Kommentar

Medicinalvirksomheder bør dele vaccineopskrifter med de fattigste lande

Hvis ikke vi ændrer kurs, vil vi om få måneder stå i en situation, hvor den rigeste del af verden er blevet vaccineret og kan vende tilbage til hverdagen, mens verdens fattigste lande efterlades i sygdom og økonomisk ruin uden beskyttelse, skriver Kristian Weise fra Oxfam IBIS i dette debatindlæg
Sydafrika er blandt en række afrikanske lande, der har opfordret WHO til, at alle COVID-19-vacciner, -behandlinger og -test skal være patentfri. Som et af få afrikanske lande har Sydafrika været i stand til på egen hånd at indkøbe vacciner, men til overpris.

Sydafrika er blandt en række afrikanske lande, der har opfordret WHO til, at alle COVID-19-vacciner, -behandlinger og -test skal være patentfri. Som et af få afrikanske lande har Sydafrika været i stand til på egen hånd at indkøbe vacciner, men til overpris.

Phill Magakoe

Debat
22. februar 2021

En effektiv vaccine er altafgørende for at få bugt med COVID-19, og alle regeringer og statsledere tænker selvfølgelig i første omgang på deres egne befolkninger. Men vi er nødt til at sikre, at adgang til vacciner, behandling og test er væsentlig mere lige, end det er tilfældet i dag, hvis vi også skal få bugt med den eksploderende ulighed og pandemiens økonomiske og sociale bivirkninger.

Ekstraordinære situationer som coronakrisen kræver ekstraordinære løsninger. Derfor bør vi presse på for mere global solidaritet, når vi skal kæmpe os ud af pandemien.

COVID-19-vacciner og -behandlinger bør være et globalt offentligt gode. Dygtige forskere har – hjulpet godt på vej af milliarder af skattekroner – arbejdet i døgndrift for at udvikle vacciner til os alle. Derfor er det uholdbart, at de vacciner, der er den eneste vej ud af pandemiens mørke, bliver et privilegium for kun de få og de rigeste.

Vi skal beskytte alle menneskers rettigheder og ikke kun prioritere medicinalvirksomhedernes intellektuelle ejendomsrettigheder over vaccinerne.

Pandemien har allerede udstillet den ekstreme ulighed, hvor verdens elite er blevet rigere, alt imens mere end 200 millioner mennesker risikerer at ryge ud i fattigdom på grund af pandemiens økonomiske følgevirkninger. Vaccinenationalisme og mig-først-mentalitet forværrer uligheden.

Multimillionærerne springer vaccinekøen over ved at flyve til Dubai, mens ni ud af ti indbyggere i verdens fattigste lande må se langt efter et stik i overarmen i år, fordi de rige lande har hamstret mere end rigeligt til sig selv.

Coronakrisen har på alle måder vist, hvor uretfærdigt et økonomisk system vi lever i. En vaccine til alle er derfor både en medicinsk nødvendighed, en økonomisk prioritet og en etisk forpligtelse.

Ophæv patenter på vacciner

Regeringer over hele verden – især i velhavende lande, hvor de største medicinalselskaber har hjemme – har pligt til at gøre alt, hvad de overhovedet kan, for at sikre, at lægemidler og vacciner stilles til rådighed for alle.

Teknologi og knowhow skal deles med hele verden. Patenter skal frigives, og data skal offentliggøres, så det er muligt for kvalificerede producenter overalt at hjælpe med at øge verdens forsyning og forhindre den type kunstig knaphed, der lige nu koster liv og levebrød.

Løsningerne ligger ligefor. En lang række verdensledere, herunder statsledere fra Sydafrika, Pakistan, Senegal og Ghana, har opfordret WHO til, at alle COVID-19-vacciner, -behandlinger og -test skal være patentfri, skal masseproduceres og distribueres retfærdigt til alle mennesker i alle lande.

Muligheden for midlertidigt at ophæve patenter er allerede muligt gennem den såkaldte TRIPS-aftale under verdenshandelsorganisationen WTO. Men de rige lande, der selv har sikret sig vacciner nok, er tilbageholdende.

Koster millioner af liv

Flere internationale og danske eksperter har allerede bakket op om at sætte opskrifterne fri. Beregninger viser, at det vil koste 25 milliarder dollar at sikre vacciner til verdens fattigste lande. Et relativt beskedent beløb for alverdens regeringer, og det svarer til det overskud, som skabes i verdens ti største medicinalselskaber på blot fire måneder.

Vi kan ikke tillade, at ulighedskrisen forværres yderligere på grund af coronakrisen. Vacciner, der distribueres på baggrund af velstand eller nationalitet – snarere end efter behov – vil koste millioner af liv, forsinke vores økonomiske opsving og forværre krisen.

Danmark og resten af verdens lande skrev i 2015 under på FN’s Verdensmål og lovede ikke at lade lande i stikken. Det forpligter faktisk. Vaccineuligheden er et meget konkret sted at vise, at man mener det alvorligt.

Vi risikerer at tabe flere års fremgang i verdens fattigste lande, og at nye mutationer vil give store tilbageslag i vores fælles, globale kamp mod virussen.

En effektiv og retfærdigt fordelt vaccine er den hurtigste og mest effektive måde at bekæmpe pandemien på. Vaccinen vil åbne vores virksomheder, skoler og samfund i øvrigt og redde menneskeliv.

Kristian Weise er generalsekretær i Oxfam IBIS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette er næppe en opnåelig idé.

Medicinalvirksomheder forsker udelukkende for at opnå økonomisk gevinst til deres aktionærer. Og hvis de ikke opnår dette, flytter aktionærerne sine penge, og så er det ikke råd til aflønning af forskere.

Til gengæld burde forskningen af så vitale ting som livsnødvendig medical foregå i offentligt regi. Og en mulighed er, at hvert land etablerer et "Statens Seruminstitut" - altså en non-commercial virksomhed til dette formål. Men det ville formentlig være forskningsmæssigt langt mere effektivt, hvis EU etablerer en stor virksomhed på vegne af samtlige medlemslande.

Erik Karlsen, Lillian Larsen, Else Marie Arevad og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Weises indlæg synes at være skrevet uden smålig skelen til den virkelighed, det er sendt ud i.

Süddeutsche Zeitung og andre tyske medier fortalte i går, at prisen på BioNTechs vaccine for EU-landene blev forhandlet ned fra €54 til €15 per dosis, og at samme firma har modtaget i 100-vis af millioner (Euro) i støtte. EU havde rigeligt med argumenter til at få prisen ned, og det tyske parlament vil ikke statsliggørelse virksomheden. De fleste andre vestlige regeringer vil sige nøjagtigt det samme.

Politisk set er de vestlige lande presset på det globale plan af russiske og kinesiske vacciner. Det er grunde til at sørge for, at de europæiske vacciner bliver distribueret fra overskudslagre ud til fattigere lande, men der er også en sundhedspolitisk grund til at gøre det: Vi får ikke bugt med viruset, hvis vaccinationen kun gælder i enklaver af en verden, hvor folk rejser på kryds og tværs.

Else Marie Arevad

Det ville være tåbeligt at ophæve medicinalvirksomhedernes patenter. Hvorfor skulle de så investere i udvikling af nye vacciner fremover? Men som Gert Romme skriver, kan staten jo investere i egen vaccineudvikling, og dette er vist allerede i gang i Danmark, omend ikke så langt fremme endnu.

Medicinalindustrien har ikke været særligt interesseret i at forske i vacciner. Deres horisont er kortsigtet og det har derfor aldrig kunne betale sig for dem. Først når lokummet brænder får det interesse og har så kun ladet sig gøre på grund af offentlige financieringer.
AstraSenica blev f.eks. udviklet på Oxford Universitet som i begyndelsen netop udmeldte at de ville sende vaccinen ud til fri benyttelse uden patent. Dette blev dog forpurret afBill & Melinda Gates Foundation som donerer midler til universitetet - bl.a. deres vaccineafdeling. Bill Gates er nemlig stor tilhænger af patentrettigheder også når det drejer sig om livsvigtig vaccine. Rettighederne blev i stedet solgt til Astra Senica.

Nike Forsander Lorentsen

En meget vestlig holdt artikel. Hvad med de russiske og kinesiske vacciner, russerne har jo forsynet Palestina med sin vaccine og måntro om ikke Kina og Rusland er med på en kæmpe propaganda fremgang med sin vaccine til Afrika og Asien. Syd-Amerika snakkes det ikke så meget om, men hvorfor sku de ikke være interesseret i russisk og kinesisk vaccine om de bliver tilbudt dem på gode vilkår.

Henning Egholk

Der har altid været en Nord/Syd konflikt. Så hvorfor ikke her på vaccine området. Mange nationer i f.eks. Afrika prioriterer jo ikke velfærd og sundhed for deres befolkninger. Et kontroversielt synspunkt, men efter min mening sandt. Militæret har gode forsyninger af våben, Regeringerne har gode forsyninger af dyre biler og anden luksus. Infrastrukturen lider og bliver ikke vedligeholdt. Og nej Regeringerne har heller ikke bestilt vacciner mod Covid-19 til deres befolkninger.
Selvfølgelig skal vi hjælpe i udviklingslandene også Afrika. Og det gør vi også allerede. Almindelig folk støtter også hjælpeorganisationerne med store beløb årligt. Vi bør også støtte landene med vacciner selvfølgelig. Men måske burde vi også presse lidt på for at de selv gjorde noget. Man kan vel få mange vacciner for en kasse AK47? Iøvrigt så er der så mange andre infektionssygdomme at slås med, så Covid-19 er blot en i rækken. Mange mennesker i Afrika kommer slet ikke på et Hospital ved sygdom. En helbreds- eller lægeklinik bemandet med Læger Uden Grænser er vel det bedste man kan opnå..?
Men selvfølgelig bør Medicinalindustrien give lov til lokal produktion af vaccine i de lande hvor teknologien er tilstede, klart nok. Så må vi bare håbe at det ikke er toppen af samfundet der snupper vaccinerne først... Sorry.

"russerne har jo forsynet Palestina"

Nike,
så vidt jeg er informeret, drejer det sig om nogle få titusinder doser til en befolkning på over over 5 millioner.

Nike Forsander Lorentsen

Erik, nå har du blevet informeret?

Så hellere nogle få 10 000 doser end intet.