentlig meget konkret. De har fået 50 millioner kroner til deres øvelse, og jeg vælger at tolke det som et (lille) startskud eller som det første af mange ressourcer, der skal investeres i kunsten eller kulturen. Alt andet ville være grinagtigt.

Genstartsteamet skal ikke selv lastes for stort set ikke at indeholde skabende kunstnere, men jeg håber meget, at de sætter ørerne til jorden og lytter. At de er nysgerrige og opsøgende.

For vi skal vande rødderne og ikke bare trækronen. Genstarten bør være en mangestrenget øvelse, hvor ambitionen er, at alle med noget på hjerte har muligheden for at byde ind.

13 bud til genstartsteam

Jeg mener, der skal være fokus på det lokale, på det mangfoldige, på det modige, på det udfordrende og på det inddragende. Danskere skal gennem kunsten forarbejde, fortolke og måske forstå den krise, vi som land og folk har været igennem. Kunsten skal forsøge at sætte ord, musik, billeder, farver og figurer på folks følelser og oplevelser.

Mange danskere har under krisen sparet flere penge op, end de normalt gør, og vi skal give dem et stort incitament til at bruge nogle af pengene på kulturen. Samtidig skal staten, regioner og kommuner og også fonde skubbe på for, at både det kommende efterår og næste forår byder på masser af kultur.

Jeg foreslår her 13 konkrete og brugbare råd til genstartsteamet, som i sidste ende vil give mere kunst og kultur til os alle:

1. Som virksomhed eller borger skal man kunne købe kunst billigere end normalt ved enten at kunne trække købet fra i skat eller løfte momsen af – lidt ligesom forskningen har lempeligere skatteregler i Danmark.

2. Public service-medierne skal forpligtes til at formidle mere dansk, lokal og mangfoldig kunst. På DR’s P3 og P4 er cirka halvdelen af musikken dansk, men i foråret sidste år var procenten højere. Det kan den blive igen.

3. Lad de offentlige institutioner købe kunst, og undtag det fra det kommunale budgetloft. Så kan de mange opsparede midler give mere kunst i eksempelvis børnehaven og folkeskolen.

4. Musikundervisning skal kunne trækkes fra som fradrag eller gennem andre skatteregler.

5. Talentlaget i kulturen bør have deres egen hjælpepakke, så vi kan styrke deres undervisning, sparring, produktion og mentorordninger.

6. Et centralt placeret sekretariat skal opsamle ideer og brede dem ud til hele landet. Samtidig skal sekretariatet guide skabende kunstnere, spillesteder, venues og idémagere i regeljunglen. Krisen har lært os, at nye regler har været en stor barriere for at skabe nyt.

7. Når der bliver lavet fonde, hvor man kan søge om midler, skal der være kort behandlingstid – gerne inden for 14 dage. Det er afgørende, at man hurtigt kan komme videre med sine ideer. Tuborgfondet har gjort det – og det virker.

8. Det skal være nemt at komme til og fra kunsten og kulturen. Derfor bør man indføre tilskud til offentlig transport til museer, teatre og andre kultursteder.

9. Styrk Spil Dansk-ugen ude i kommunerne. Spil Dansk er musiklivets festuge og et unikt koncept, hvor kommunerne får levende kunst ud på deres institutioner i efteråret.

10. Indfør lempeligere regler for udendørsscener.

11. Giv udsatte grupper i samfundet et kulturklippekort, så de kan få gratis adgang til museer, koncerter, gallerier og lignende.

12. Udvid huskunstnerordningen, sæt flere penge af til at få flere kunstnere ud flere steder. Det er her børn og unge møder professionelle kunstnere i skoler, dagtilbud og andre steder.

13. Giv skolekoncerter en ekstrabevilling fra starten af det nye skoleår.

Det er nu, der skal satses på kunst og kulturen. Vi står med en fuldstændig enestående chance for at vende noget meget negativt til en positiv historie og skrive kulturpolitisk historie – til glæde for kunstnerne selv, men ikke mindst og forhåbentlig mest af alt til glæde for alle danskere, når vi igen kan stå tæt, synge og kramme.

Anna Lidell er forkvinde for brancheorganisationen for sangskrivere og komponister DJBFA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Med glæde har jeg anbefalet dette debatindlæg, men jeg har dog nogle klare korrektioner/supplerende, alternative bud:

1) her ville momsfritagelse ha’ været tilstrækkeligt og nok også det mest forståelige for de personer som hele indlægget er henvendt til.

2) i mine øjne, pænt sagt: ikke godt at glemme DR P1 og 2!

4) Al undervisning af børn på de mange musik-, tegne-, drama- og danseskoler der i dag går under radaren i Kulturministeriet, bør fremmes, så alle børn og unge, i hele landet, kan få glæde af disse skolers tilbud! M.a.o.: Kulturministeriet må skyndsomt anskaffe en ny radar.

6) Her beklager jeg dybt at der ikke tales om det "kulturens analyseinstitut" som ønskes af så mange af dem der kæmper for kunst og kultur i vort lille land. Der er tale om at agere som EN spiller i det politiske landskab på linie med sportens analyseinstitut. Forslaget her kan kun svække og splitte den samlede front, der i den grad har brug for alt andet end splittelse omkring en masse egne små Hassan’er.

8) fint forslag - især koblet sammen med behovet for kollektiv transport. Dengang der var "kulturnætter", kunne det jo lade sig gøre at kombinere kultur og transport... blot som eksempel på at ideen burde ha’ en vis gang i udvalget.

11) fint forslag! - og udvid det til også at dække aftenskoler o.l.

13) ja, og husk at de hårdt trængte symfoniorkestre er langt fremme med pædagogisk arbejde!

Venlige hilsner
Ete Forchhammer
(Pensioneret musiker m.m.)