Kommentar

Regeringen bør droppe strudsetaktikken og fremlægge udspillet om landbruget

Først udskyder regeringen forhandlingerne om landbrugets forurening, og så nægter ministeren at spille ud med sit eget forslag. Vi er målløse over, at regeringen stikker hovedet i busken i forhold til noget, der er så afgørende for klimamålene, skriver to ordførere fra SF i dette debatindlæg
Debat
10. februar 2021

Regeringen har valgt at stikke hovedet i busken i stedet for at lægge sin klimapolitik på landbrugsområdet frem. Vi ved, at den har et udspil i skuffen. Det havde den allerede, inden minksagen eksploderede og rykkede forhandlingerne om på denne side af nytår.

Men nu hvor vi endelig skal i gang med at bringe landbrugets forurening markant ned, nægter regeringen pludselig at lægge sit udspil frem. Den vil hellere indlede forhandlingerne med dialog og indbyde interesseorganisationerne til at komme med forslag.

Det er jo altid godt at mødes og lytte til hinanden. Men både landbruget og de grønne organisationer er blevet hørt. Vi kender deres forslag og holdninger. Det, vi mangler, er handling.

Vi er målløse over, at regeringen først udskyder nogle forhandlinger, der haster så meget, og som er så afgørende for vores overordnede klimamål. Og bagefter nægter ministeren selv at spille ud med sit forslag.

SF har som det eneste parti indtil videre lagt et udspil frem, som stiller klokkeklare klimakrav til landbruget og samtidig peger på, hvordan vi kommer i mål.

Vi vil udtage 100.000 hektar lavbundsjorder allerede inden 2025. Vi vil begrænse metanbøvserne fra køer ved at bane vejen for nye typer foder. Vi vil sikre, at gylle ikke spredes på markerne uden først at blive forarbejdet. Og meget mere.

Landbruget står i dag for en tredjedel af Danmarks samlede klimaforurening, og vi er klar til at presse regeringen til at bringe det ned med fire millioner ton allerede i 2025. Det er voldsomt ambitiøst, men det er også nødvendigt.

Regeringen bør tage ansvar – også selv om det bliver svært at gøre alle glade.

De grønne organisationer råber på, at vi får ambitionerne op og viser handlekraft, så vi kan komme i mål. Men landbruget har da også brug for og ærligt talt krav på snart at få at vide, hvad vi forventer af dem. Det er helt naturligt, hvis de er nervøse for, hvad de nye klimakrav vil betyde for deres hverdag og for deres forretning. Derfor skylder vi også dem nogle svar.

Regeringen bør melde ud, hvad den vil. Så tager vi resten ved forhandlingsbordet.

Signe Munk og Rasmus Nordqvist er hhv. klimaordfører og landbrugsordfører (SF).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

09/feb/2021

Herligt SF, herligt :-) ...

Kærlig hilsen
Claus