Klumme

Politikerne må stoppe deres verdensfjerne vækstkonkurrence. Klima og vækst kan ikke harmonere

Selv om fortsat økonomisk vækst står i modsætning til reelle løsninger på klimakrisen, fortsætter politikerne med at fortælle os om, hvordan vi skal blive rigere af ressourcer, vi reelt ikke har råd til at bruge. Der er brug for nye svar hinsides væksten, skriver sociolog Pil Christensen i denne klumme
Skal den cirkulære økonomi virke efter hensigten og markant nedsætte vores forbrug af jomfruelige råmaterialer, samt vores produktion af affald, så er selve kernen af problemet, at vi skal forbruge mindre.

Skal den cirkulære økonomi virke efter hensigten og markant nedsætte vores forbrug af jomfruelige råmaterialer, samt vores produktion af affald, så er selve kernen af problemet, at vi skal forbruge mindre.

Mikkel Østergaard/BAM/Ritzau Scanpix

Debat
2. februar 2021

Mens de fleste af os tumler med at klare de næste tre ugers forlængede restriktionerne, har de forgangne uger budt på en mere langsigtet debat om Danmark efter corona.

Statsministeren annoncerede forleden i Børsen, at regeringen efter coronakrisen gennem en række reformer vil gøre Danmark rigere. Men det var ikke nok for den borgerlige opposition, der ønsker endnu flere tiltag for at få gang i væksten. Og Danmark står ikke alene. Overalt i verden sendes milliard efter milliard ud i samfundene, i et forsøg på at få økonomierne til igen at vokse.

Problemet er bare, at en række af de helt centrale grønne løsninger, vi sætter vores lid til, når klima- og biodiversitetskrisen skal løses, står i modsætning til en samfundsøkonomi, der bygger på fortsat økonomisk vækst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Klar tale. Tak for ordene. Mindre forbrug, mindre vækst.
Det får man ingen partier med på, for befolkningen vil ikke. Den vil ikke indse, at den ødelægger børnenes fremtid. Den kan ikke bære det. Folk kan ikke holde ud at tænke på temperaturstigninger, havvandstigning og sammenbrud. Danmark har vundet i håndbold, hurra!

Hvad skal vi gøre for at redde børnenes fremtid? Da vi har demokrati, skal der stemmes om det. Børnenes statsminister kæmper ikke for børnenes fremtid, tværtimod. Ida Auken er lige krøbet til S. Rasmus Prehn skal lige se, hvilken vej vinden blæser. Det går den forkerte vej.

Hvad skal der gøres? Der må snart være nogle, der er der, hvor skoen trykker mest...

erik pedersen, Ron Levy og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Da klima og vækst ikke harmonerer, kan klima og befolkningstilvækst heller ikke harmonere. Om 30 år er der små 2 mia. flere mennesker på kloden.