Kommentar

Pia Kjærsgaard: Regeringens politik er en krigserklæring mod de liberale erhverv

Hvor er regeringens politiske handling? Antallet af henvendelser til psykologer eksploderer, og butikker, frisører, skønhedsklinikker og andre liberale erhverv er kastet ud i en kamp på liv og død. Skal vi ofre alt og alle for bekæmpelsen af corona, spørger værdiordfører og medlem af Folketinget Pia Kjærsgaard (DF) i dette debatindlæg
Debat
1. marts 2021

Bevares, den britiske premierminister Boris Johnson har skam overhalet EU med at brede vaccinerne ud. Men derfor behøver hans frisure vel ikke at være noget modeideal, skulle man mene.

Ikke desto mindre bliver Johnson-frisuren en realitet for os alle, efter at regeringen under genåbningsforhandlingerne valgte at smide hele blå blok ud kollektivt. Frisører og andre liberale erhverv forbliver lukkede. Forhandlingerne var en parodi – det rene spil for galleriet.

Men så langt er magtarrogancen altså nået: Enten er man med eller mod regeringen. Mest ynkeligt er det næsten, at Socialistisk Folkeparti endte med at falde helt sammen for presset. Partierne i rød blok er reduceret til ukritiske nikkedukker for statsminister Mette Frederiksen, mens blå blok end ikke tages med på råd.

Det hedder sig, at det er eksperter, der har udstukket retningslinjerne, og at regeringen blot følger dem.

Men hvis regeringen blot havde fulgt myndighedernes råd i tiden op til den første nedlukning i marts sidste år – så havde smitten bredt sig meget mere. Det gav mening at handle politisk.

Sundhedsstyrelsen med Søren Brostrøm i spidsen mente dengang, at lukning af skoler var overdrevet, og at grænserne ikke skulle lukkes. Men regeringen handlede politisk – med bred opbakning blandt såvel Folketingets partier som danskerne.

Vi var alle enige om, at politisk handling og mod var påkrævet. Nu efterlyser danskerne politisk handling og mod igen. Antallet af henvendelser til psykologer eksploderer, og små butikker, frisører, skønhedsklinikker og andre liberale erhverv er kastet ud i en kamp på liv og død.

Efterhånden begynder regeringens politik at ligne en krigserklæring mod de liberale erhverv – måske fordi mange af regeringens tilhængere nyder at sidde i sofaen med den bærbare?

Et år inde i pandemien står vi ved en skillevej: Skal vi ofre alt og alle for bekæmpelsen af corona? Eller kan prisen blive alt for høj?

Er der i det hele taget nogen til at klippe os, når det behager regeringen at åbne samfundet igen?

Pia Kjærsgaard er værdiordfører og medlem af Folketinget (DF).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Er der i det hele taget nogen til at klippe os, når det behager regeringen at åbne samfundet igen?"

Det mest eksistentielle spørgsmål stillet midt i pandemien..

Søren Dahl, Sonja Rosdahl, Ib Gram-Jensen, Carsten Munk, Mads Greve Haaning, Poul Erik Pedersen, Svend-Erik Runberg, Freddie Vindberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Efterhånden begynder regeringens politik at ligne en krigserklæring mod de liberale erhverv – måske fordi mange af regeringens tilhængere nyder at sidde i sofaen med den bærbare?" -

Nu må det stoppe - hvor var DF og Pia Kjærsgaard henne alle de gange dagpengene og de svageste i samfundets forhold blev forringet? I mine øjne var det mere en krigserklæring mod disse grupper.

PS; men hvis det behager fruen så kan disse folk jo sendes i nyttejob - når det er så godt for andre grupper .

Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning, Carsten Munk, Poul Erik Pedersen, Peter Mikkelsen, Freddie Vindberg, Hans Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Endnu mere eksistentielt: Er der overhovedet nogen tilbage at klippe?

Søren Dahl, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Der er - også - en parlamentarisk ironi på spil her. Pia Kjersgaard, central politisk skikkelse i Dansk Folkeparti i hele partiets levetid med en ikke ubetydelig parlamentarisk erfaring, beklager sig over at de borgerlige partier er blevet "smidt ud" af forhandlingerne om genåbning.
Tillad mig blot den bemærkning: under de forrige regeringer var et snævert parlamentarisk flertal såmænd ikke så ukendt, bla.. ved forhandlingerne om den årlige finanslov. I disse tilfælde var de så blot DF (fruens eget parti) som udgjorde dette flertal, her benytede partiet sig dygtigt af muligheden for at hive den ene stramning på udlæningeområdet hjem efter den anden. I den situation havde den daværende opposition kinamands chance for blot at deltage i forhandlingerne, endsige påvirke dem politisk.
Pia Kjersgaards forargelse minder lidt om politisk klynkeri, fra et parti der så åbenlyst er blevet detroniseret. Men - det er faktisk, skulle det nu være gået hendes opmærksomhed forbi, en helt legal del af det parlamentariske demokratis vilkår. Det demokrati hun frivilligt har valgt at deltage i! Blot underligt at man skal minde hende om det.
mvh. poul.

Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ellers må hun stille forslag om at flere vedtagelser SKAL ske ved et større flertal end et simpelt lille flertal.
Men det vil besværliggøre en regerings handlebetingelser og er det mon et stort ønske.

Michael Petersen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke nemt at blive lille efter man har været stor ;-)