Klumme

Nok bliver valentinsdag misbrugt kommercielt, men det gør den ikke mindre smuk

Valentinsdag på søndag er en anledning til at fortælle andre, at de er elskede. Den er en forårsskik, der går tilbage til oldtiden. At nogle slår plat på dagen, bør ikke bringe den i vanry, skriver David Rehling i denne klumme
Det er valentinsdag på søndag, og at nogle slår plat på dagen, bør ikke bringe den i vanry.

Det er valentinsdag på søndag, og at nogle slår plat på dagen, bør ikke bringe den i vanry.

Rune Johansen

Debat
9. februar 2021

Hurra, nu har vi en anledning til at vise andre, at vi holder af dem. Noget, mennesker ellers er ret påholdende med.

Anledningen til at optræde kærligt indfinder sig nu på søndag, den 14. februar. Da er det valentinsdag: De elskendes helligdag, på svensk kendt som alla hjärtans dag.

Den falder i år sammen med fastelavnssøndag, og det er ikke tilfældigt, at det kan ske. Begge dage har nemlig deres oprindelse i, hvad denne årstid gør ved driftslivet.

I den romerske oldtid blev den 14. februar fejret som første forårsdag. For at fremme frugtbarheden løb mænd rundt med offerblodsdryppede strimler af gedeskind, som de klaskede over både kvinder og marker for at frugtbargøre begge dele.

Her i de nordligere egne af Europa valgte vore forfædre og -mødre ved fastelavnstide at smække hinanden i den bare rumpe med et birkeris – for at vække de slumrende drifter. Tænk ikke for meget, kære læser, på den forhistorie, når du køber et fastelavsris til dine troskyldige små.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her