Kommentar

Vi har brug for naturens helbredende kræfter – stop byggeriet i grønne byrum

SF mener, at det er vigtigt, at grønne byrum bevares. Derfor virker det helt utilstedeligt, at de alligevel stemmer for at bygge på Lærkesletten, Stejlepladsen og i De Gamles By. Der er brug for flere grønne kvadratmeter, ikke færre, skriver specialkonsulent Torben Conrad i dette debatindlæg
Debat
23. februar 2021

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) gør sig i et debatindlæg den 15. februar til talsmand for, at der skal skabes grønne byrum i København.

Det lyder fornuftigt. Desværre er det ikke det, vi kan se, når SF stemmer for at bygge på Lærkesletten, Stejlepladsen og De Gamles By.

Mulighed for at opholde sig i grønne omgivelser har en positiv indvirkning på vores sundhed og trivsel. I årtusinder har der været en forestilling om ’naturens helbredende kraft’, og i de senere år har en række videnskabelige undersøgelser bekræftet, at ophold i grønne omgivelser har en positiv indvirkning på menneskers oplevede sundhed og velvære.

Jo mere tid, der bruges i grønne omgivelser, jo sundere føler vi os. En svensk undersøgelse har for eksempel vist, at ældre havde brug for mindre smertestillende medicin, når de blev taget med ud i naturen eller i parkerne, og at disse initiativer også forbedrede de almene funktioner som tale og hukommelse.

Bid for bid skærer SF alligevel i de grønne frirum.

Nørrebro er med syv kvadratmeter offentligt grønt areal pr. indbygger den bydel med færrest grønne kvadratmeter pr. indbygger. Med lokalplanen for De Gamles By, der snart sendes til høring, fjernes yderligere mere end 2.600 kvadratmeter grønt areal samt en del bevaringsværdige træer.

Der skal i stedet bygges et diabetescenter samt en ny skole.

Som Sisse Marie Welling skriver, er Nørrebro hårdt ramt under corona og kæmper med et højt smittetryk. Når man krydser Dronning Louises Bro, så falder den gennemsnitlige levealder med syv år. I denne coronatid oplever vi trængsel på de få grønne arealer. Det har medført opholdsforbud og ensretning – blandt andet rundt om søerne.

Her kunne et grønt byrum sikres ved trække Center for Diabetes ud af lokalplanen. Der er ikke nogen grund til at placere et diabetescenter for hele byen på de sparsomme grønne arealer på Nørrebro.

Det må være muligt at finde en anden placering.

Denne kritik er ikke udtryk for not in my backyard-mentalitet. Det handler om sundhed for alle.

Jeg håber, at SF vil gøre, som de skriver: Skabe grønne byrum og stemme nej til at cementere flere grønne områder.

Bevar De Gamles By.

Torben Conrad er specialkonsulent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her