Læserbrev

Vi skal udvikle det danske landbrug – ikke afvikle det

Det er vigtigt, at Danmarks landbrugspolitik både har fokus på en mere klima- og miljøvenlig husdyrproduktion og nye klimavenlige produkter, som plantebaserede fødevarer. Det er et både-og, ikke et enten-eller, skriver Medlem af Folketinget Anders Kronborg (S) i dette debatindlæg
Debat
16. februar 2021

Den 9. februar skrev Kristian Sloth fra Greenpeace Danmark, at regeringen burde fokusere på plantebaseret mad frem for husdyrproduktion. Men det er en misforståelse, at det ene udelukker det andet.

Danmark er et landbrugsland. I vores lille land producerer vi mad til mere end tre gange så mange mennesker, som vi selv er.

Det er godt, for det giver eksportindtægter og arbejdspladser. Vi producerer nogle af verdens bedste og mest miljøvenlige fødevarer.

Dansk landbrug er på mange måder en succeshistorie. Det overses tit, at landbruget allerede har reduceret sin udledning af drivhusgasser med 16 procent i perioden fra 1990-2015. Dermed ikke sagt, at vi skal hvile på laurbærrene. For at nå vores ambitiøse målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 skal landbruget også mindske sin udledning af drivhusgasser væsentligt.

I Socialdemokratiet arbejder vi for en ambitiøs grøn omstilling af dansk landbrug. Det arbejde har vi og Folketingets partier taget hul på, og drøftelserne om et mere klima- og miljøvenligt landbrug er i gang.

I fremtiden skal det danske landbrug stadig producere kvalitetsfødevarer til hele verden med alt, hvad det indebærer af eksportindtægter og danske arbejdspladser. Vi skal udvikle det danske landbrug – ikke afvikle det. Og heldigvis starter vi ikke ved nul.

Regeringen har allerede taget flere skridt i retningen mod et grønnere landbrug med udtagning af lavbundsjorde, styrket indsats i kvælstofregulering og investering i forskning.

Derfor er det heller ikke rigtigt, når Greenpeace i sit indlæg påstår, at regeringens grønne landbrugspolitik er sort snak. Vi har ikke haft et forkert fokus på husdyrproduktion frem for plantebaserede fødevarer, som Greenpeace påstår.

For vi skal både have fokus på en mere klima- og miljøvenlig husdyrproduktion og nye klimavenlige produkter som plantebaserede fødevarer.

Danmark er i dag foran, når det kommer til udvikling og produktion af plantebaserede fødevarer. Sådan skal det også være i fremtiden. Og vi kan godt investere i udvikling og produktion af plantebaserede fødevarer og samtidig investere i at gøre vores husdyrproduktion mere miljø- og klimavenlig.

Det er ikke enten-eller, men både-og.

Anders Kronborg er medlem af Folketinget (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Politisk snik-snak.
" Vi producerer nogle af verdens bedste og mest miljøvenlige fødevarer."
Nå. Ud fra hvilke kriterier gør S det regnskab op - det er næppe ud fra antal ton anvendte pesticider og fungicider eller algeopblomstringen på husene på landet. Så hvordan udregnes det?

Hvad var det nu lige der skete i 2016, som bremsede sænkelsen af drivhusgasser udledt fra landbruget? Er det evt. noget der rimer på 'landbrugspakken'? Det er ikke for at S skal have skylden for den fadæse, men den er tung at rette op på. https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/landbrugspakke-og-vandmiljo-hv...

Morten Søfting

Anders Kronborg er endnu en hånddukke for landbrug og fødevarer. Der kommer ikke til at ske en positiv udvikling af det danske landbrug så længe L&F sætter dagsordenen når det gælder klima, miljø og fødevarer. Vi lever ikke længere i et demokrati men i en vestlig form for oligarki. Helt skørt bliver det når den næste pandemi kommer fra svinefabrikkerne og samfundet for alvor bliver ofret på bålet. Kvotekonger, svinebaroner og spekulanter er den ny-adelige klasse - de folkevalgte deres legitimitet og vi andre er bare til grin.