Kommentar

Jes Dorph-sagen var det forventelige resultat af en bevidst sexistisk konstruktion af TV 2

TV 2 valgte i 1990 bevidst at ansatte flere mandlige værter end kvindelige, og mændene var langt ældre end kvinderne. Stationen har fra starten af etableret en strukturel sexisme, og det er det, der har haft alvorlige konsekvenser som seksuelle overgreb og vold, skriver medieforsker Vibeke Pedersen i dette debatindlæg
Det mønster, som #MeToo-bevægelsen har afdækket, har »været så almindeligt, at Jes Dorph-Petersen ikke kan se, at han har gjort noget galt. Ja, han kan nærmest ikke huske episoderne, som TV 2-undersøgelsen har bragt frem. Det var altså lige så normalt som at trække vejret«, skriver medieforsker Vibeke Pedersen i denne kommentar.

Det mønster, som #MeToo-bevægelsen har afdækket, har »været så almindeligt, at Jes Dorph-Petersen ikke kan se, at han har gjort noget galt. Ja, han kan nærmest ikke huske episoderne, som TV 2-undersøgelsen har bragt frem. Det var altså lige så normalt som at trække vejret«, skriver medieforsker Vibeke Pedersen i denne kommentar.

Emil Agerskov

Debat
20. februar 2021

Den #MeToo-historie, som nu har fældet Jes Dorph-Petersen på TV 2, har rødder helt tilbage i stationens begyndelse omkring 1990. Her ansatte TV 2 flere mandlige end kvindelige værter, og de mandlige værter var i gennemsnit omkring ni år ældre end deres kvindelige kolleger.

Tallene stammer fra et forskningsprojekt, jeg lavede i 1995 om tv-værter, kommercialisering og køn, hvor jeg blandt andet sammenlignede DR og TV 2. Forskningsprojektet ligger altså tidsmæssigt lige mellem premieren på TV 2 og de tilfælde af seksuelle overgreb i starten af 00’erne, som Jes Dorph-Petersen nu i 2020 er anklaget for, og som har medført, at han er blevet taget af skærmen på TV 2.

I 1995 var Jes Dorph-Petersen 37 år – tilfældigvis netop den gennemsnitlige alder for mandlige værter på TV 2. Ældre mænd og unge kvinder var de to typer af værter, som skulle appellere til det bredest mulige publikum på den nye reklamekanal. TV 2 havde en højere andel af kvindelige værter (41 procent) end DR (25 procent).

Det kommercielle tv har brug for kvinder, men i konventionelle roller som blikfang på skærmen. TV 2’s valg af værter viser, at der er tale om en bevidst konstrueret køns- og aldersforskel. Det ville formentlig ikke have været vanskeligt at finde og ansætte lige så mange kvinder som mænd til værtstillingerne – og med en mere jævn aldersfordeling.

Men stationen gik altså efter en overvægt af mandlige værter og tilmed en stor aldersforskel mellem kønnene. En kønskonstruktion, som altså førte til et eller flere overgreb omkring år 2000, og som dukker op til overfladen 20 år senere, da #MeToo er kommet på dagsordenen, og TV 2-stationen nu selv har afsluttet en undersøgelse om krænkelser på stationen.

Dengang i 1994 advarede tidligere generaldirektør for DR, Hans Jørgen Jensen, mod den populistiske udvikling, som han mente, unge værtinder var et udtryk for. Med #MeToo viser det sig, at denne kønskonstruktion også kan have alvorligere konsekvenser som eksempelvis seksuelle overgreb og vold.

Mænd med magt

Som #MeToo-bevægelsen har synliggjort, har det været almindeligt – især i film- og mediebranchen – at ældre mænd med position, magt og penge har kunnet skaffe sig sex med yngre kvinder, der stræbte efter at komme frem i lyset. At denne handel nogle gange også er foregået på initiativ af kvinderne selv, gør det ikke bedre.

Dette mønster har været så almindeligt, at Jes Dorph-Petersen ikke kan se, at han har gjort noget galt. Ja, han kan nærmest ikke huske episoderne, som TV 2-undersøgelsen har bragt frem. Det var altså lige så normalt som at trække vejret.

Min pointe er, at TV 2 fra starten har etableret en strukturel sexisme. De journalistpraktikanter, som sagerne fra omkring 2000 handler om, var jo formentlig betydeligt yngre end de kvindelige tv-værter.

Som Jes Dorph-Petersen skriver i selvbiografien, Dorph – Historier fra den anden side, har han omhyggeligt skabt sin værtspersona som »glad« og »sjov«. Jeg vil også mene, at TV 2 – lige så bevidst – skabte Jes Dorph-Petersen som deres Mr. News. En mand, der var betydelig ældre end stationens kvindelige værter, og som har siddet i stillingen i flere årtier.

Tiden er løbet fra Dorph

Som det fremgår af blandt andet Aftenshowet på DR, hvor Jes Dorph-Petersen var gæst en aften i starten af januar, er tiden løbet fra ham. Paradigmeskiftet udspiller sig for vores øjne. Den yngre kvindelige studievært Mette Bluhme Rieck lod sig ikke rokke af hans forsøg på overtalelser.

Aftenshowet udstillede det gamle paradigme, hvor den ældre mand forsøger at belære, overtale og indsmigre sig hos den yngre kvinde. Men nu var det hende, som indtog magtpositionen som studievært.

Udsendelsen placerede sig også uden for den gængse diskussion om det rimelige i at anklage og straffe handlinger efter 20 år. Den drejede sig ikke om jura. Den var derimod en demonstration af, at der er en kulturel forandring på vej. Og at Jes Dorph-Petersen ikke antages at kunne være en del af denne forandring.

Aftenshowet var med Mette Bluhme Rieck som vært et journalistisk lærestykke om det aktuelle paradigmeskift. At seksuelt magtmisbrug ikke længere er accepteret. Udsendelsen bør blive fast pensum i køns- og medieundervisning.

Problemet i dag er ikke kun den enkelte mands moralske habitus, men derimod den usunde kønskultur, hvor mænd stadig besidder mest magt og indflydelse i samfundets institutioner.

Den dag, hvor kvinder har samme plads i magtens korridorer og på de bonede gulve, vil sexchikane og overgreb ikke længere på samme måde været forankret i vores samfundsstruktur.

Vibeke Pedersen er lektor emerita på Københavns Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os i hvert fald håbe, at det bliver sådan. Jeg har også en mistanke om, at TV2 synes, begge de to fyrede værter er for gamle.

Søren Kristensen

"Den dag, hvor kvinder har samme plads i magtens korridorer og på de bonede gulve, vil sexchikane og overgreb ikke længere på samme måde været forankret i vores samfundsstruktur."

Nej, nok ikke på samme måde.

Præcist Søren.
Men formentlig i lige så høj grad. Det vil være naivt at tro andet...

”Den dag, hvor kvinder har samme plads i magtens korridorer og på de bonede gulve, vil sexchikane og overgreb ikke længere på samme måde været forankret i vores samfundsstruktur. "

Hvad er sexchikane og overgreb?
Nemt nok fra kvindens side, da det bare kan være en uønsket tilnærmelse.

Mens for manden er det på mange måder det samme (en uønsket tilnærmelse). Problemet er bare, at vi mænd ikke har noget imod det, og som sådan tingene er sat op socialt nu, så kan manden ikke sige fra, om han vil det eller ej alligevel.

For hvordan kan jeg sige fra overfor kvindens kavalergang og den stramme nederdel sammen med de højhælede som udsender de rette signaler, eller hvad med kvindes parfume sammen med hendes sminke? For det er ikke til at komme uden om, at den seksuelle udstråling infiltrerer mandens sindstilstand i seksuelle baner frivilligt eller ej.

Kønsdynamikken er, at kvindens viser sig frem, og at mand gør sig til, som hun-bavianen med den røde røv, hvor hanen så skal bevise sit værd.

For at bruge dette gode ord med ”strukturel sexisme",
så kvinde er meget gode til det med at selv gøre brug af ”en bevidst sexistisk konstruktion”

Og de er tilmed så ”hellige”, at vi ikke ingen gang kan have samtalen om dette. Så igen ””Den dag, hvor kvinder har samme plads i magtens korridorer og på de bonede gulve, vil sexchikane og overgreb ikke længere på samme måde været forankret i vores samfundsstruktur. "”

Det tyder da kun godt til, hvordan kvinder selv gøre brug af og vil bruge den såkaldte påstået magt, som de ikke har.

Anders Sørensen

Man kan vel dårligt tale om en "bevidst sexistisk konstruktion" fra TV 2's side og samtidig undskylde Jes Dorph med, at han dårligt kunne huske, fordi han var en del af noget naturligt, altså denne konstruktion.

Det var TV 2 vel så i lige så høj grad? Det var jo ikke dem, der bevidst gik ind og opfandt begrebet den kønne nyhedsværtinde/vejrpige og den erfarne, myndige mandlige vært.

DE var i lige så høj grad som Jes Dorph offer for en tidsånd og en kultur og en historie.

Lad være med at gøre Jes Dorph til et barn af tiden uden at se TV 2 som samme. Det er ammestuesnak fra en blind vinkel, der frikender individet i en grad, det ikke har krav på.

Steffen Gliese

Anders Sørensen, men det var jo en tilbagegang i forhold til 80ernes progressive og ligeværdige blik på kvinder og mænd, som havde afløst den stadigt småsexistiske 70er-frigørelse med forkælede hippiemænd.
I senfirserne dukker det op igen med de feminiserede stangtøjs-kniplingskjoler, som mange af de nye borgerliggjorte iklæder sig for at angive, at magten er tippet.
Det er det springende punkt, at der tales så meget om 'en anden tid', men denne anden tid var noget ganske nyt, der indtraf, fordi nogle ville det - som beskrevet her bl.a. pga. kommercialiseringen.

jens christian jacobsen

@Vibeke Pedersen. Du har sikkert ret i at TV2 og mange andre arbejdspladser dengang i 1990erne var gennemsyret af strukturel sexisme. Men forklar lige hvorfor kombinationen af ældre mænd og unge kvinder fremmer sexisme? Jeg synes du offergør unge kvinder; du gør dem til viljesløse kønsobjekter og samtidig skærer du ældre mænd obver en kam og gør dem til liderlige monstre der som Jes Dorph kun får hvad de fortjener. Læren af det du skriver er altså at man skal vare sig for at bringe ældre mænd og unge kvinder sammen på samme arbejdsplads?
Og beskæmmende at du nok har ret i at interviewet med Mette Bluhme Rieck er en kritisk ener i dansk journalistisk. Den burde jo altid være kritisk og oplyst..